Fără categorie

Interviu Juergen Raizner, Steinbeis: Cu cât industria românească devine mai inovatoare, cu atât companiile sunt mai atractive pentru colaborarea cu firmele germane

  • Interviu cu domnul Juergen Raizner, fondator Steinbeis România şi membru în Comisia Mixta guvernamentală Baden – Wuerttemberg – România, stabilită pentru identificarea şi promovarea proiectelor strategice în vederea colaborării româno- germane.

  • Steinbeis este o entitate descentralizată focusată pe transferul tehnologic, reunind peste 700 de profesori universitari şi peste 2000 de experţi din diverse domenii de activitate. Îşi are originile în landul Baden-Wuerttemburg, Ferdinand von Steinbeis fiind părintele educaţiei în sistem dual – un model de succes.

Cum apreciaţi activitatea Steinbeis în România?

Juergen Raizner:  Steinbeis este prezentă în România din 2005 cu o filială proprie. Steinbeis România a împlinit 18 ani, se poate spune că a crescut. Într-adevăr, suntem o parte integrantă a cooperării germano-române. Noi aducem investitori germani în România și ne asigurăm că noile fabrici sunt construite în cele mai bune locații. Când vine vorba de responsabilitate socială, ne implicăm într-un mod mai practic în comparație cu alții care merg pe donații. Astfel, concursul nostru național de planuri de afaceri, “Early Innovators”, cel mai mare de acest gen din România, atrage anual peste 1.000 de elevi de liceu pentru a se angaja în antreprenoriat. La finala desfășurată recent, elevii și-au prezentat în mod impresionant ideile de afaceri, punându-și în valoare domeniile de interes. Într-adevăr, tinerii se concentrează pe sustenabilitate, reciclare și protecția climei. Progresul în stabilirea cooperării dintre universitate și industrie, un factor-cheie al succesului Steinbeis în Germania, este oarecum lent în România. Aici, trebuie să mobilizăm mai mult industria românească și să demonstrăm cum vor beneficia companiile de transferul tehnologic.

Ce ne puteţi spune despre proiectul EDAPHIC BLOOM? Cine sunt partenerii proiectului? Cum apreciaţi colaborarea dintre entităţile de cercetare şi administraţiile locale în cadrul acestui proiect?

Juergen Raizner: EDAPHIC BLOOM combină practic două proiecte într-unul singur. EDAPHIC este un proiect de cercetare axat pe reducerea gazelor cu efect de seră, cu un accent deosebit pe studiul zonelor din lunca inundabilă a Dunării și Delta Dunării. Steinbeis a fost implicat în principal în BLOOM, care se concentrează pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și pe implementarea de măsuri directe. Printre partenerii – cheie în această parte a proiectului se numără Institutul Național de Cercetare Delta Dunării (INCDD), primăria Tulcea și URBAN-INCERC (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă). Regiunea – pilot pentru componenta BLOOM a fost Dobrogea. Pentru prima dată în România, este creată o bază de date (GIS) care afișează starea de eficiență energetică a clădirilor, pe care orașul Tulcea o va utiliza. Arhitecții, inginerii civili și personalul din administrația municipală au beneficiat de cursuri de formare privind standardele pentru casele cu consum redus de energie, cunoștințele acestora fiind aprofundate în cadrul unui atelier de lucru în Germania. După trei ani de activitate în cadrul proiectului, putem confirma faptul că această colaborare dintre toți partenerii a fost foarte pozitivă. Este esențial ca instituțiile de cercetare să dezvolte soluții aplicabile, iar noi am reușit să facem acest lucru.

Cum ajută acest proiect Romania? Care este valoarea proiectului?

Juergen Raizner: Un rezultat important este înființarea Clusterului pentru dezvoltare durabilă în 2023. Steinbeis este membru fondator și va fi reprezentat în activitățile clusterului de către liderul nostru principal de proiect, Roxana Boboruță. Această poziție ne permite să influențăm în mod direct utilizarea semnificativă a rezultatelor proiectului. Rămâne de văzut dacă numeroșii experți externi vor aplica cunoștințele pe care le-au dobândit în timp; cu toate acestea, fundația a fost pusă. Pentru a aduce îmbunătățiri, experții instruiți nu sunt de ajuns. De asemenea, trebuie asigurată finanțarea pentru renovarea energetică a clădirilor. Este încurajator faptul că sfera politică s-a ocupat de această problemă. Există motive întemeiate pentru a fi optimiști că legile și programele adecvate vor avea un impact. Din acest motiv, pledăm în mod activ și pentru cooperarea transfrontalieră între autorități. EDAPHIC-BLOOM a inițiat vizite reciproce între reprezentanți din România și Baden-Württemberg. Un rezultat important al EDAPHIC-BLOOM a fost faptul că proiectul a devenit declanșatorul unor vizite reciproce ale membrilor parlamentelor din România și Baden-Württemberg.

Cum apreciaţi cooperarea dintre autorităţile din România şi Germania în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră?

Juergen Raizner: Aș dori să mă concentrez asupra cooperării dintre Baden-Württemberg și România. Deși landul Baden-Württemberg, cu o populație de aproximativ 11 milioane de locuitori, este semnificativ mai mic decât România, acesta generează un PIB de peste 500 de miliarde de euro (față de cele aproximativ 286 de miliarde de euro ale României). În mod plăcut, colaborarea dintre organismele oficiale, în special în sectoarele mediului și energiei, este foarte intensă. Ministerul Mediului, Climei și Energiei din Baden-Württemberg este foarte interesat de mai mulți ani de colaborarea cu România. Baden-Württemberg și România au înființat o comisie guvernamentală comună, în cadrul căreia grupul de lucru pentru mediu și energie este deosebit de activ. În 2022, o delegație a Parlamentului României a fost primită la Stuttgart. Reprezentanți din Baden-Württemberg, inclusiv de la Ministerul Mediului și chiar eu însumi, au participat în repetate rânduri la evenimente organizate de Parlamentul României. Cu toate acestea, trebuie subliniat, de asemenea, că împreună putem realiza chiar mai mult. Potențialul de cooperare este enorm.

Colaborarea dintre cele două țări în domeniul energiei va consolida, de asemenea, cooperarea deja foarte reușită dintre întreprinderile industriale. Companiile industriale germane, în special sectorul automotive, care este esențial pentru România, produc din ce în ce mai mult în mod neutru din punct de vedere al emisiilor de CO². În viitor, furnizorii vor trebui să îndeplinească cerințe stricte pentru a rămâne parteneri de producție.

Ce ne puteţi spune despre vizita recentă a delegaţiei germane în România? Care au fost concluziile?

Juergen Raizner: Vizitatorii din Baden-Württemberg, conduși de secretarul de stat Dr. Andre Baumann, au avut patru zile intense de lucru în România. Steinbeis a contribuit la pregătiri, iar eu și directorul de proiect permanent pe România, Roxana Boboruță am fost prezenți la toate întâlnirile. Aș dori să subliniez în mod special faptul că deputatul Oana Özmen a fost principalul inițiator al întâlnirilor dintre parlamentari. Angajamentul și eforturile ei de a consolida relațiile și dialogul dintre regiunile noastre au fost foarte apreciate de toți participanții. Rolul ei a fost crucial pentru succesul acestor întâlniri și a contribuit în mod semnificativ la capacitatea noastră de a discuta în mod deschis și constructiv.

Ambele țări au multe de învățat una de la cealaltă. În Baden-Württemberg, populația are preocupări majore legate de siguranță în ceea ce privește utilizarea energiei geotermale de adâncime, în timp ce România a forat multe sonde în trecut și ar putea contribui la depășirea acestor preocupări. Bucureștiul se mândrește cu una dintre cele mai mari rețele de încălzire urbană din lume. Deși are nevoie de renovare, orașele din Baden-Württemberg abia acum încep să exploreze dezvoltarea rețelelor de încălzire urbană. În esență, provocările legate de protecția climei sunt aceleași și la fel de importante pentru ambele țări, ceea ce a condus la discuții caracterizate de deschidere și prietenie.

Există, de asemenea, diferențe, de exemplu, în ceea ce privește atitudinea față de energia nucleară, România încercând să intensifice utilizarea acesteia, în timp ce Germania și-a închis toate centralele nucleare din motive de siguranță. Cu toate acestea, această divergență fundamentală în ceea ce privește opiniile privind mixul energetic nu ne întunecă relațiile. Potențialul de cooperare este imens. România poate beneficia de pe urma reorientării Germaniei, mai ales că Germania este în căutare de furnizori de hidrogen verde. Partenerii români au subliniat că investițiile sunt binevenite.

Concluzia pe care aș dori să o fac scurtă: vizita a fost importantă și a fost evaluată pozitiv de ambele părți – dar acum, este vorba de a trece la acțiuni concrete. Cu centrele mele Steinbeis, suntem capabili să exploatăm acest potențial de cooperare.

Ce alte proiecte strategice mai aveţi în vedere pentru România? Ce ne puteţi spune despre colaborarea româno-germană?

Juergen Raizner: Îmbunătățirea eficienței energetice necesită soluții inovatoare. Prin extinderea rețelei Steinbeis în România, ne propunem să contribuim la dezvoltarea și lansarea pe piață a tehnologiilor românești. Procesul este îndelungat și, după cum se știe, companiile românești sunt relativ mai puțin inovatoare în comparație cu omologii lor europeni. Intenționăm să dezvoltăm rețeaua Steinbeis din România urmând modelul de succes al Steinbeis din Germania. Obiectivul nostru nu se concentrează doar pe sectorul energetic; fiecare industrie are nevoie de companii inovatoare.

În plus, am sprijinit cooperarea germano-română timp de mulți ani și cu siguranță vom continua să facem acest lucru. În altă ordine de idei, promovăm relațiile de afaceri între companiile germane și cele românești. Cu cât industria românească devine mai inovatoare, cu atât aceste companii sunt mai atractive pentru colaborarea cu firmele germane. Nu mai este vorba doar de producția low-cost.

Interesant este că un număr semnificativ de români lucrează în Germania. Fiecare companie pe care o vizitez în Baden-Württemberg are angajați români. Diaspora românească joacă un rol crucial în promovarea unei bune înțelegeri între Germania și România.

Cum consideraţi că pot fi implementate mai eficient măsurile de eficienţă energetică în România, mai ales în cadrul administraţiilor locale?

Juergen Raizner: Administrațiile locale gestionează numeroase clădiri, astfel încât este justificat să ne așteptăm ca acestea să dea un exemplu. Acestea ar trebui nu numai să planifice ci și să pună în aplicare măsuri rezonabile pentru a crește eficiența energetică a clădirilor lor. Am fost martorii unui exemplu pozitiv în acest sens în București, Sectorul 6, când delegația din Baden-Württemberg a avut ocazia să viziteze școala Sfantul Andrei. Este esențial ca personalul administrativ să fie bine informat și instruit pentru a sprijini măsurile de eficiență energetică. Aceasta este o responsabilitate care cade în sarcina conducerii administrației.

În calitate de furnizor de servicii care promovează inovarea și cooperarea tehnologică, dorim să subliniem importanța de a fi la curent cu cele mai recente tehnologii, materiale și procese pentru a iniția măsurile potrivite pentru îmbunătățirea eficienței energetice. De aceea, în cadrul proiectului EDAPHIC-BLOOM, am invitat experți români în Baden-Württemberg.

 

 

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More