Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu: România ar trebui să se concentreze asupra exploatării ilegale a pădurilor, nu pe exportul de lemn

Virginijus Sinkevicius - foto Facebook Virginijus Sinkevicius - foto Facebook
  • “Distrugerea pădurilor românești și eșecul autorităților în a combate acest lucru se întâmplă de ceva vreme și reprezintă o sursă serioasă de îngrijorare”
  • “Este necesar imediat un sistem de urmărire a lemnului complet funcțional pentru a putea detecta mișcarea lemnului recoltat ilegal”
  • Interviu cu Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu, oceane și pescuit

 

Reporter: Stimate domnule Virginijus Sinkevicius, la sfârșitul săptămânii trecute, ați avut o videoconferință cu ministrul Mediului, Costel Alexe, cu privire la foaia de parcurs a autorităților române pentru închiderea procedurii de infringement inițiată de Comisia Europeană cu privire la tăierile ilegale de lemn din pădurile României. Din punctul dvs de vedere, România a făcut progrese pentru închiderea acestei proceduri sau există întârzieri?

Virginijus Sinkevicius: În discuţia de la finalul săptămânii trecute, eu și ministrul Alexe am făcut schimb de informații, iar ministrul a răspuns la câteva întrebări cu privire la acest caz. I-am cerut ministrului Alexe să furnizeze un calendar clar cu privire la pașii următori care vor fi făcuţi. În prezent, Comisia studiază răspunsurile tehnice furnizate de autoritățile române cu privire la problemele legate de exploatarea ilegală, ridicate de Comisie în scrisoarea de notificare oficială și care au nevoie de remediere. Este prea devreme pentru a face comentarii.

Reporter: Ce condiții trebuie să respecte România pentru a închide procedura de infringement?

Virginijus Sinkevicius: În primul rând, este necesar imediat un sistem de urmărire a lemnului complet funcțional pentru a putea detecta mișcarea lemnului recoltat ilegal. Cu un sistem de urmărire în vigoare, discuţiile se vor baza pe date, iar supozițiile vor fi reduse. În timpul convorbirii cu ministrul Alexe am solicitat ca un astfel de sistem să fie deja în vigoare în iunie.

În al doilea rând, este important să se modifice imediat legile și reglementările pentru a evalua impactul asupra mediului al fiecărui plan de gestionare a pădurilor. În urma acestei evaluări, planurile în sine vor trebui modificate, în conformitate cu normele de mediu ale UE.

Autoritățile române trebuie să restaureze și siturile Natura 2000 care au fost deteriorate.

În cele din urmă, transparența față de public este foarte importantă, atât în ​​procesul de soluționare a acestor probleme, cât și în măsurile luate.

Distrugerea pădurilor românești și eșecul autorităților în a combate acest lucru se întâmplă de ceva vreme și reprezintă o sursă serioasă de îngrijorare. Comisia ia această problemă foarte în serios și se așteaptă ca autoritățile române să ia mai multe măsuri imediate pentru a asigura respectarea deplină a legislației UE.

Reporter: În ultimele săptămâni au apărut informaţii că în România se taie mult lemn din păduri, în special ilegal. Au fost publicate fotografii și videoclipuri cu trenuri și camioane pline de lemn. Am înțeles că l-ați contactat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, pe acest subiect. Care au fost concluziile discuției?

Virginijus Sinkevicius: Sunt conștient de situație și de evoluțiile recente. Este încă prea devreme pentru a comenta. Săptămâna trecută, am avut această convorbire telefonică cu ministrul Alexe pentru a discuta situația. Cu toții luptăm împotriva coronavirusului, dar, chiar şi aşa, celelalte probleme nu au dispărut, așa că trebuie să continuăm pe o cale de recuperare verde. Sunt pași foarte clari pentru România de urmat acum. În primul rând – aşa cum am mai spus, punerea la dispoziție a unui sistem de urmărire și începerea testării în iunie. I-am cerut ministrului să ofere un calendar clar când vor fi făcuți pași concreți și am încredere că va face asta, întrucât pare să fie gata să facă schimbări.

Trebuie să vă concentrați pe problema exploatării ilegale și nu pe exportul de lemn, acum. Eu și întreaga mea echipă de la Bruxelles suntem pregătiți să ajutăm, dar nu vom ezita, de asemenea, să luăm măsurile necesare pentru a proteja legislația UE și mai ales mediul nostru.

 

Virginijus Sinkevicius: În timpul convorbirii cu ministrul Alexe am solicitat ca sistemul de urmărire a lemnului (SUMAL) să fie pus în aplicare deja în iunie, ca o primă măsură pentru combaterea exploatării forestiere ilegale. Posibilitatea de a detecta circulația lemnului recoltat ilegal este prima măsură importantă care poate fi adoptată. Cu un sistem de urmărire în vigoare, argumentele se vor baza pe date, iar supozițiile vor fi reduse. Autoritățile române trebuie apoi să impună sancțiunile și măsurile preventive adecvate odată ce au datele disponibile.

Ministrul Costel Alexe v-a trimis un calendar precis cu momentele în care vor fi implementate anumite măsuri în ceea ce privește tăierea ilegală a pădurilor?

Virginijus Sinkevicius: Săptămâna trecută, am avut discuţia cu ministrul Alexe. Am împărtășit informații, iar ministrul a răspuns întrebărilor referitoare la caz. I-am cerut ministrului să furnizeze un calendar clar când se vor lua anumite măsuri. Următorii pași pe care trebuie să îi facă acum autoritățile române sunt foarte clari. Primul și cel mai important este punerea în funcțiune a unui sistem de urmărire a lemnului deja în iunie. Ceilalți pași, cum ar fi modificarea legilor și reglementărilor pentru a avea planuri adecvate de gestionare a pădurilor în conformitate cu reglementările UE privind mediul, ar trebui să urmeze în vară. Este prea devreme pentru alte comentarii.

Ce măsuri riscă România dacă nu îndeplinește cerințele Comisiei Europene pe această temă?

Virginijus Sinkevicius: O procedură de infringement este în curs de desfășurare și, în cazul în care România nu ia măsurile necesare pentru a se conforma legislației UE, Comisia va urma pașii acestei proceduri (care ar putea ajunge în cele din urmă să ducă România la Curtea de Justiție Europeană). Deși scopul Comisiei este de a pune capăt procedurii cât mai curând posibil, încălcările trebuie mai întâi remediate. Comisia se angajează ferm să protejeze și să restabilească pădurile existente în Europa și în întreaga lume. Eu și reprezentanţii Comisiei suntem într-un dialog constant cu autoritățile române pentru a le ajuta în punerea în aplicare a legislației UE și pentru a opri tăierile ilegale cât mai curând posibil.

Cum apreciati recenta lege din Parlament privind interzicerea exportului de lemn extracomunitar?

Virginijus Sinkevicius: România nu este singurul caz în care această discuție este în desfășurare. Cu toate acestea, problema este exploatarea ilegală, nu exporturile. România ar trebui să se concentreze acum asupra exploatării ilegale, aceasta este cea mai importantă problemă, și a planurilor de management al pădurilor primare (n.n.care au atins o vârstă mare), pe care le are România, care reprezintă capitala naturală a țării și de care România trebuie să fie mândră. Aceste planuri trebuie să fie conforme cu regulile UE.

 

BVB | Știri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.00/70/73 (EBWTITL70) (26/11/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 Noiembrie si 2 Decembrie 2021