Update articol:

Interviu Sebastian Călugăr, CIS GAZ: Ne-am extins pe piața internațională, uitându-ne mai ales la proiecte din Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Sebastian Călugăr
  • Interviu cu Sebastian Călugăr, proprietar și CEO CIS GAZ

Ce ne puteți spune despre extinderea în străinătate a CIS GAZ?

Sebastian Călugăr: Extinderea în afara țării este un trend pe care firmele românești ar trebui să îl ia în considerare tot mai serios. În ceea ce ne privește, dacă acum câțiva ani vorbeam de o tranziție între generații, acum putem vorbi despre o tranziție de la un jucător local la un grup de firme regional, cu prezență pe piața internațională și cu parteneriate exclusive pentru o gamă completă de produse și soluții ale unor companii de renume internațional precum T.D. Williamson, Baker Hughes si Primus Line.

Este o etapă normală în evoluția noastră și am pornit pe acest drum uitându-ne mai ales la proiecte din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.  Am câștigat în mod constant un impuls global pe piață, iar creșterea cererii în industrie ne-a încurajat să formăm relații noi și strategice. Avem acum o experiență importantă, know-how-ul necesar și tehnologii de ultimă generație pentru a livra proiecte complexe în afara granițelor și mă bucur că am reușit, cu o companie 100% românească, să intrăm și să fim recunoscuți pe plan internațional, alături de companii mari și cu o experiență îndelungată la nivel global, ceea ce ne a adus, începând de anul  calitatea de  membri IPLOCA (The International Pipe Line and Offshore Contractors Association), cea mai mare asociație din industria construcțiilor de conducte onshore și offshore la nivel mondial.

Ce fel de operațiuni executați pentru piața din Egipt? La ce valoare se ridică proiectul din Egipt în care este implicată CIS GAZ?

Sebastian Călugăr: Pe piața din Egipt suntem prezenți ca furnizori de instalații complete pentru industria oil&gas. În momentul de față, desfășurăm un proiect cu o valoare de 14,1 milioane euro, care cuprinde proiectarea, fabricarea și instalarea a 13 stații de reglare și măsurare a gazelor naturale, și modernizarea altor 9 astfel de stații. Lucrăm în continuare la dezvoltarea unor parteneriate cu companiile de profil din Egipt pentru că există un potențial foarte mare în această piață.

Care este ultimul proiect finalizat? Care este valoarea acestuia?  

Sebastian Călugăr: Cel mai important proiect finalizat recent este cel de subtraversare a Dunării și a brațului Borcea pentru Conpet SA. Acesta a fost realizat de Asocierea CIS GAZ S.A., în calitate de lider al asocierii, și compania internațională, specializată în foraj orizontal dirijat, HORIZONTAL DRILLING INTERNATIONAL S.A.S. Contractul de antrepriză, proiectare și execuție lucrări, a cărui valoare totală se ridică la suma de 26,5 milioane euro, a fost încheiat în data de 30 august 2021, cu termen de finalizare 15 august 2023. Execuția lucrărilor a început în data de 10 mai 2022 și s-a finalizat cu 4 luni înainte de termenul estimat. A fost un proiect complex de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei import, între staţiile C1-C2 şi C3-C4, inclusiv traversarea fluviului Dunăre şi a braţului Borcea, prin foraj orizontal dirijat etapizat. Conductele vechi care treceau pe sub Dunăre și Brațul Borcea erau epuizate moral, ele fiind puse în funcțiune succesiv între anii 1968 și 1978.

Importanța acestui proiect este una majoră, atât din punct de vedere al siguranței transportului țițeiului, cât și pentru protejarea mediului, în contextul în care modernizarea sistemului național de transport țiței este o prioritate pentru România.

 Ce proiecte aveți în derulare în acest moment?

Sebastian Călugăr: În acest moment am dat în funcțiune 3 proiecte importante de modernizare si relocare a conductelor de pe traseele de infrastructură rutieră nouă – lotul 2 al centurii București și centura Brăilei. În același timp, lucrăm la alte 2 proiecte importante tot în zona de infrastructură rutieră mare: modernizare si relocare a conductelor de gaze și țiței pe tronsonul 4 din drumul expres Craiova – Pitești, la două tronsoane din autostrada Moldovei (Focșani- Bacău și Bacău-Pașcani), toate acestea în calitate de subcontractant al Tehnostrade, cât și mai multe proiecte de extindere a rețelelor de distribuție gaze naturale și branșamente gaz pentru Premier Energy.

 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024