Update articol:

Interviu Cristian Tudor (Microgreens): Oricare ar fi perturbările socio-politice, oamenii au nevoie de hrană, iar cel mai important este să ai canale strategice prin care să ajungi la client

  • Interviu cu domnul Cristian Tudor, CEO şi  fondatorul Microgreens

  • MICROGREENS se află într-un plin proces de schimbare a brandului, nouă denumire fiind ULTRAGREENS

 

Cum a evoluat afacerea Microgreens România în ultimii ani, în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina?

Cristian Tudor:  Încă de la început, Microgreens România și-a concentrat activitatea în special în sectorul de piață HoReCa. Însă lecția învățată în perioada pandemiei a fost una foarte importantă. După o perioadă guvernată de restricții și multiple incertitudini, am înțeles că singura cale este să turăm motoarele și să ne concentrăm pe noi investiții care să ne ajute să ne extindem piața de desfacere.

Pentru noi, pandemia a însemnat o perioadă în care ne-am concentrat atenția spre inovare, cercetare și construcția unui plan de business ce l-am pus în aplicare imediat cum s-au ridicat restricțiile. Trăgând linie, credem că a fost un moment bun să proiectăm o nouă viziune de dezvoltare care ne-a dus astăzi aici. Anul acesta am dezvoltat brandul Ultragreens sub egida căruia ne veți regăsi în piață și care se pliază pe toate liniile de dezvoltare ale companiei.

Suntem de părere că oricare ar fi perturbările socio-politice, oamenii au nevoie de hrană, iar cel mai important este să ai canale strategice prin care să ajungi la client. Binențeles, în cazul nostru, așa cum am dezvoltat business-ul, vorbim de o piață B2C și B2B.

Ce investiții ați făcut în ultimii ani pentru dezvoltarea afacerii? Ce ne puteți spune despre investiția în Microsera Technologies?

Cristian Tudor:  Planurile noastre ambițioase au atras după sine provocări pe măsură. Primii pași spre o dezvoltare agri-tech i-am făcut cu proiectul Microsera – primul nostru echipament de agricultură verticală, indoor, pe care l-am implementat în magazinele mai multor lanțuri de retail sau cash&carry.

Cu o amprentă la sol de 1,7 mp avem o producție medie lunară de 1000 de plante în cazul în care se cultivă plante aromatice și 4000 de ghivecele de microplante direct în magazin. Acesta a fost primul nostru proiect de agricultură sustenabilă în care am implementat măsurile ONU de sustenabilitate – 0 km, 0 poluare a pânzei freatice și a solului, 0 pesticide, 95% mai puțin apă folosită datorită unui circuit închis al apei.

Microsera este un produs dezvoltat de noi ce a reprezentat baza unei noi viziuni de dezvoltare a companiei. Am înțeles că putem produce mai mult utilizând mai puține resurse, cu grijă față de mediu, sustenabil și eficient.  De aceea, astăzi suntem prima companie din România care a deschis o unitate de producție de indoor vertical farming.

Câte feluri de microplante şi flori comestibile cultivă în prezent Microgreens România?  Care este produsul cel mai vândut?  

Cristian Tudor: Avem peste 50 de tipuri de plante pe care le cultivăm în prezent.

Suntem lider de piață pentru producția de microplante, flori comestibile și decor culinar și, totodată, unul dintre principalii producători de plante aromatice din România.  Lucrăm cu peste 100 de chefi, iar din 2021 suntem furnizor al Casei Regale a României, căci cultivăm cu pasiune și responsabilitate, iar acest lucru se vede în calitatea produselor noastre.

Nu este ușor să livrezi produse perisabile, dar întodeauna am avut în minte tre piloni importanți în construcția acestui business.

–  Să avem un produs sănătos, bogat în vitamine și nutrienți.

–  Să livrăm produsele la o calitate ireproșabilă.

–  Să producem hrană în mod sustenabil, cu grijă față de mediul înconjurător.

Din rapoartele noastre, fiecare canal de distribuție are o altă categorie de produs cu o cerere ridicată. Ne bucurăm să observăm că în retail, pe lângă gama de fresh-uri ce include busuioc, pătrunjel, leuștean, coriandru, care în mod normal este la mare căutare, vlastarii de broccoli sunt și ei foarte căutați. În spațiul online cererea este crescută pe mix-urile noastre de salate – Pettit Greens, iar în HoReCa distribuim o varietate foarte mare de microplante din care putem menționa aici mazăre, măcriș și busuioc la care se adaugă bineînțeles, florile comestibile.

Care este profilul clientului  Microgreens România? Cine sunt principalii clienţi?

Cristian Tudor: După cum spuneam, perioada pandemiei a fost o lecție deosebit de importantă pentru noi. Există o expresie românească pe care noi am înțeles-o foarte bine atunci – „nu-ți pune toate ouăle în același coș”, iar noi exact asta am făcut imediat după ridicarea restricțiilor.

Business-ul nostru are astăzi o rază de acoperire mai mare, iar stabilitatea lui vine ca urmare a faptului că ne adresăm mai multor categorii de public.

Produsele Ultragreens sunt astăzi prezente online (pe site-ul www.microgreens.ro sau în magazinele online precum Freshful sau Sezamo) și offline în magazinele marilor lanțuri de retail și cash&carry, iar gama noastră este foarte variată pentru a satisface nevoia unui număr mai mare de consumatori. Poate că în trecut eram identificați ca fiind un furnizor de produs de fine dinning destinate HoReCa, dar diversificarea produselor ne oferă posibilitatea să ne adresăm mai multor consumatori.

Pe de altă parte, o altă dimensiune a business-ului Ultragreens constă în divizia service to business prin care oferim predictibilitate și constanță în anumite produse pentru marii consumatori. De exemplu, Green Hub-ul de la Tătărani are întreaga producție dedicată Eisberg.

De ce este bine să mâncăm microplante? Care sunt principalele beneficii ale acestora pentru sănătatea oamenilor?

Cristian Tudor: Întrebarea mă bucură în mod deosebit întrucât este unul din motivele pentru care Ultragreens produce aceste produse. Microplantele sunt plante tinere, produse din legume, plante aromatice și alte specii, care, dincolo de efectul vizual produs în farfurie, au proprietăți nutritive deosebite.

Studiile arată că microplantele conțin de 40 de ori mai mulți nutrienți, vitaminele C, E și beta-carotenul, decât verdețurile mature. În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că microplante pot reduce riscul de boli cardiovasculare sau pot ajuta la scăderea răspunsului inflamator.

Microplantele sunt cheia pentru o nutriție sănătoasă. Anumite specii au un conținut ridicat de proteine cum e cazul mazărei, lintei și năutului sau conținut ridicat de fibre cum au broccoli, fasole mung și năut. Vorbim aici despre un aport important de vitamina B, K, U, Fe, Cu, Zn, Mg sau Antociani care se regăsesc în aceste plante micuțe.

Cu ce va diferenţiaţi de concurenţii de pe piaţă?

Cristian Tudor: Tehnologie de ultima generație, cu un proces atent controlat, unitățile noastre de producție oferă predictibilitate și stabilitate fiind gata să livrăm 365 de zile pe an plante proaspete indiferent de condițiile meteo. Este destul de greu să vii cu ceva mai bun de atât.

Care sunt planurile de viitor?

Cristian Tudor: Profilul ales de noi este unul axat pe verdețuri. Ne dorim să rămânem în zona aceasta, dar nu excludem alte posibilități.

Noi am început cu acest produs de nișă, microplante, și suntem conștienți că nu este încă un produs exterm de cunoscut publicului larg. Dar observăm că cererea este în creștere, iar campaniile noastre de awareness privind calitățile nutriționale ale acestor plante și varietatea de moduri în care îl poți folosi dau roade.

Microgreens România a anunțat anul trecut că atrage investiții de 500.000 euro de la membrii Board-ului Norofert și că se va lista la bursă. Microgreens România a spus că va folosi aportul de capital pentru dezvoltarea capacităților de producție a echipamentelor de agricultură verticală și pentru cercetare în domeniul microplantelor. Ce ne puteți spune despre evoluația acestor acțiuni? 

Cristian Tudor: Evoluția acestui business are la baza o strategie de dezvoltare bine definită, pe care o urmărim cu mare atenție. Investițiile au fost concentrate în Green Hub-urile noastre ce reprezintă unități de producție eficiente, cu o capacitate de cultivare a plantelor pe întreaga perioadă a anului, indiferent de factorulul climatic. Acestea ne permit să avem o producție predictibilă tot timpul anului și să economisim numeroase resurse în același timp.

Investițiile făcute au pornit de la o nevoie reală pe care noi am identificat-o în piață și la care am răspuns cu management în termeni de producție, dar și termeni economici care ne-au transformat într-un partener de încredere pe termen lung. Prin urmare, anul acesta am inaugurat așa cum am promis, prima fermă verticală din România unde întreaga producție este dedicată Kaufland, și urmează finalizarea altei sere verticale complet automatizată la Tătărani a cărei producție este dedicată Eisberg.

Ce ne puteți spune despre extinderea în străinătate?

Cristian Tudor: Tehnologia pe care o dezvoltăm nu este doar inovativă, ci răspunde unei nevoie reale la nivel global pentru că oferim hrană proaspătă bogată în nutrienți, cultivată organic, printr-un proces ce protejează resursele și mediul înconjurător.

Acest produs tehnologic de indoor vertical farming creat 100% sub brandul Ultragreens a produs un ecou pozitiv și în afara granițelor țării, iar noi ne bucurăm să consolidăm încă o dată poziția României ca centru de inovație și inteligență în peisajul economic mondial.

Ne-am lansat deja în inima Bulgariei, la Sofia și suntem pregătiți să onorăm și alte cereri venite din exteriorul granițelor pentru proiectul nostru, dar pe care le vom dezvălui la momentul potrivit.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025