Update articol:

InternationalMan.com: Iranul va fi aproape sigur centrul viitorului război din Orientul Mijlociu

Nasīr al-Mulk este una dintre cele mai frumoase moschei din Iran.

Lumea, în pragul celui de-al treilea şoc al preţului petrolului * InternationalMan.com: Echipa lui Donald Trump vrea să bombardeze Iranul

Iranul va fi aproape sigur focarul viitorului conflict regional din Orientul Mijlociu, iar mulţi cred că războiul a început deja, potrivit unei analize a InternationalMan.com.
Orientul Mijlociu este împărțit în două tabere geopolitice de bază. Pe de o parte, există SUA și aliații săi, precum Israelul și Arabia Saudită, iar pe de altă parte, Rusia și aliații săi, precum Iranul și Siria. Există, de aproape şapte ani, un război sângeros în Siria, fiind, probabil, cel mai important conflict militar de pe tabla de șah geopolitică de astăzi.
Analiza InternationalMan.com susţine: “Tabăra din care face parte SUA încearcă să-l răstoarne pe liderul Siriei, Bashar al-Assad, dar, în tot acest timp, Rusia și Iran și-au întărit masiv regimul de la Damasc, Assad fiind în continuare la conducere fără probleme. Acest lucru a schimbat echilibrul regional al puterii față de Iran. Statele Unite, Israel și Arabia Saudită consideră că acest lucru este inacceptabil, iar, în acest moment, un război este singurul lucru care ar putea inversa tendința”.
În acest an, Israel a lansat cel mai are atac militar asupra Siriei de la Războiul din Yom Kippur din 1973. Acest atac, și altele recente, a ucis zeci de soldați sirieni și iranieni. “Probabil că de aici ar putea escalada conflictul. În afară de ceea ce pare a fi începutul unui război real, au existat semne numeroase și fără echivoc că SUA are Iranul în vizor”, potrivit analizei.
Pentru început, președintele Trump şi-a angajat doi oameni care sunt dornici de ani de zile să bombardeze Iranul: în aprilie, l-a făcut pe John Bolton consilier pentru securitatea națională și pe Mike Pompeo secretarul său de stat.
De asemenea, la începutul lunii mai, Rudy Giuliani, unul dintre avocații lui Trump și un aliat politic de mult timp, a anunțat că preşedintele american este “angajat în schimbarea regimului” în Iran.
Câteva zile mai târziu, Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, reafirmând sancțiuni economice asupra Iranului.

* Cel mai critic punct de presiune al petrolului din lume

Volumele zilnice de tranzit ale petrolului prin canalele înguste globale.
Toate estimările sunt în milioane de barili pe zi. Pe baza datelor din 2016. Sursa: EIA

Iranul are cele mai mari rezerve de petrol din lume dovedite sau 10% din totalul mondial. Exportă aproximativ 2,4 milioane de barili de petrol pe zi, iar China, India și Europa sunt principalii cumpărători.
Analiza spune: “Un război dintre Iran și Israel (și aliații săi conduşi de SUA) ar face ravagii pe piața petrolului.
Asta pentru că Iranul deține o carte foarte importantă… Acesta ar putea închide efectiv strâmtoarea Hormuz, canalul îngust care leagă Golful Persic de piețele globale. Este singura rută maritimă de la Golful Persic până la oceanul deschis. Tancurile care transportă petrol din Irak, Iran, Arabia Saudită, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite trebuie să treacă prin strâmtoare. Acest lucru se traduce în aproximativ 35% din petrolul mondial comercializat pe mare. Petrol de aproape 2 miliarde de dolari trece prin strâmtoarea Hormuz în fiecare zi. Este punctul cel mai critic de presiune a petrolului din lume.
În eventualitatea unui război total, Iranul ar închide rapid Strâmtoarea Hormuz, iar regimul de la Teheran a fost destul de clar în legătură cu o astfel de decizie. Studiile credibile au arătat că, într-un scenariu optim pentru armata americană, Iranul ar putea închide strâmtoarea cu mine de mare și tehnici de luptă asimetrice timp de cel puțin o lună, înainte ca SUA să o redeschidă. Pentagonul însuși a admis că atâta ar dura”.
InternationalMan.com scrie că investitorii ar trebui să se aștepte la al treilea şoc al preţului petrolului, care ar putea fi cel mai dramatic, șansele unui mare război din Orientul Mijlociu, care să înceapă în curând, fiind ridicate.
Războaiele din Orientul Mijlociu sunt adesea catastrofale pentru aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.
Orientul Mijlociu reprezintă mai mult de 40% din exporturile globale de petrol. Deci, un mare conflict în Orientul Mijlociu duce deseori la un vârf al preţului petrolului.
În 1973, Israelul se lupta cu Egiptul și Siria în războiul Yom Kippur. Ca răspuns la sprijinul acordat de Statele Unite pentru Israel, Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a pus embargo asupra exporturilor de petrol către SUA și alte câteva țări. De asemenea, OPEC a redus producția de petrol. Acest lucru a declanșat primul șoc petrolier.
Prețul petrolului aproape a crescut de patru ori, sărind de la aproximativ 3 dolari pe baril la aproximativ 12 dolari.

sursa: zerohedge.com

Cel de-al doilea șoc petrolier a început în 1979. A început de la Revoluția iraniană și a continuat cu războiul dintre Iran și Irak, care a fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte din ultimii 50 de ani. Irakul și Iranul au fost (și încă sunt) doi dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume. Deci, nu a fost o surpriză faptul că războiul a afectat piețele globale de energie. Prețul petrolului s-a dublat.
A existat, de asemenea, un alt vârf al prețurilor, mai puțin dramatic, la începutul anilor 1990. S-a întâmplat după ce Irakul a invadat Kuweitul, declanșând primul război din Golf. Preţul petrolului a urcat peste 70%.