Update articol:

Inteligenţa artificială în agricultura viitorului

În România, în Insula Mare a Brăilei, în Banat, în Bucovina la muncile agricole sunt folosite tractoare și combine autonome, adică funcționează fără șofer. Un singur operator le supraveghează de la distanță și de la un computer pot fi coordonate zeci de mașini agricole de câmp, potrivit fermierinromania.ro.

În prezent, în lume, fermele mari investesc mult în construcția de roboți care fac diverse munci: culeg fructe, supraveghează permanent efectivele de animale din zootehnie etc. La fermele de vaci de lapte, de exemplu, tehnologiile noi, precum centura cu guler inteligent, sunt dezvoltate pentru a detecta sănătatea și fertilitatea vacilor. Acest dispozitiv poate fi integrat cu un telefon inteligent sau un laptop pentru a urmări comportamentul animalelor, ceea ce ajută la furnizarea de tratament sau de hrană la timp, scrie fermierinromania.ro.

Fermierii, așa cum îi știm acum, vor deveni amintire peste câțiva ani, susţine INACO în studiul “Ghidul meseriilor viitorului”, în condiţiile în care 85% din meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, conform Dell Technologies.  

Multe dintre activitățile pe care oamenii le desfășoară astăzi, în special cele repetitive, care necesită efort fizic, risc și precizie, vor fi preluate de roboți aproape total în viitorul apropiat, avertizează INACO, iar această opinie este împărtășită și de alți observatori care au analizat dinamica noilor tehnologii.

Agricultura nu face excepție, ci, dimpotrivă, asimilează tot mai rapid noile descoperiri ale tehnicii. Deja există o diferență uriașă între metodele tradiționale utilizate în agricultură, în urmă cu câteva decenii, și cele moderne de cultivare. Acest lucru, însă, nu înseamnă că locurile de muncă vor dispărea, ci vor presupune un alt nivel de calificare și alte abilități.

Uniunea Europeană estimează că până în anul 2030, locurile de muncă din agricultură, industria forestieră și pescuit vor scădea cu 13% în România, ca urmare a introducerii noilor tehnologii, însă alte meserii vor fi necesare, precum controlorii de drone, programatorii, supraveghetorii roboților etc.

Portalul indianbusinessstory a identificat principalele tendințe în sectorul agriculturii în anul 2019: utilizarea senzorilor de cultură, sol și apă, a imaginilor prin satelit, a roboților agricoli, utilizarea tehnologiilor de monitorizare a animalelor și a vremii, agricultura pe verticală. Există aplicații digitale de predicții meteo, senzori de apă, de sol, de culturi. Cu ajutorul senzorilor de cultură, fermierii pot detecta starea sănătății culturilor, dar și atacul insectelor, prevenind, astfel, distrugerea plantelor.

Culturile pot fi supravegheate cu ajutorul dronelor care colectează informațiile de care fermierul are nevoie: necesarul de îngrășăminte, de apă, de ierbicide pentru fiecare metru pătrat de teren. Este o economie de resurse și de cheltuieli, o creștere a productivității, în același timp, dar și o raționalizare a chimicalelor și, implicit, o reducere a impactului asupra ecosistemului natural, potrivit fermierinromania.ro.

INACO: Sistemul blockchain în agricultură  

În martie 2018, compania Louis Dreyfus a colaborat cu ABN Amro și ING Group pentru prima tranzacție comercială cu produse agricole în sistemul blockchain, conform INACO. 60.000 de tone de boabe de soia americane au fost livrate către China Shandong Bohi Industry Co., utilizând sistemul blockchain, prin care s-a redus timpul total necesar pentru logistică cu 80%, iar timpul necesar tranzacției s-a înjumătățit, de la două săptămâni, la mai puțin de o săptămână.

„Combinația dintre documentele gestionate digital și livrarea automată a datelor, în timp real, a transformat complet un proces în mare parte manual, nu de puține ori cu greșeli și greoi din cauza manevrării hârtiilor. Anul 2018 dă un semnal important și clar, indicându-ne trecerea la contracte inteligente în sistemul blockchain și la noi senzori care verifică autenticitatea și calitatea produselor”, explică INACO.

Comisia Europeană recunoaște avantajele uriașe ale acestei tehnologii care poate să fie folosită în multe alte domenii de activitate, în special în administrațiile publice, și încurajează potențialul inovator al acesteia. În anul 2018, a fost creat Observatorul Blockchain, un proiect pilot al Parlamentului European. În primăvara acestui an, Uniunea Europeană a publicat un raport prin care încurajează guvernele și companiile să dezvolte proiecte bazate pe tehnologia blockchain și alocă 340 de milioane de euro prin programul de cercetare-dezvoltare (Horizon 2020), pentru a sprijini proiectele de acest tip până în anul 2020. În prezent, Statele Unite ale Americii și China sprijină puternic cercetarea tehnologiei blockchain.

 

BVB | Știri BVB

IAR SA Brasov (IARV) (19/08/2022)

Hotarari AGA E 19.08.2022

CASA DE BUCOVINA-CLUB DE MUNTE (BCM) (19/08/2022)

Semnare contract de tipul celor prevazute la 234 alin 1, lit. i)

BT Leasing Transilvania IFN - OB 2025 (BTL25E) (19/08/2022)

Intentia de fuziune a BT Leasing Transilvania IFN cu Tiriac Leasing IFN

BT Leasing Transilvania IFN - Ob.2024 (BTL24E) (19/08/2022)

Intentia de fuziune a BT Leasing Transilvania IFN cu Tiriac Leasing IFN