Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Răzvan Nicolescu: “Cunosc mai multe fonduri de investiții care aveau planuri importante de dezvoltare economică în România și care au decis să amâne orice decizie pe România pentru anul viitor”

Răzvan Nicolescu
  • “Incapacitatea unui stat de a asigura alegeri corecte sperie mediul de afaceri pentru că alegerile corecte sunt fundamentul democrației”

  • “Pentru Călin Georgescu, Rusia e orientarea corectă și vorbește de reinstalarea comunismului numit “distributism””

  • “Ni se pare că suntem cool sau șmecheri votând securiști rusofili pe care îi credem Mesia”

  • “După un Președinte somnoros și preocupat de el, avem nevoie de un Președinte harnic, nu de un bufon rusofil”.

 Rep. : Suntem după alegerile parlamentare și turul doi al alegerilor prezidențiale, cum vede mediul de afaceri această situație politică tensionată?

Răzvan Nicolescu: Cei din mediul de afaceri cu care discut sunt profund îngrijorați și asta se vede și în evoluțiile de pe bursă. A existat o rază de speranță după alegerile parlamentare când forțele pro-europene au câștigat peste 2/3 din Parlament, însă această speranță a fost distrusă de decizia unui partid pro-european de a refuza să o susțină pe candidata pro-europeană rămasă în cursă. În plus, există probe clare că alegerile prezidențiale au fost viciate și că legea a fost încălcată de către un candidat care nu și-a declarat fondurile de campanie. Incapacitatea unui stat de a asigura alegeri corecte sperie mediul de afaceri pentru că alegerile corecte sunt fundamentul democrației. În plus, unul dintre candidați vorbește explicit de reinstaurarea comunismului pe care îl numește “distributism” în programul lui oficial de candidatură.

Rep.: Vă referiți la domnul Călin Georgescu. Sunt mulți însă cei care spun că nu va face ce spune și că, în realitate, e un patriot cu orientare occidentală, nu una către est.

Răzvan Nicolescu: Și mie mi-au spus vreo doi asta, însă nu i-am crezut. Mi-au zis că e un securist vechi, dar are bune intenții. Dacă ești serios și nu un impostor, faci ce le spui oamenilor la alegeri. Eu nu pot lua în serios decât ceea ce spune și scrie Călin Georgescu. Pentru el Rusia e orientarea corectă și vorbește de reinstalarea comunismului numit “distributism”. Ați văzut cum rânjea Putin de satisfacție aseară pentru că “Proiectul Georgescu” e o reușită? În câteva săptămâni de propagandă, după o pregătire de ani de zile și o organizare militară, i-a făcut pe milioane de români să creadă că alb e negru, că tembelii sunt salvatori și că trebuie să-l voteze pe unul care stă ascuns de români într-o cazemată la Izvorani, după ce șapte-opt ani a locuit în raiul spionilor ruși de lângă Viena și nu știe nimeni cu ce bani a trăit.

Rep. : Vedeți riscul ca aceste tensiuni politice să genereze probleme economice?

Răzvan Nicolescu: Categoric, da. Cunosc mai multe fonduri de investiții care aveau planuri importante de dezvoltare economică în România și care au decis să amâne orice decizie pe România pentru anul viitor. Ratingul de țară este BBB-. Există riscul mare să retrogradăm o treaptă și să devenim nefinanțabili. Acest lucru va arunca țara în haos, iar primii afectați vor fi pensionarii care nu își vor mai primi pensiile. E păcat pentru că România era pe o direcție bună. Niciodată nu am auzit vorbindu-se despre România atât de frumos în mediul de afaceri internațional ca înainte de aceste alegeri. Aceste lucruri urmau să fie vizibile în anii următori în casele oamenilor și mai mult. Acum ne dăm foc singuri la casă cu o veselie și iresponsabilitate incredibilă. Ni se pare că suntem cool sau șmecheri votând securiști rusofili pe care îi credem Mesia.

Rep. : Cum vi se pare partea de energie a programului Domnului Georgescu „Energie-Hrană-Apă”?

Răzvan Nicolescu: Niște clișee plus ideea că va susține producția de energie din surse “neconvenționale”. Dă un semnal că va continua să închidă minele. E singurul lucru mai clar printre multe lozinci.

Rep. : Românii trebuie să fie mai bine reprezentați la Bruxelles și li se promite că acest lucru se va întâmpla.

Răzvan Nicolescu: Doamna Stanciu, oamenii au dreptate când spun că reprezentarea la Bruxelles trebuie îmbunătățită. Nu uitați de campania pe Schengen pe care am inițiat-o cu studenții pentru a-i determina pe liderii europeni să respecte regulile și pe cei naționali să acționeze. În trecut, am câștigat două concursuri și am ocupat poziții importante în cadrul Uniunii Europene. Știu bine ce e la Bruxelles și alegerea unuia ca Georgescu nu va crește eficiența reprezentării noastre acolo, ci o va scădea. Pe cei de la Bruxelles îi poți conduce dacă ești onest, activ, ai idei și ești muncitor. Dacă le spui despre daci și legionari, nu vei face decât să-i îndepărtezi sau distrezi. După un Președinte somnoros și preocupat de el, avem nevoie de un Președinte harnic, nu de un bufon rusofil.

Rep.: Am auzit mulți români care spun că nici Lasconi nu e ce trebuie. Cum comentați acest lucru? În plus, românii sunt misogini. Nu acceptă să fie conduși de o femeie.

Răzvan Nicolescu: Nu am votat-o pe Lasconi în primul tur, însă o voi vota în turul doi, dacă va decide să meargă mai departe. Am fost condus în cariera mea, de mai multe ori, de femei și nu a fost rău deloc. Sunt mult mai muncitoare și oneste decât bărbații. Îmi place când Elena Lasconi recunoaște că nu știe să răspundă la anumite lucruri spre deosebire de celălalt, prietenul extratereștrilor, care nu are niciun dubiu niciodată, chiar crede că apa nu e H20. Lasconi nu va avea viața ușoară pentru că rușii o bombardează cu informații false pe TikTok și Instagram, sub zâmbetele complice ale Curții Constituționale și ale Biroului Electoral Central. Se pare că strategia aceasta are un centru de coordonare prin Asia. Îi va fi greu să câștige Elenei Lasconi, mai ales dacă decizia unuia dintre partidele pro-europene de a nu o sprijini e finală.

Rep. : Ce vreți să spuneți cu “dacă o să aleagă să meargă mai departe”? Curtea Constituțională a decis și e în turul doi.

Răzvan Nicolescu: Presa e plină de mizeriile legate de finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Aplicația militară TikTok funcționează și își îndeplinește misiunea ca și acum o săptămână. Dovezile privind interferența Rusiei în alegeri sunt vizibile. Vi se pare că vom avea niște alegeri corecte sau suntem niște victime ale unei operațiuni speciale militare derulată cu complicitatea actualului Președinte și a unei parți a instituțiilor statului care ar trebui să apere Constituția? Eu nu aș participa la niște alegeri care nu sunt corecte. Dacă aș fi în locul Elenei Lasconi m-aș retrage din cursă pentru că alegerile nu sunt niște alegeri corecte. Este o decizie importantă și personală. Așa cum am spus mai sus, dacă va concura chiar și într-o competiție viciată, în turul doi o voi vota.

Rep. : Totuși, ne puteți explica cum am ajuns în această situație după ce acum câteva luni, PSD-PNL au luat la europene aproape jumătate din voturi? Ce s-a întâmplat în câteva luni?

Răzvan Nicolescu:  S-a declanșat o operațiune militară specială de manipulare și psihoza pornită de la niște sensibilități și vulnerabilități ale unor categorii sociale. O parte dintre probleme sunt reale, însă nu se discută soluții pentru ele. Acești oameni sunt manipulați că salvează țara, că îi „redau” demnitatea, că sunt revoluționari. Au fost spălați pe creier că un tembel rusofil scos din sertarele Securității lui Ceaușescu este Mesia. Nu sunt supărat pe acești români. Ei sunt, în marea majoritate, niște victime ale unei operațiuni militare psihologice sofisticate. Problemele lor reale nu vor fi rezolvate, ci doar agravate de propriile lor alegeri.

Rep. : Ce recomandări le faceți românilor, oameni de afaceri sau oameni simpli?

Răzvan Nicolescu: L-am cunoscut pe Călin Georgescu acum 25 de ani, când mi-a fost introdus de fostul ministru al turismului Sorin Frunzăverde. Le recomand românilor să se documenteze bine din surse credibile, fără TikTok și Instagram. Apoi, să meargă la vot toți pentru că nu știu dacă vor mai avea altă șansa să o facă. E o alegere pentru 30-40 de ani. În plus, să aibă grijă de familiile lor. Se anunță o perioadă grea.

Rep. : Mai concret, economic ce ar trebui să facă?

Răzvan Nicolescu: Nu îmi asum să le dau sfaturi aici. Pot spune doar ce fac eu: încerc să am cât mai multe lichidități, cu gândul la viața copiilor. Am doi încă foarte mici. Nu vreau să își facă lecțiile la lampă și nici să își vadă mama anchetată de Securitate, așa cum a fost mama mea pentru că asculta Europa Liberă și comenta la scoală despre ce ascultă. Nu vreau nici să trăiesc drama bunicilor mei care au fost jefuiți de bolșevicii ruși.

Rep. : Nu-mi spuneți că vă pregătiți să plecați din țară…

Răzvan Nicolescu: Este un scenariu trist la care am început să lucrez și pe care nu-l mai exclud. Repet, am doi copii și o familie de care trebuie să am grijă. Iubesc România profund. Am servit și reprezentat țara cu onoare atunci când am avut șansa. Am o listă de realizări concrete pe care să le arăt copiilor mei. În plus, am plătit milioane de euro taxe statului român. Nu am furat niciodată statul și nu am făcut afaceri cu el. Nu îmi este rușine de relația mea cu țara. Am dat tot ce am putut și nu a fost puțin. Trebuie însă să mă gândesc la copii care trebuie să aibă propria lor viață, iar rolul nostru de părinți este să-i protejăm. Nu am dreptul să îmi bat joc de viața lor și să-i trimit în sărăcie, violență și întuneric, la o vârstă la care ei nu pot decide.

Rep. : Vă mulțumesc, domnule Răzvan Nicolescu, pentru acordarea acestui interviu, chiar dacă perspectiva este îngrijorătoare.

Răzvan Nicolescu:Eu mulțumesc pentru că mi-ați dat posibilitatea să spun niște lucruri ca să rămână și nimeni să nu poată spune peste ani că am fost toți o generație de ignoranți.

*Răzvan Nicolescu a fost membru în corpul diplomatic al României, activând în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană în perioada 2006-2009. În perioada 2009-2014 a fost Președinte și Vicepreședinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie. În anul 2014 a fost ministru tehnocrat al energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, realizând a doua cea mai mare listare din istoria României și inițiind cel mai de succes litigiu Internațional prin care Enel a fost obligată să plătească 401 milioane euro României. A rămas în memoria sectorului energetic ca cel care a reușit să dea afară pilele politice numite în companiile de stat din energie, inițiind un program de prevenire a corupției în companiile de stat. În perioada 2014-2020 a lucrat în cadrul celei mai mari firme de consultanță din lume ca venituri, fiind partener coordonator al practicii de energie și sustenabilitate, iar între 2009-2014 a fost cel mai tânăr director al Petrom. De mai mulți ani este la conducerea unei instituții europene care se ocupă de tehnologie și inovare și care a sprijinit construcția unui mare proiect industrial de producție de baterii în România, o investiție de peste 1 miliard de euro. În 2021 a fondat un ONG care promovează tranziția inteligentă la un sector energetic mai puțin poluant și autonomia tehnologică europeană. Acest ONG a fost un susținător activ al aderării României la spațiul Schengen, aducând Austria în fața Curții Europene de Justiție pentru nerespectarea drepturilor cetățenilor români de a circula liber în spațiul Schengen.  Este absolvent al Universității Politehnica București și are un EMBA în cadrul Solvay Brussels School of Economics and Management.

 

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (22/01/2025)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (22/01/2025)

Incetare activitate Administrator de Risc