Update articol:

Investigaţie Financial Times: Bani ruseşti în spatele “Trump International Hotel and Tower Toronto”

Zgârie-norul “Trump International Hotel and Tower Toronto”, situat în cartierul financiar al oraşului Toronto, a fost finanţat cu bani ruseşti “dubioşi”, potrivit uneia investigaţii de amploare realizată de Financial Times (FT).

Lucrările de construcţie ale clădirii au început în octombrie 2007, având un buget de 500 milioane de dolari, iar principalul investitor a fost multimilionarul ruso-canadian Alex Shnaider, conform FT, care arată că averea cetăţeanului rus a avut ca punct de pornire coliziunea dintre comunism, capitalism şi KGB, în timpul prăbuşirii imperiului sovietic.

La evenimentul din 2007 au mai fost prezenți şi reprezentanții financiari ai proiectului – o bancă austriacă care, potrivit FT, în curând va fi acuzată că nu a efectuat suficiente controale asupra surselor banilor clienților săi ex-sovietici.
Financial Times a investigat timp de zece luni banii din spatele “Trump International Hotel and Tower Toronto”, folosind documente juridice, declarații semnate și peste 20 de interviuri cu persoane care cunoşteau proiectul și care ştiau despre bani investiţi. Conform FT, această afacere îl leagă pe președintele american de o lume post-sovietică întunecată, în care politica se îmbină cu îmbogățirea personală.
FT scrie că partenerul multimilionar al lui Trump la construcţia turnului din Toronto a autorizat plata secretă a 100 de milioane de dolari unui intermediar cu sediul la Moscova care îi reprezenta pe investitorii susţinuţi de Kremlin. Această plată făcea parte dintr-o serie de tranzacții care au generat milioane pentru “Trump International Hotel and Tower Toronto”, un proiect care, la rândul său, a generat milioane de dolari pentru actualul lider de la Casa Albă.

Financial Times a încercat să ia legătura cu Organizaţia Trump, însă entitatea a refuzat să răspundă, invocând faptul că nu ea este proprietarul, dezvoltatorul sau vânzătorul turnului şi că nu a participat la finanţarea proiectului, rolul său limitându-se doar la acordarea de licenţe pentru marca sa şi la administrarea hotelului şi reşedinţelor, afacere derulată până în iunie 2017, când acordul s-a încheiat.
FT scrie că, după o serie de falimente, la începutul anilor 2000, Trump a renunţat la afacerile imobiliare moştenite de la tatăl său, în mare parte din cauza imposibilităţii de a obţine împrumuturi de la bănci, fiind nevoit să recurgă la investitori din ce în ce mai dubioşi.
Potrivit FT, o presupusă rețea kazahă de spălare a banilor a canalizat milioane prin vânzările de apartamente la Trump SoHo; un oligarh rus a cumpărat o proprietate Palm Beach de la Trump, în 2008, pentru 95 de milioane de dolari, mai mult decât dublu față de cât plătise Trump; în Florida, 63 de ruși, unii cu legături politice, au cheltuit 100 de milioane de dolari pentru a cumpăra proprietăți la șapte turnuri de lux de la Trump, conform Reuters.
Se pare că banii nu proveneau exclusiv din fosta Uniune Sovietică, scrie FT, la Trump Panama, de exemplu, aceştia ar fi aparținut traficanților de droguri din America Latină.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020