Update articol:

Inovație CEZ patentată: Parcul eolian a obținut primul său brevet de invenție

Inovatie CEZ patentata parcul eolian obtine primul sau brevet de inventie

Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a acordat companiei Ovidiu Development brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene, potrivit unui comunicat de presă.

“Suntem mândri de acest rezultat care rezumă rodul muncii asidue, dar și nivelul ridicat de know how pe care îl cultivăm în cadrul organizației. Cred că încurajarea angajaților de a-și descoperi întregul potențial precum și crearea condițiilor propice pentru inovare sunt metodele care ne vor asigura certificări similare și pe viitor”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Certificarea este cu atât mai valoroasă cu cât metoda CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai putine erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional, spun reprezentanții CEZ România.

Rezultate obținute de CEZ prin aplicarea metodei dezvoltate la nivelul celui mai are parc eolian de pe uscat din Europa:

  • CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 100% din turbinele sale.
  • Din cele 240 de turbine din parcul eolian CEZ, un numar de 126 de turbine au fost corectate, aplicându-se tehnica de măsurare marca CEZ.
  • Raportat la producția totală netă de energie electrică, obținută de CEZ în anul 2020, respectiv 1 281 GWh, compania ar fi produs cu aproximativ 12.8 GWh (echivalentul energiei electrice necesară alimentării a 3500 locuințe din România timp de un an) mai puțină energie electrică, dacă se ia în considerare o pierdere de 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului eolian, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
  • Aplicarea metodei CEZ reduce pierderile de energie cauzate de dezalinierea față de vânt a turbinelor eoline, în medie cu până la 4 %, dacă luăm în considerare o dezaliniere de ±12° față de vânt.

Nucleul echipei care a dezvoltat și implementat proiectul a fost format de doi specialiști.

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021