Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Răzvan Nicolescu: “Dezvoltarea liniilor electrice este prioritate zero în energie”

Răzvan Nicolescu
  • În piaţa de energie, ne îndepărtăm de capitalism și ne apropiem de comunism.

  • Atunci când profiabilitatea este excesivă și generată de factori conjuncturali, trebuie intervenit prin taxare. Nu au niciun merit investitorii că Putin a luat-o razna și a început un război fără sens

  • “Nu sunt mulțumit de acțiunile autorităților în privința tranziției energetice. Stăm pe aproape 20 miliarde de euro de la UE de patru-cinci ani. Nu suntem în stare să îi punem la treabă”.

  • Conectarea localităților rurale la gaz este o greșeală; ar trebui să trecem direct pe electric.

  • Ancheta ANRE privind manipularea pieţei – Toți cei care încalcă legea trebuie aspru sancționați, însă nu trebuie să picăm în populisme electorale ieftine și să oferim circ înainte de alegeri

  • Petrom trebuie să se transforme sustenabil financiar într-o companie energetică adaptată realităților și nevoilor actuale ale tuturor acționarilor și clienților. Viteza de transformare poate fi crescută și mai mult printr-o abordare mai ambițioasă a investițiilor.

  • EIT Energy (InnoEnergy) este implicat în dezvoltarea unui mare program de industrializare în România în zona producției de baterii

  • În privința americanilor, va fi o dramă dacă vor avea de ales între Trump și Biden

  • UE are nevoie de un nou proiect politic. Avem nevoie de mai mult UE, nu mai puțin

  • Interviu cu Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei  

Cum apreciați piața de energie din România în acest an, comparativ cu anii precedenți?

Răzvan Nicolescu: Piața de energie este… piață din ce în ce mai puțin, fiind afectată de mai multe intervenții ale statului. Ca unul care crede mult în ideea de capitalism și concurență sunt îngrijorat de aceste lucruri. Ne îndepărtăm de capitalism și ne apropiem de comunism. Statul a declarat “război” prețurilor, spunând: “Dragi prețuri, nu puteți voi crește câtă subvenție am putea da noi”. Costul a fost de vreo șapte miliarde de euro până acum. Pentru a-l acoperi, statul s-a împrumutat, a pus taxe noi sau le-au crescut pe cele existente pentru IMM-uri. Subvențiile au alimentat prețuri mari, nu le-au descurajat. Am intrat într-o spirală foarte periculoasă despre care am avertizat, inclusiv public, în mai multe rînduri. Mai mult nu am ce să fac.

 Deci credeți că măsura compensărilor nu a fost o măsură bună?

Răzvan Nicolescu: Categoric nu a fost. Trebuia adoptată o măsură de protecție direcționată către cei care au nevoi, către cei cu veniturile mici, către cei pentru care factura de energie poate să facă diferența între a funcționa sau a se opri. Trebuiau subvenționate și încurajate investițiile în eficientizare. Piața trebuia lăsată liberă și se regla singură.

Cum ar trebui să se facă ieșirea din schema de sprijin?

Răzvan Nicolescu: Această întrebare trebuie pusă, în primul rând, celor care au adoptat această schemă și care sunt responsabili pentru ea. Nici acum nu avem un sistem de protecție socială direcționat către cei care au nevoi. Mereu suntem nepregătiți aici. Dacă am avea un astfel de sistem, ar trebui să ieșim imediat din această schemă care poate genera probleme și mai mari statului sau unor companii care joacă un rol important în sector și pe care statul nu le plătește la timp, în ciuda legilor pe care le-a dat.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat recent: “Nu vom permite companiilor energetice să facă profituri excesive pe spatele oamenilor. Impozitarea profiturilor excesive va fi extinsă”. Cum vi se pare această declarație?

Răzvan Nicolescu: Nu îmi place Karl Nehammer, însă în această chestiune are dreptate. Când prețurile o iau razna din cauza unor factori externi cum ar fi un război, statul trebuie să intervină prin metode de taxare. Banii strânși trebuie dați către cei mai afectați și vulnerabili la creșterile de preț. Este o măsură de manual în politicile publice. Investitorii trebuie respectați și profitabilitatea înțeleasă. Atunci când este excesivă și generată de factori conjuncturali, trebuie intervenit prin taxare. Nu au niciun merit investitorii că Putin a luat-o razna și a început un război fără sens. Ai noștri au fost cam nepregătiți și neclari în implementarea politicilor de taxare a veniturilor excepționale.

 Sunteți mulțumit cu acțiunile autorităților în privința tranziției energetice?

Răzvan Nicolescu: Nu sunt mulțumit. Stăm pe aproape 20 miliarde de euro de la UE de patru-cinci ani. Nu suntem în stare să îi punem la treabă. Când cheltuim, o facem pe proiecte care nu aduc valoare. Nu putem să încurajăm o industrializare coordonată cu tranziția. Aproape tot ce instalăm, importăm. Companiile de stat sunt într-o letargie prelungită, generată de o accelerare a deprofesionalizării lor. În plus, sunt unii daţi afară înainte de expirarea mandatelor pe motiv că nu corespund profesional, li se plătesc sute de mii de euro compensaţii şi apoi sunt angajaţi din nou.

În ce ar trebui să investim în opinia dvs.?

Răzvan Nicolescu: Fondurile publice ar trebui investite preponderent în linii electrice și în eficientizarea consumului.

 Credeți că miile de MWh în proiecte regenerabile se vor face?

Răzvan Nicolescu: Unele da, altele nu. Mediul privat este foarte activ aici. Sunt multe proiecte în fotovoltaic și eolian. Vor apărea proiecte și în stocare. Mă îngrijorează însă foarte tare liniile electrice. ANRE, o instituție super bine plătită, a amânat planul de dezvoltare a liniilor electrice. De ce? Este prioritatea zero a României. Construim însă tot felul de conducte de gaz de care nu sunt convins că avem nevoie și ignorăm ce este important: liniile electrice.

Credeți în realizarea proiectului Neptun din Marea Neagră?

Răzvan Nicolescu: Cred că realizarea acestui proiect poate contribui la accelerarea decarbonării și un mediu mai curat, la creșterea siguranței regionale în aprovizionarea cu gaz natural și la bani mai mulți la bugetul de stat. După ani de întârzieri justificate și nejustificate, proiectul progresează bine. Este însă un proiect mic-mediu. Nu va schimba paradigma energetică regională.

Considerați în continuare conectarea localităților rurale la gaz ca fiind o greșeală?

Răzvan Nicolescu: Da. Ar trebui să trecem direct pe electric. Să începem un proiect național în acest sens și să stimulăm construirea de pompe electrice în România. Trebuie să învățăm din greșeala vecinilor noștri din Ungaria care au conectat toată populația la gaz natural și au pus-o în brațele lui Putin. În plus, așa cum am mai spus, suntem mult prea săraci să facem două tranziții energetice. Când vom începe să simțim mai mult efectele schimbărilor climatice, tranziția se va face mult mai abrupt.

ANRE a anunțat că a descoperit patru traderi care au manipulat piața de energie. S-au aplicat amezi mari. A fost implicată și Agenția Europeană de Reglementare în Energie (ACER) în investigație. Ca fost Președinte al ACER, cum vi se pare această situație?

Răzvan Nicolescu: Regulamentul REMIT a intrat în vigoare când eram la ACER. Am cumpărat atunci și un soft care monitoriza piețele și transmitea alarme, nu certitudini. Nu știu toate datele acestui caz, însă investigațiile pe REMIT trebuie atent și profesionist efectuate. Ca investigator, poți fi foarte ușor dus în eroare mai ales într-o piață ca cea din România unde cei care tranzacționează sunt puțini și probabilitatea să se întâlnească este mare. În investigație pe tranzacții A-B-A contează mult cât reprezintă volumul tranzacționat din total volum, care este perioada, dacă tranzacțiile s-au făcut la extremele de preț din zilele respective și credibilitatea explicației traderului pentru efectuarea tranzacției. Pentru a preîntîmpina probleme, le-am recomandat de-a lungul timpului traderilor să își noteze într-un registru imediat când fac o tranzacție și să scrie de ce au făcut tranzacția. Instituțiile trebuie să înțeleagă și ele bine litera și spiritul regulamentului REMIT și al ghidurilor aferente.

În trecut, ANRE nu a fost foarte prezentă în discuțiile organizate de ACER pe REMIT. Autoritatea nu a făcut niciun seminar de informare sau educare pe REMIT pentru participanții la piață. Au mai dat în trecut amenzi pe REMIT pe care instanțele le-au anulat. Este nevoie de o comportare instituțională sobră în timpul investigațiilor și după. Toți cei care încalcă legea trebuie aspru sancționați, însă nu trebuie să picăm în populisme electorale ieftine și să oferim circ înainte de alegeri, mai ales că unii dintre cei de pe lista sanctionaţilor au fost aleși de stat pentru a fi parteneri în proiecte strategice de construire de reactoare nucleare sau mari centrale pe gaz natural care să le înlocuiască pe cele pe cărbune.

Ce ne puteți spune despre Petrom unde sunteți în Consiliul de Supraveghere la propunerea statului?

Răzvan Nicolescu: Nu vă pot spune prea multe pentru că nu mă ocup de comunicare publică. Este o companie listată, iar respectarea regulilor și a guvernanței sunt foarte importante pentru mine. Încerc să fiu cât mai activ în cadrul boardului ținând cont de rolul de supraveghetor, un rol non- executiv. Așa cum am spus chiar de la la acceptarea mandatului, compania trebuie să se transforme sustenabil financiar într-o companie energetică adaptată realităților și nevoilor actuale ale tuturor acționarilor și clienților. Viteza de transformare cred că poate fi crescută și mai mult printr-o abordare mai ambițioasă a investițiilor care sper să aibă loc în perioada următoare. Într-o perioadă de inflație ridicată, nimănui nu îi recomand să țină mult cash în conturi. Îmi place Ray Dalio de la Bridgewater care spune “cash is trash”. Activele și investițiile pot face diferența, pentru oricine, în această perioadă. Dacă executivii nu sunt capabili să le dezvolte așa cum ar fi normal, banii trebuie dați acționarilor.

Care sunt planurile pentru România ale Agenției Europene pentru Inovare și Tehnologie (EIT) în boardul căreia ați fost numit de către Comisia Europeană?

Răzvan Nicolescu: EIT este tot mai prezent în România. EIT Digital și-a deschis birou la Cluj, un oraș românesc care se dezvoltă superb. Au făcut și primul program de master pe cyber security din Sud-Estul Europei cu universitatea din Cluj. Sunt mulți studenți care vin din toată lumea să învețe cyber security la Cluj. EIT Energy (InnoEnergy) este implicat în dezvoltarea unui mare program de industrializare în România în zona producției de baterii, împreună cu niște tineri antreprenori locali. EIT Food, Health sau Raw Material au și ele proiecte importante care vizează România. Apartenența noastră la Uniunea Europeană generează dezvoltare. Sunt satisfăcut de ce se întâmplă și îmi propun să stimulez organizarea unei ședințe de board EIT în România în curând.

Sunteți membru al Consiliul European pentru Relații Externe, cum vedeți construcția europeană și alegerile din SUA?

Răzvan Nicolescu: UE are nevoie de un nou proiect politic. Avem nevoie de mai mult UE, nu mai puțin. UE înseamnă prosperitate și stabilitate pentru toți cetățenii ei. Trebuie însă asumată și întărită protecția granițelor pentru a combate eficient migrația și traficul de droguri. Frontex trebuie militarizată urgent și dotată, inclusiv, cu tehnică militară. Ar fi primul pas către o capacitate militară proprie a UE, capabilă să facă faţă oricărui tip de agresiune asupra frontierelor. Există sprijin popular pentru acest lucru. Este nevoie, de asemenea, de reforma instituțională pentru a elimina blocajele și șantajul din Consiliu al unor lideri care practică șantajul tot mai des. Cred că acțiunea asociației noastre la CJUE pe Schengen poate ajuta aici, dacă obținem o decizie a curții care să spună că votul în Consiliu nu poate fi discreționar sau abuziv. Putem, practic, reforma UE printr-o decizie a CJUE. De asemenea, UE trebuie să aibă grijă cu tranziția energetică. Este nevoie de inteligență și mai puține constrângeri. Sprijinul popular pentru tranziție este pe cale să se piardă.

În privința americanilor, va fi o dramă dacă vor avea de ales între Trump și Biden. Dacă Trump va fi răul cel mai mic și va câștiga, relevanța lor internațională se va restrânge voluntar. Biden are o gândire sănătoasă principial, însă nu prea mai poate să ducă fizic o astfel de funcție. În plus, uneori el și echipa lui sunt mai fricoși decât e cazul. Putin și Rusia sunt foarte activi pentru a influența deciziile din SUA în interesul lor. Atacul hibrid asupra lumii libere, democratice și prospere este în derulare. Să sperăm că vom rezista, pentru noi și generațiile viitoare.

 În încheiere, ne puteți spune unele lucruri despre prioritățile personale pentru 2024?

Răzvan Nicolescu: Să rămân optimist. Să petrec cât mai mult timp cu familia. Să fac cât mai mult sport. Să avansez cu proiectele asociației pe care am fondat-o. Să îmi testez succesul și în zona antreprenorială. Să ajut societatea noastră să fie mai unită și mai încrezătoare în forțele proprii, cu niște priorități și repere mai bine conturate.

Mulțumim pentru timpul acordat și mult succes în ceea ce vă propuneți!

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (16/09/2024)

Convocare AGAO 21(22).10.2024

MedLife S.A. (M) (16/09/2024)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 - 13 septembrie 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09.09.2024 - 13.09.2024

UZTEL S.A. (UZT) (16/09/2024)

Raport semestrial S1 2024 - Versiune limba engleza

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09-13.09.2024