• Interviu cu domnul Sorin Constantinescu, specialist în industria jocurilor de noroc, despre proiectul de OUG privind jocurile de noroc
Reporter: Ce părere aveți de noul proiect de lege pus recent în dezbatere? Guvernul spune că, prin aceste măsuri, va aduce în acest an 26 de milioane de euro la buget și în următorii 5 ani câte 80 de milioane de euro anual.
Sorin Constantinescu: Este doar praf în ochi.
Industria jocurilor de noroc aduce anual, deja, 1,6 miliarde de euro taxe și impozite. Așa cum spuneți, actualul proiect de lege aduce în acest an 26 milioane de euro și în anii următori câte 80 milioane de euro. Vorbim de un procent nesemnificativ de încasări, iar consecințele sunt destul de grave în industrie.
Parerea mea este că, prin măsurile care se vor lua, se vor închide cel puțin 50% din companiile mici din domeniu din cauza garanțiilor uriașe impuse. Și dacă se închid 50% din companiile mici care nu își mai permit garanțiile, de unde să mai aducă banii aceștia la buget? Va fi, de fapt, o gaură foarte mare.
Cred că se puteau lua alte măsuri care într-adevăr să aducă bani mai mulți la buget și să protejeze dependenții, dar autoritățile nu au consultat piața cu privire la ce trebuie făcut.
Până acum, garanțiile impuse erau corecte, dar cele din proiectul de OUG vor scoate micile companii din piață.
Legislația jocurilor de noroc prevedea niște garanții care să acopere riscul de neplată în caz că firmele nu își plătesc taxele, iar statul să poată lua banii de la organizatorii de jocuri. Din cauză că domeniul de jocuri de noroc este diferit față de alte domenii comerciale, în sensul că, dacă ai depășit termenul de plată cu 30 de zile, ți se anulează licența, companiile de jocuri de noroc nu pot acumula datorii mai mult de trei luni de zile.
Garanțiile pe care vor să le pună acum sunt cam de zece de ori mai mari decât ar putea să fie deficitul, din cauză că firma nu și- a plătit banii pe cele 3 luni de zile.
De exemplu, la cluburile de poker o să fie o taxă de 1 milion de euro și cam în trei luni au de plătit 80.000 de euro. La cazinouri, vorbim de garanții de 300.000 de euro pe trei luni. Mai sunt două cazinouri în România, au redus la 10-12 mese, iar garanția este de 3 milioane.
Garanțiile acestea nu aduc bani la buget, pentru că ele nu fac venit la bugetul de stat. Ele sunt într -un escrow account și stau la dispoziția statului în caz că organizatorul de jocuri nu vrea să își plătească taxele. Deci oricum nu ajută bugetul de stat.
Eu cred că aceste garanții au fost puse ca să rămână doar anumiți operatori pe piața de jocuri de noroc, fără să existe o chestie benefică pentru buget, pentru dependenți, pentru evaziune fiscală.
Reporter: Care este opinia dvs referitoare la mutarea jocurilor de noroc în afara localității. Pare că, în actualul proiect de lege, nu mai există acest punct.
Sorin Constantinescu: Cred că și-au dat seama că este o aberație și că nu se poate întâmpla fizic acest lucru.
Știu că sunt vreo 3- 4 proiecte de lege în Parlament, de la USR, PSD, PNL. Se bat toate cap în cap.
Într- un proiect spune că o să fie o sală de jocuri la 20.000 de locuitori. Acum, sunt vreo 10 săli de jocuri. Cum alegi sala de jocuri care rămâne? Care este criteriul de alegere a unei singure companii din cele 10 care să rămână în localitate? Este imposibil de făcut asta.
În alt proiect se spune că jocurile de noroc trebuie scoase în afara localității. Dacă sunt în afara localității, cum punem o sală la 20.000 de locuitori că nu sunt atâția în zona aceea?
O altă idee era să luam jocurile din mediul rural, sărac, unde nu există educație ridicată. Dar politicienii vor să le ia din oraș, unde sunt oamenii mai educați, și le mute în afara localității unde oamenii sunt mai săraci.
Sunt chestii stupide, care se bat cap în cap. În afară de a fi pur electorale și populiste, măsurile acestea vor crea o gaură în buget. Când își vor da seama de asta, o să fie prea târziu.
Reporter: În proiectul de lege, se spune că, pe lângă ONJN, va exista o activitate pentru dependenți. Veniturile majorate de la ONJN se vor împărți 70% la buget, 30% – finanțare proprie. Va fi o sumă suficientă pentru limitarea dependenței?
Sorin Constantinscu: Dacă facem o lege pentru combaterea dependenței, de ce 70% din bani merg la buget, de unde pot politicienii să-și împartă banii pe tot felul de proiecte prin care se sifonează bani?
Există deja bani pentru asta la ONJN, unde toți operatorii de jocuri plătesc o taxă pentru dependenți. S-au strâns 8 milioane de euro din 2015 și nu s-a făcut nimic, în afară de plata salariilor de mii de euro.
Acum se creează o altă struțo-camilă prin care să se mai sifoneze niște bani. Dacă la o firmă de online, taxa este de 500.000 de euro și avem 30 de firme, doar de acolo sunt 15 milioane de euro. La suma asta adăugăm 100 de euro în primul an pentru păcănele înmulțit cu 80.000 de păcănele rezultă încă 8 milioane de euro. Împreună cu toate taxele majorate, se adună vreo 40- 50 de milioane de euro anual, din care rămân 10 milioane sau 12 milioane de euro pentru dependenți.
Ce fac de 1 milion de euro pe lună ca să prevină dependența? E clar că sunt bani care vor sifonați, se vor duce în anumite buzunare – vor tipări niște pliante din care un sfert va fi pentru dependenți și restul pentru campania electorală de anul viitor.
Eu cred că prin măsurile acestea se pregătesc bani pentru campania electorală, pentru că, altfel, nu au nicio logică și nici o motivație reală, din moment ce există deja în conturi 8 milioane de euro și nu s- au atins de niciun ban.
Reporter: Ați fost implicat recent într-un scandal cu premierul Marcel Ciolacu.
Sorin Constantinescu: Nu-i port pică, ci mi-e milă de el, pentru că toată țara și- a dat seama ce fel de premier avem. În plus și-a pierdut toată credibilitatea în fața opiniei publice. Aștept în continuare să clarifice acuzațiile de șantaj pe care le-a făcut la adresa mea. Dacă nu o face, se va decredibiliza și mai mult.