Update articol:

INS: Afacerile din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-au majorat cu 15,7% în primele patru luni

Afacerile din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-au majorat în primele patru luni din acest an cu 15,7%, faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri, potrivit Agerpres.

Astfel, în termeni nominali, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2019, s-au consemnat creşteri ale cifrei de afaceri în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+19,8%), activităţile de transporturi (+12,2%), activitaţile de comunicaţii (+5,8%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,6%).

În perioada menţionată, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în termeni nominali cu 16,2%.

În aprilie 2019, comparativ cu martie 2019, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în termeni nominali, pe serie brută, a scăzut cu 1,4% ca urmare a diminuărilor înregistrate la cifra de afaceri din activităţile de comunicaţii (-6,2%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-2,0%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-1,0%) şi activităţile de transporturi (-0,3%). 

Pe de altă parte, cifra de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe s-a majorat cu 3,4%.

Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au crescut în luna aprilie 2019, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, cu 3,3%.

Statistica oficială mai arată că în aprilie 2019, comparativ cu aprilie 2018, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 16,1%, susţinută de evoluţia cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+36,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+19,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+16,8%), activităţile de transporturi (+10,5%) şi activităţile de comunicaţii (+5,8%). 

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2019, comparativ cu luna aprilie 2018, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 17%.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.