Update articol:

Interviul lui Elon Musk cu liderul german al AfD este conform cu legislația UE? – Reuters; Thierry Breton – apel la „calm” în fața ingerințelor lui Elon Musk în Europa: „S-a făcut în România și va trebui făcut și în Germania, dacă e necesar”

Elon Musk

Faptul că miliadarul Elon Musk a găzduit-o joi pe Alice Weidel, liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), pentru o discuție pe platforma sa X, a fost urmărit de Comisia Europeană pentru a verifica orice răspândire a dezinformării înainte de alegerile germane de luna viitoare. scrie Reuters.

Actul privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene este destinat să abordeze conținutul ilegal, cum ar fi discursul de ură și manipularea intenționată pentru a influența alegerile.

X, fostul Twitter, face obiectul unei investigații în temeiul DSA din 2023 cu privire la suspiciunea de diseminare a conținutului ilegal și la eficacitatea măsurilor sale de combatere a manipulării informațiilor.

Comisia Europeană a declarat vineri că doi până la trei membri ai personalului verifică ce sisteme a pus în aplicare X pentru a evita infracțiunile în jurul transmisiunii live.

CUM ESTE IMPLICAT MUSK ÎN POLITICA EUROPEANĂ?

De la susținerea publică a lui Donald Trump pentru a deveni președinte al SUA anul trecut, Musk a susținut partidul de dreapta Reform din Marea Britanie, precum și AfD pe X.

„Partidele politice tradiționale din Germania au dezamăgit complet poporul. AfD este singura speranță pentru Germania”, a postat el pe X luna trecută.

Susținerea de către Musk a AfD, un partid anti-imigrație și anti-islamic desemnat drept extremist de dreapta de către serviciile de securitate germane, a provocat consternare în Berlin, unde toate celelalte partide exclud colaborarea cu un partid pe care îl consideră periculos și nedemocratic.

După ce un medic saudit a ucis cinci persoane într-o piață de Crăciun luna trecută în orașul german Magdeburg, Musk l-a numit pe cancelarul german Olaf Scholz un „prost incompetent” pe X și l-a îndemnat să demisioneze.

CE ESTE ACTUL PRIVIND SERVICIILE DIGITALE AL UE?

DSA reglementează marile platforme online precum X și Meta, cu peste 45 de milioane de utilizatori pe lună în Uniunea Europeană, precum și magazinele de aplicații ale unor companii precum Apple (AAPL.O) și Alphabet (GOOGL.O). Scopul său principal este de a preveni activitățile online ilegale și dăunătoare și răspândirea dezinformării.

X a lui Musk a fost prima companie care a fost investigată în cadrul DSA pentru conținut ilegal, în decembrie 2023.

O societate poate fi amendată cu până la 6 % din cifra sa de afaceri anuală globală pentru încălcarea DSA și cu până la 5 % din cifra de afaceri zilnică la nivel mondial pentru fiecare zi de întârziere în respectarea măsurilor corective. În cazul în care încălcarea persistă și cauzează prejudicii grave utilizatorilor, Comisia poate solicita suspendarea serviciului.

Comisia a deschis, de asemenea, proceduri împotriva Meta și a companiilor chineze AliExpress, Temu și TikTok. Toate procedurile, inclusiv cea împotriva X, sunt încă deschise, cu excepția uneia împotriva TikTok, închisă după ce platforma de partajare video a răspuns preocupărilor UE.

CUM MONITORIZEAZĂ UE RESPECTAREA DSA?

Aproximativ 150 de membri ai personalului UE sunt responsabili de punerea în aplicare a DSA, atât în cadrul departamentului DG CONNECT al Comisiei de la Bruxelles, cât și în cadrul Centrului European pentru Transparență Algoritmică din Spania.

Monitorizarea lor nu se concentrează pe identificarea conținutului ilegal, ci mai degrabă pe verificarea dacă platformele dispun de sisteme de evaluare și reducere a riscurilor.

Fostul comisar european pentru industrie, Thierry Breton, i-a reamintit lui Weidel pe X despre normele DSA menite să protejeze democrația în preajma alegerilor.

Înalți funcționari ai UE recunosc provocarea reprezentată de Musk, dar insistă că DSA este la înălțimea așteptărilor.

„Dl Musk este liber să își exprime opiniile în UE, online și offline, în limitele legale”, a declarat Michael McGrath, comisarul european pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorilor.

CUM S-A CONFRUNTAT MUSK CU UE?

UE și Musk s-au ciocnit de mai multe ori de când acesta a preluat controlul asupra platformei sale de socializare, numită atunci Twitter.

Înainte ca Musk să îl intervieveze pe Trump în luna august a anului trecut, Breton l-a îndemnat să respecte legislația UE, deoarece transmisia live va fi accesibilă în UE.

Linda Yaccarino, CEO al X , a numit scrisoarea o „încercare fără precedent de a extinde o lege menită să se aplice în Europa la activități politice din SUA”.

UE a acuzat X că a înșelat utilizatorii cu marcajul său albastru, care a indicat anterior că un cont a fost verificat ca aparținând unei personalități publice, dar a fost schimbat pentru a desemna un abonat plătit.

Musk a amenințat cu litigii și a acuzat Comisia, fără a furniza dovezi, că a oferit X o înțelegere secretă ilegală pentru a cenzura discursul. Breton a negat acest lucru.
De asemenea, Comisia a acuzat X că nu oferă acces ușor la informații  și că blochează accesul cercetătorilor la datele sale publice.

  • Breton: „S-a făcut în România și va trebui făcut și în Germania, dacă e necesar”

Joi dimineață, Thierry Breton a făcut apel la „calm” în fața ingerințelor lui Elon Musk în Europa, susținând că legea este suficient de puternică pentru a acționa ca un factor de descurajare. Dacă, pe de altă parte, patronul Tesla și X contravin legii, în special în Germania cu AFD, fostul comisar european consideră că va trebui să se facă precum în România, unde alegerile prezidențiale au fost anulate după ce primul tur a fost influențat de videoclipuri virale TikTok cu câteva zile înainte de primul tur.

„Libertatea de exprimare este un element fundamental în Europa”, a declarat fostul comisar european Thierry Breton joi, 9 ianuarie, la RMC. El a făcut această afirmație ca răspuns la ingerințele lui Elon Musk în Europa, în special în alegerile germane, și ca răspuns la atacurile personale la adresa sa ale patronului Tesla și susținător al lui Donald Trump, cu care schimburile sunt uneori aprinse. În discuție: reglementarea europeană a rețelelor sociale, dintre care Thierry Breton a fost unul dintre pionierii.

În ciuda atacurilor lui Musk, Thierry Breton insistă că patronul Tesla și X rămâne pentru moment doar un „cetățean” și nu este încă membru al guvernului Trump. “Practic, el are dreptul să gândească și să spună ce vrea, chiar dacă o face într-un mod șocant. Pe de altă parte, ceea ce face pe rețele, chiar dacă îi aparține, din momentul în care operează în Europa, atunci noi îl reglementăm. Legea există”, subliniază el.

„Comisia Europeană, care este gardianul acestor legi, trebuie să le aplice”, pledează el.

Referitor la interviul cu liderul AfD, Breton a spus: „Din momentul în care este difuzat în Europa pe o platformă reglementată, trebuie să respecte normele europene. Cu AFD trebuie să le respecți. Este de la sine înțeles, sunt sigur, că vom lua toate măsurile pentru a ne asigura că respectă legea. Dacă nu o face, există amenzi și posibilitatea unei interdicții. Suntem echipați să aplicăm aceste legi pentru a ne proteja democrațiile în Europa”, susține Thierry Breton.

„Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă. Să ne păstrăm calmul și să aplicăm legile noastre în Europa atunci când acestea riscă să fie eludate și, dacă nu sunt aplicate, ar putea duce la interferențe. S-a făcut în România și, evident, va trebui să o facem, dacă va fi necesar, și în Germania”, a conchis el.