Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Răzvan Popescu: Neptun Deep va oferi României un argument în plus pentru atragerea de noi şi mari investitori, oferind o bază politicii de industrializare cu gaze produse, consumate şi procesate în România

  • “Bugetul de investiţii al Romgaz pentru anul 2024 este de 4,1 miliarde lei; avem în plan una sau mai multe emisiuni de obligațiuni, prima fiind estimată pentru a doua jumătate a acestui an, în valoare  de 500 milioane euro”.

  • “Strategia ROMGAZ 2021-2030 stabilește o țintă de 180 MW pentru producția de energie din surse regenerabile până în anul 2030; Vrem să realizăm ținta până în 2027 – vom demara o procedură de selecție și achiziţie a unor proiecte de realizare parcuri fotovoltaice”.

  • “Menținerea declinului anual de producție sub 2,5% este un obiectiv strategic  al companiei ROMGAZ”.

  • “Pentru anul 2024, piata gazelor naturale din România va fi marcată, ca şi anii trecuti, de prevederile OUG nr.27/2022”.

  • “În ceea ce priveşte preţurile de vânzare a gazelor naturale, având în vedere evoluţiile preţurilor forward de pe principalele pieţe (CEGH si TTF), considerăm că preţurile se vor menţine în jurul valorii de 150 lei/MWh”.

  • Interviu cu Răzvan Popescu, directorul general al ROMGAZ

 

Cu ce plan de investiții veniți în fața acționarilor pentru 2024?

Răzvan Popescu: Planul de investiții al ROMGAZ pentru anul 2024 este elaborat în baza Strategiei de Dezvoltare ROMGAZ 2021-2030, aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor ROMGAZ. Prin investițiile sale anuale, ROMGAZ urmărește asigurarea unei creșteri sustenabile a valorii adăugate pentru societate, angajați și acționari, o creştere rezilientă pe termen lung.

Bugetul total de investiții ROMGAZ pentru anul 2024 este de 4.408.015 mii lei.

Principalele proiecte de investiții cuprinse în programul pentru anul 2024 sunt:

Proiectul Neptun Deep

Acest proiect reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare strategică a ROMGAZ și unul dintre cele mai importante proiecte economice ale României.

Neptun Deep este un proiect strategic din perspectiva securității energetice și a tranziției spre neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră.  Aspectelor care ţin de securitatea energetică trebuie să le adăugăm beneficiile economice ale proiectului. Acesta va contribui la ameliorarea competitivităţii economiei din România. Astfel, Neptun Deep va oferi României un argument în plus pentru atragerea de noi şi mari investitori, oferind o bază politicii de industrializare cu gaze produse, consumate şi procesate în România. Din punct de vedere tehnologic, Neptun Deep consolidează o filieră industrială de tradiţie şi de excelenţă a României –  pentru prima dată au loc în România operaţiuni de dezvoltare în zona apelor de mare adâncime.

Dezvoltarea acestui proiect va asigura resursele necesare transformării unui actor major de pe piaţa energetică românească – ROMGAZ, consolidând profilul unei companii al cărui pachet majoritar este deţinut de statul român.

Bugetul de investiții pentru anul 2024 pentru Neptun Deep este asociat lucrărilor de dezvoltare și explorare prevăzute a fi realizate în cadrul perimetrului XIX Neptun,  zona de apă adâncă, aferent cotei de participare de 50% a filialei ROMGAZ Black Sea Limited,  în calitatea sa de co-titular.

Continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea de noi sonde de explorare, pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale

ROMGAZ investește continuu în activitatea de foraj de explorare pentru a descoperi noi rezerve de gaze naturale. Investițiile în activitatea de foraj de explorare au ca  obiectiv creșterea portofoliului de resurse și rezerve de hidrocarburi și implicit asigurarea unei tranziții energetice sustenabile.

ROMGAZ este unic titular la  Acordul de Concesiune de Explorare – Dezvoltare – Exploatare aprobat prin HG nr.23/13.01.2000 și actele adiționale la acesta (în prezent operațiunile se derulează în baza Actului Adiţional nr.6). În vederea îndeplinirii Programului Minim de Lucrări de Explorare asumat faţă de Agenția Națională pentru Resurse Minerale în cadrul a celor 8 perimetre, pentru fiecare an  (perioada 2023-2027) sunt prevăzute lucrări de explorare de suprafață și lucrări de explorare prin foraj.  Pentru anul 2024 am prognozat forajul a 12 sonde de explorare.

Dezvoltarea potenţialului de producţie prin asigurarea de noi capacităţi pe structurile existente

ROMGAZ valorifică potențialul energetic al zăcămintelor comerciale prin programele investiționale anuale în activitatea de exploatare, obiectivul vizat fiind maximizarea factorului de recuperare a rezervelor de hidrocarburi în condiții de siguranță, fiabilitate și dezvoltare durabilă.

Pentru anul 2024 avem programate investiții în forajul a 6 sonde noi de exploatare și circa 160 lucrări  de reparații capitale în sonde pentru a intensifica recuperarea rezervelor de gaze existente evaluate, rezerve de gaze care vor contribui la maximizarea factorului de recuperare, obținerea unui declin de producție anual în limite controlate (i.e 2,5%/an), obținerea unor rate de înlocuire a rezervelor de peste 50% și realizarea programelor anuale de producție asumate.

Pentru asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale realizăm investiții în construirea și modernizarea infrastructurii asociate exploatării zăcămintelor existente precum  10 instalaţii tehnologice de suprafață pentru sonde,  6 staţii de uscare,  7 conducte colectoare și 4 staţii de comprimare. Toate aceste investiții complexe au un calendar de implementare, fiind aflate la diverse stadii, fie de proiectare, de achiziție sau de execuție.

Subliniez importanța eforturilor investiționale continue în cadrul proiectelor majore onshore, prevăzute în Strategia de Dezvoltare ROMGAZ 2021-2030,  precum Caragele – zona obiectivelor de adâncime (Caragele – Mezozoic), Snagov, Moldova Nord,  dar și alte capacități de producție aflate la diferite etape de dezvoltare și/sau exploatare.

Investițiile în activitatea de exploatare vor continua neîntrerupt pe parcursul anului 2024 și suntem determinați ca prin toate proiectele ROMGAZ să susținem tranziţia sustenabilă spre un viitor neutru din punct de vedere climatic, venind în întâmpinarea pilonilor trilemei energetice: securitate energetică, sustenabilitate economică şi sustenabilitate din punct de vedere al mediului înconjurător.

ROMGAZ  își concentrează continuu eforturile pentru îmbunătățirea eficienței în ceea ce privește emisiile de carbon în operațiunile și în portofoliul de activități ROMGAZ. Decarbonizarea reprezintă o preocupare prioritară pentru ROMGAZ, iar programele de investiții prevăzute pe termen mediu și lung sunt aliniate, prin cerințele tehnice specifice, cu  scopul obiectivului de reducere a emisiilor.

Dezvoltarea potenţialului de producere energie electrică care îmbracă două paliere importante

Continuarea şi finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu Turbine cu Gaze – Iernut

ROMGAZ  își concentrează eforturile pentru punerea în funcțiune a acestei centrale până la finalul acestui an, capacitatea brută de energie electrică a acestei centrale fiind de 430 MW. Activitatea șantierului pentru finalizarea proiectului este, la acest moment, în graficul stabilit.

Realizarea unui Parc Fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 40 MW

ROMGAZ a inițiat demersurile necesare pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de producție de 41 MW. Formalitățile necesare și utile fazelor premergătoare construirii acestui parc sunt în desfășurare, în mare parte realizate (a fost finalizat studiul de fezabilitate și analiza cost-beneficiu; sunt în curs de elaborare cerințele din caietul de sarcini pentru faza următoare a proiectului, proiectare, execuție și punere în Funcțiune; a fost finalizat Studiul de Soluție – necesar pentru obținerea Avizului Tehnic de Racordare).

Strategia ROMGAZ 2021-2030 aprobată în AGOA prin Hotărârea nr. 10/04.11.2021, stabileşte o țintă pentru producția de energie din surse regenerabile, și anume 180 MW până în anul 2030.

Ambiția noastră este ca până în anul 2027 această țintă să fie realizată, motiv pentru care vom demara foarte curând o procedură de selecție și achiziție a unor proiecte de realizare parcuri fotovoltaice în condiții pe care le vom anunța public pe site-ul ROMGAZ.

Aveți în plan o emisiune de obligațiuni de 500 milioane de euro, pentru finanțarea proiectului Neptun Deep. Anul trecut ați spus că targetul pentru aceste obligațiuni este Q3 2024. Rămâne valabil acest calendar?

Răzvan Popescu: Bugetul de investiții al Romgaz pentru anul 2024 este de 4,1 miliarde lei, iar o parte din această sumă va trebui să fie atrasă din surse externe. Avem în plan una sau mai multe emisiuni de obligațiuni, prima fiind estimată pentru a doua jumătate a acestui an, în valoare  de 500 milioane euro. Dorim ca emisiunea să aibă loc într-un moment propice al pieței, astfel încât costurile la care ne vom angaja să fie la cel mai bun nivel pentru Romgaz. În acest sens, monitorizăm evoluția piețelor financiare și deciziile băncilor centrale care pot influența nivelul cuponului pe care îl vor purta obligațiunile emise.

În ce monedă doriți să emiteți aceste titluri? Există și posibilitatea să le emiteți pe BVB (având în vedere că, la IPO Hidroelectrica, s-a văzut potenţialul pieţei locale)?

Răzvan Popescu: Avem mai multe scenarii în vedere. Cel mai probabil emisiunea va fi în euro. În ceea ce privește piața, vom alege împreună cu consultanții nostri piața pe care emisiunea poate avea cel mai mare succes din punctul de vedere al accesului la investitori și al costurilor de finanțare.

Estimați că va mai fi nevoie de finanțare pentru Neptun Deep și în anii următori? Care este planul dvs în acest sens?

Răzvan Popescu: Planul nostru la acest moment este ca emisiunea de obligațiuni pe care o vom realiza în 2024 să fie parte a unui program de genul medium term notes (MTN). În cadrul acestui program, vor avea loc mai multe emisiuni de obligațiuni în următorii 3 ani. Valoarea exactă a programului o vom anunța către piețe la momentul potrivit.

Cum plănuiți să contracarați declinul producției, în anii următori?

Răzvan Popescu:  Obiectul activităţii Romgaz este producţia de gaz natural pentru a contribui la securitatea aprovizionării României. Chiar dacă tranziţia energetică reprezintă obiectivul nostru strategic, investiţiile permanente pentru limitarea declinului producţiei sunt esenţiale astfel încât să menţinem echilibrul între cerere şi ofertă şi deci un nivel sustenabil al preţului.

Menținerea declinului anual de producție sub 2,5% este un obiectiv strategic  al companiei ROMGAZ. Pentru atingerea acestui obiectiv vom acționa în următoarele direcții:

  • continuarea proiectelor de investiții în dezvoltarea acumulărilor de hidrocarburi nou descoperite, cât și pentru verificarea altor acumulări care au fost identificate prin efectuarea de prospecțiuni seismice;
  • realizarea infrastructurii de suprafață necesară pentru introducerea în exploatare a sondelor care pun în evidență acumulări de hidrocarburi cu potenţial comercial;
  • realizarea și de noi sonde în zonele din perimetrele de exploatare mai puțin drenate;
  • aplicarea unui complex de strategii tehnice, economice și manageriale pentru maximizarea producției de hidrocarburi și implicit creșterea factorului de recuperare a rezervelor de hidrocarburi în condiții de rentabilitate;
  • continuarea proiectelor de reabilitare a zăcămintelor mature de gaze.

Subliniez faptul că toate aceste acțiuni sunt adoptate și realizate pentru menținerea sub control a declinului natural al producției, cu precizarea că, fără aceste măsuri, declinul de producție ar avea valori de peste 7-13 %, deoarece circa 90% din zăcămintele comerciale exploatate de către ROMGAZ  sunt mature, depletate, cu un declin de producție natural accentuat.

Cum vedeți anul 2024, din punct de vedere al pieței de gaze naturale prețuri/consum/aprovizionare) și cum apreciați că se va poziționa ROMGAZ?

Răzvan Popescu: Pentru anul 2024, piata gazelor naturale din România va fi marcată, ca şi anii trecuti, de prevederile OUG nr.27/2022.

Ca urmare, ROMGAZ – în calitate de producător – va avea obligaţia de a vinde cea mai mare parte din producţia curentă de gaze naturale la pret reglementat, pentru a asigura cantităţile de gaze naturale necesare consumatorilor casnici şi PET-urilor, pentru producerea de energie termică destinată consumului populatiei. Din analiza ROMGAZ, ne aşteptăm la diminuarea obligaţiei de vânzare la preţ reglementat, comparativ cu cantităţile aferente anului anterior, având în vedere faptul că, pe fondul temperaturilor ridicate înregistrate în sezonul rece, cantităţile consumate de consumatorii casnici şi de PET-uri sunt mai mici decât cele estimate. Ca urmare, cantităţile necesare a fi extrase din depozite cu această destinaţie fiind mai mici, acestea vor rămâne în depozite pentru a fi utilizate cu aceeaşi destinatie în sezonul rece 2024/2025.

Astfel, considerăm că ROMGAZ va avea o cantitate de gaze naturale disponibilă pentru comercializare pe piaţa concurenţială mai mare decât cea din anul precedent, putând astfel să răspundă cererilor de ofertă venite din partea unor consumatori finali, atât din domeniul industrial, cât şi din categoria PET-urilor, pentru gaze necesare producerii de energie electrică şi termică cu alte destinaţii decât cele din OUG nr.27/2022.

În ceea ce priveşte preţurile de vânzare a gazelor naturale, având în vedere evoluţiile preţurilor forward de pe principalele pieţe (CEGH si TTF), considerăm că preţurile se vor menţine în jurul valorii de 150 lei/MWh.

Ce ne puteți spune despre obiectivele ESG ale Romgaz?

Răzvan Popescu:  ROMGAZ își asumă transparența și își împărtășește rezultatele, obiectivele și inițiativele cheie în domeniul sustenabilității prin Raportul de Sustenabilitate pe care îl publică în fiecare an.

Continuăm să investim în tehnologii și practici inovatoare pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a promova eficiența energetică. În scopul atingerii obiectivelor Green Deal, ROMGAZ și-a fixat ca obiectiv strategic reducerea emisiilor de carbon, metan și alte gaze cu minim 10% până în 2030, prin aplicarea unei politici de decarbonizare care are în vedere, între altele, producerea de energie din surse regenerabile și din gaze naturale cu emisii reduse, implementarea unui sistem de management al emisiilor de noxe și a unui program de detectare și reducere a emisiilor fugitive în cadrul sistemului de management privind integritatea echipamentelor de producție, dar și implementarea unui program de reducere a emisiilor de gaze în timpul operațiunilor de testare a sondelor.

Totodată, am fost dedicați dezvoltării durabile a comunităților în care activăm. Suntem o companie cu o istorie neîntreruptă de 100 de ani, avem conştiinţa acestui timp lung şi prin urmare ne asumăm o responsabilitate care depășește cadrele activității noastre propriu-zise. Am promovat proiecte de educație, sănătate și infrastructură în parteneriat cu autoritățile locale și am sprijinit inițiativele sociale și culturale care au avut un impact pozitiv asupra comunităților noastre. Dar avem o responsabilitate și pentru calitatea vieții angajaților noștri, o resursă importantă atât pentru companie dar și pentru sectorul energetic din România. Tranziția spre un model de business neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon o desfășurăm cu echipele din companie, cu resursă umană de care dispunem.

Social – Implicare activă în acțiuni de responsabilitate socială corporativă. Politica de responsabilitate socială va fi opțiunea voluntară și conștientă a ROMGAZ de a promova un climat de afaceri transparent și de a integra cauzele de responsabilitate socială și obiectivele de afacere într-o strategie coerentă, în scopul obținerii succesului economic într-o manieră etică, cu respect față de comunitate și mediul înconjurător.

Guvernanță – creșterea nivelului de maturitate a Sistemului de Control Intern Managerial, astfel încât funcționalitatea acestuia în cadrul societății să ajungă la un nivel corespunzător de înțelegere, aplicare și monitorizare. Continuarea acțiunilor specifice pentru îndeplinirea prevederilor Strategia Naționale Anticorupție, prin acțiuni permanente de revizuire ale Codului de Etică și Integritate al ROMGAZ, sesiuni de informare, conștientizare și consiliere pentru angajați, studii anuale de percepție și promovarea sistemului de valori și principii cuprinse în cadrul Codului de Etică și Integritate. Dezvoltarea relației atât cu piața de capital și investitorii cât și cu ceilalți stakeholderi.

Atât prin Strategia pe termen lung a companiei (2021-2030) cât și prin Planul de administrare pentru perioada 2023-2027, ROMGAZ și-a stabilit o serie de obiective având ca scop principal scăderea amprentei de carbon a companiei și alinierea la dezideratul european și național de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Toate aceste obiective vor fi detaliate în strategia de decarbonizare a ROMGAZ, document aflat în proces de elaborare prin consultanță de specialitate, și care în principal va avea în vedere următoarele:

*  Reducerea emisiilor de metan: regulamentul european privind reducerea emisiilor de metan introduce o serie de obligații stricte cu privire la monitorizarea permanentă și eliminarea imediată a emisiilor de metan aferente instalațiilor de suprafață exploatate de companie.
* Reducerea emisiilor de CO2  printr-o serie de proiecte ce vizează stocarea dioxidului de carbon în zăcăminte depletate de gaze naturale (și aici avem în vedere captarea și stocarea dioxidului de carbon emis de centrală electrică de la Iernut), înlocuirea motocompresoarelor din cadrul stațiilor de comprimare gaze cu electrocompresoare.
* Investiții în proiecte de producere energie regenerabilă. ROMGAZ și-a propus că țintă o producție de 180 MW energie regenerabilă la nivelul anului 2030 (noi am redus ambiția așa cum am spus anterior, la 2027), cu precizarea primul proiect de acest gen fiind construcția unui parc fotovoltaic de 40 MW, cu termen de finalizare 2026.

Vă mulţumesc şi vă urez mult succes!

BVB | Știri BVB

LUFTHANSA TURBO LONG 0.10/4.8/5 (EBLHATL1) (01/11/2024)

Notificare Erste Group Bank AG - suspendare cotatii

VRANCART SA (VNC) (01/11/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (01/11/2024)

Notificare depasire prag detineri/vot 5%

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/11/2024)

Hotarare favorabila a ICCJ cu privire la Dosarul 79/1285/2012

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (01/11/2024)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)