Update articol:

Interviu Virgil Popescu: BERD, interesată să cumpere până la 5% din Hidroelectrica, fie înainte de listare, fie va avea preempţiune la cumpărare în momentul ofertei publice

Sursa foto: gov.ro

*BERD vrea să investească în sectorul energetic din România, în majoritatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv în transportul gazelor naturale, în transportul energiei electrice 

* “Faptul că BERD este interesată de listarea Hidroelectrica şi de companie în sine este un semnal pentru mine că va fi o listare de succes”

* “Sunt convins că valoarea Hidroelectrica va creşte foarte mult prin implicarea BERD în acest proces de listare”

*Am avut inclusiv o discuţie despre Elcen, pentru încălzirea Bucureştiului, foarte bine primită de către BERD. Urmează să stabilim în continuare care este cea mai bună soluţie pentru Capitală.

 

Reporter: Ce ne puteţi spune despre Memorandumul de înțelegere semnat, astăzi, între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)?

Virgil Popescu: Astăzi, la Guvern, am semnat «Memorandumul de înțelegere cu privire la cooperare și susținerea investițiilor din sectorul energetic român” între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în special privind listarea companiei Hidroelectrica. La eveniment au participat premierul Ludovic Orban, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Alain Pilloux (BERD), şi conducerea BERD din România.

Reporter: Cât vrea BERD să cumpere din Hidroelectrica?

Virgil Popescu: Cei de la BERD sunt foarte interesaţi să se implice în calitate de consultanţi pentru Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri în această listare a unui pachet din Hidroelectrica. Vor să ajute Ministerul în această procedură şi, de asemenea, sunt interesaţi să cumpere până la 5% din capitalul social al companiei. Nu am discutat dacă va fi prelistare sau o preempţiune la cumpărare în momentul ofertei publice (IPO), dar ambele variante sunt luate în calcul. Dacă va fi ales  momentul listării, atunci BERD va trebui să plătească acelaşi preţ ca şi ceilalţi.  

Faptul că BERD este interesată de listarea Hidroelectrica şi de compania în sine este un semnal pentru mine că va fi o listare de succes şi sunt convins că valoarea Hidroelectrica va creşte foarte mult prin implicarea BERD în acest proces de listare.

Reporter: Aţi avut discuţii cu oficialii Fondului Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica?    

Virgil Popescu: Nu am avut încă o discuţie cu Fondul Proprietatea cu privire la listare. E adevărat că FP doreşte să avem o întâlnire şi o vom avea în perioada următoare. Vom discuta atât despre IPO, cât şi despre mai multe proiecte de investiţii pe care le deruleaza Hidroelectrica în această perioadă.

Reporter: Ce alte proiecte din energie sunt de interes pentru BERD?

Virgil Popescu: BERD vrea să investească în sectorul energetic din România, în majoritatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, fiind interesaţi  să devină parteneri și să susțină financiar proiecte importante care vor aduce plus valoare și dezvoltare.

După întâlnirea de la Guvern am avut o discuţie mai tehnică şi mai lungă.

Să nu uităm că avem de făcut o tranziţie de la cărbune la gaz şi pe lângă Fondul de Modernizare trebuie să căutam şi alte linii de finanţare. Romgaz este implicat în mai multe proiecte de investiţii şi are nevoie de finanţare. La fel şi Electrica.

Am avut inclusiv o discuţie despre Elcen, pentru încălzirea Bucureştiului, foarte bine primită de către BERD. Urmează să stabilim în continuare care este cea mai bună soluţie pentru Capitală.

Practic toate proiectele pe care Ministerul Economiei doreşte să le facă în perioada următoare sunt de mare interes pentru BERD.

Mi-a plăcut foarte mult că, în discuţia de astăzi, am vorbit şi despre proiectul fermelor eoliene offshore în Marea Neagră, subiect pe care l-am expus la Forumul dvs  de săptămâna trecută (n.r. Forumul “Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”). Acest proiect a trezit interes oficialilor BERD şi au spus că sunt dispuşi să se implice într-un astfel de proiect pentru că îl consideră de viitor.

Reporter: Aţi discutat şi despre posibile investiţii ale BERD  în Transgaz sau Transelectrica?

Virgil Popescu: Am vorbit inclusiv despre Transgaz şi Transelectrica, firme aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Cu Transgaz se va semna în perioada următoare un nou contract de finanţare.

BERD doreşte investiţii cât mai multe în sistemul energetic românesc, inclusiv în transportul gazelor naturale, în transportul energiei electrice şi am vorbit inclusiv ca BERD să se implice în dezvoltarea distribuţiei de gaze în România.  Au primit foarte bine acest proiect, evident în corelare cu dezvoltarea reţelelor de transport din România.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM