Întreaga lume este cu ochii pe întâlnirea preconizată la începutul săptămânii viitoare, dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin, care va avea loc pe teren neutru, la Helsinki, în Finlanda.
Cei doi lideri vor avea ocazia să discute despre probleme controversate, inclusiv despre conflictele din Ucraina și Siria, sancțiuni impuse de cele două națiuni una împotriva celeilalte, despre controlul armamentelor și expansiunea militară. Analişii cred că atât Trump, cât şi Vladimir Putin ar putea face unele compromisuri în fiecare dintre aceste domenii, dar că, probabil, nu vor ajunge la niciun progres strategic. Tonul și rezultatul întâlnirii vor indica dacă relaţiile dintre Statele Unite și Rusia se vor intensifica sau dimpotrivă.
Înaintea summit-ului NATO de la Bruxelles din această săptămână, Donald Trump s-a referit la Vladimir Putin nu ca la un dușman al SUA: “Cineva spunea, este un duşman? Nu e duşmanul meu. E prietenul tău? Nu, nu-l cunosc prea bine. Să sperăm că într-o zi va fi un prieten. S-ar putea întâmpla”.
Aceasta va fi a treia întâlnire față-în-față a liderilor mondiali, dar, de această dată, va fi primul summit complet. Prima reuniune a avut loc, anul trecut, la summitul G20 de la Hamburg, Germania, iar a doua doua în timpul summit-ului Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din Vietnam, în noiembrie anul trecut. În Hamburg, domnul Donald Trump a declarat că este o “onoare” să se întâlnească cu Vladimir Putin și să vorbească în privat aproape două ore și jumătate.
Nemulţumirile occidentale faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, susţinerea separatiştilor pro-ruşi din Ucraina şi sprijinul Rusiei pentru Bashar al-Assad al Siriei nu au dispărut. Alte acuzaţii, respinse de Moscova, includ faptul că aceasta s-a amestecat în politica SUA şi în cea europeană, a furnizat armamentul care a doborât un avion de pasageri în 2014 care traversa Ucraina şi a încercat să ucidă un fost spion rus în Marea Britanie. Criticii Kremlinului din interiorul ţării şi din străinătate vad decizia lui Trump de a avea un summit cu Vladimir Putin ca fiind împotriva acestui context internaţional, conferindu-i legitimitate și statut internațional lui Vladmir Putin. Aceştia sunt de părere că preşedintele rus nu merită asta din partea lui Donald Trump, având în vedere lipsa unei schimbări semnificative a politicilor Rusiei la nivel internațional.
Agenţia de presă Reuters scrie că, pentru preşedintele SUA Donald Trump, un summit cu Vladimir Putin riscă o reacţie politică negativă atât în SUA, cât şi în străinătate. Dar pentru preşedintele Rusiei, faptul că summit-ul are loc este deja o mare victorie geopolitică, apreciază Reuters.
Şi la Moscova, summit-ul este perceput ca o recunoaștere a statutului Rusiei de mare putere și o conştientizare întârziată din partea SUA că interesele sale trebuie luate în considerare. “Faptul că o reuniune Putin-Trump are loc spune doar un singur lucru: că, în ciuda isteriei occidentale, Statele Unite nu sunt capabile să izoleze sau să ignore Rusia”, a declarat Alexei Pushkov, un senator rus de la partidul Rusia Unită, adăugând: “I-a trebuit mult timp Washington-ului să vadă asta, dar în cele din urmă, a realizat acest lucru”.
În Rusia, unde sistemul politic este obsedat de ierarhie, statut și expunerea puterii, Vladimir Putin “a câștigat deja victoria”, a declarat şi Andrey Kortunov, șeful RIAC, un think-tank de politică externă apropiat de Ministerul de Externe, mai scrie Reuters. “Aceasta îi permite lui Putin să-și exprime ideea că Rusia nu este izolată, că Rusia este o mare putere și, într-o anumită măsură, poate chiar să pretindă un statut egal cu Statele Unite, cel puțin în domeniul securității”, a mai spus Kortunov.
Așteptările legate de acest summit sunt mari în Rusia, mai ales că Vladimir Putin este în avantaj, având mai mult de 18 ani de experiență politică, comparativ cu Trump care nu a deţinut o funcție publică înainte de anul trecut. Analistul politic Vitaly Tretyakov l-a descris pe Trump drept “un neofit în politica mondială”, căruia Putin i-ar putea explica gândirea Rusiei și de ce Rusia a avut dreptate să anexeze Crimeea.
La rândul său, parlamentarul pro-Kremlin Serghei Mironov a menţionat că Vladimir Putin îi va da o adevărată lecţie de maestru politicianului neexperimentat Donald Trump”.
În ciuda statutului de semi-paria al Rusiei printre unii americani și aliații din SUA, Kremlinul încearcă de mult să organizeze un astfel de summit, pariind că Putin și Trump se vor descurca bine și vor stopa unele probleme dintre cele două ţări.