Update articol:

Interviu Cristian Buşoi: ANRE este o instituție care mi-aș dori să fie mai independentă decât este în realitate și mai puțin politizată

busoi PNRR

*  Este nevoie de o analiză profundă privind calitatea reglementărilor ANRE şi a modului în care această instituție tratează consumatorii.

* ANRE – o instituție cu un număr important de personal, mult peste alte instituții europene similare.

* Banii din PNRR ar trebui să meargă în proiecte pentru eficienţa energetică în clădiri, producția națională de baterii pentru stocare și măcar un proiect pilot în domeniul captării și stocării carbonului, al producției de energie eoliană offshore și al hidrogenului obținut din surse regenerabile. În plus, bani semnificativi ar trebui alocați pentru a întări rețelele ca să putem integra mai multă energie curată.

* Exploatarea gazelor din Marea Neagră – sper că se va întâmpla cât mai curând. S-au pierdut deja cinci ani, iar timpul nu lucrează în favoarea noastră.

* Toate companiile care ard cărbuni și gaz naz natural ar trebui interesate în dezvoltarea instalațiilor de captare și stocare a carbonului.

Interviu cu domnul Cristian Buşoi, europarlamentar, președintele Comisiei pentru energie din Parlamentul European

 

Cum apreciați derularea proceselor de liberalizare a pieței de energie/gaze naturale din România?

Cristian Buşoi: A fost un lucru necesar care, dacă era bine pregătit, ar fi trebuit să conducă la prețuri competitive și servicii de o calitate mai bună pentru consumatori.

Ați cerut demisia șefului ANRE Dumitru Chiriță, din cauza “proastei gestionări a momentului liberalizării pieței de energie electrică”. Care sunt principalele reproșuri pe care le aduceți șefului ANRE?

Cristian Buşoi: Cred că depunerea mandatului era un lucru necesar în acest caz, în care milioane de oameni nu știau că piața s-a liberalizat, se înghesuiau la cozi ore întregi și nu aveau cunoştințe și nicio idee despre ce ar trebui să facă într-o piață liberalizată, pe fondul unei lipse de acțiune, comunicare și dezinteres din partea autorității care gestionează problematica pieței de energie. Când ești într-o funcție publică trebuie să fii interesat și preocupat să servești cetățeanul, nu să-l ignori.

Credeți că ar fi fost de bun augur amânarea procesului de liberalizare, pentru ca populația să fie mai informată cu privire la această procedură?

Cristian Buşoi: Cel mai bine ar fi fost ca liberalizarea să fie făcută bine și cetățenii să participe la acest proces din care pot avea de câștigat.

Cum apreciați activitatea ANRE în general?

Cristian Buşoi: Este nevoie de o analiză profundă și poate chiar de un studiu profesionist privind calitatea reglementărilor ANRE, modul în care se organizează consultările publice și maniera în care această instituție tratează consumatorii. Este o instituție care mi-aș dori să fie mai independentă decât este în realitate și mai puțin politizată. Aceasta este de fapt litera și spiritul legislației europene. Altfel, este o instituție cu un număr important de personal, mult peste alte instituții europene similare.

Cum apreciați ideea de a uni ANRE, ANPC, Consiliul Concurenței și Reglementatorul din Telecomunicații, ca în Olanda, Spania și Estonia?

Cristian Buşoi: Merită analizată o astfel de idee. Important este ca aceste instituții să funcționeze mai bine decât o fac în prezent.

Care este opinia dvs despre Green Deal și implicațiile pentru România?

Cristian Buşoi:  Green Deal este o realitate care generează oportunități și implică riscuri. Depinde de noi dacă vom capitaliza oportunitățile și vom atenua riscurile.

Ce ar trebui să facă autoritățile din România pentru a atrage cât mai mulți bani din fondurile europene pentru domeniul energiei?

Cristian Buşoi: Trebuie să fie active și să înțeleagă ce se întâmplă. Este nevoie de o colaborare mai bună cu capitalul privat autohton și de o implicare mai mare a investitorilor locali în fructificarea acestor oportunități. Este foarte important să se clarifice rapid domeniile și subdomeniile către care vor merge acești bani pentru că în prezent, în așteptarea acestor bani, toate investițiile sunt blocate.

Care este viitorul energiei în România, din punctul dvs de vedere?

Cristian Buşoi: Cred că putem fi un jucător regional important. Este însă nevoie să dezvoltăm capitalul privat autohton în domeniu, să avem parteneriate corecte cu marile companii prezente în România, iar companiile de stat să fie mai active regional. Îmi aduc aminte că, de exemplu, la listarea sa din 2014, Electrica promitea să se transforme într-o companie integrată cu prezență semnificativă la nivel regional, obiectiv care a fost abandonat.

Care este opinia dvs referitoare la investițiile în hidrogen? Ar putea România să abordeze acest segment de piață ca investiții?

Cristian Buşoi: Categoric da. Este nevoie de o strategie în domeniu, iar strategia trebuie să conțină obiectivul de a produce electrolizoare în România, echipamente folosite în procesul de obținere a hidrogenului.

Care ar fi principalele proiecte din energie care ar trebui finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență?

Cristian Buşoi: În opinia mea ar trebui să fie eficienţa energetică în clădiri, producția națională de baterii pentru stocare și măcar un proiect pilot în domeniul captării și stocării carbonului, al producției de energie eoliană offshore și al hidrogenului obținut din surse regenerabile. În plus, bani semnificativi ar trebui alocați pentru a întări rețelele ca să putem integra mai multă energie curată.

Când credeți că vom putea exploata gazele din Marea Neagră?

Cristian Buşoi:  Sper că se va întâmpla cât mai curând. S-au pierdut deja cinci ani, iar timpul nu lucrează în favoarea noastră.

Care este soluția pe care o vedeți pentru Complexul Energetic Oltenia, în condițiile decarbonării?

Cristian Buşoi: Nu vreau să intru în aspecte concrete legate de managementul unor companii de stat. Politicienii ar trebui să se abțină de la astfel de lucruri și să lase manageri profesioniști să facă acest lucru. Ce pot spune însă este că sunt convins că toate companiile care ard cărbuni și gaz naz natural ar trebui interesate în dezvoltarea instalațiilor de captare și stocare a carbonului.

Vă mulţumesc! 

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (02/12/2022)

Desfasurare licitatie conform Hotarare AGEA 17.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022