Update articol:

Ioana Arsenie, Trusted Advisor: Față de o perioada normală estimez dublarea pierderilor din neîncasarea clienților sau încasarea acestora cu întârziere. Pe lângă aceasta, încasările cu întârziere pot determina o creștere a nevoii de finanțare de 20-30% din cifra de afaceri

Procentul de pierderi se bazează pe lipsa unei structuri de credit de management implementată corect, anterior pandemiei, la care se adaugă întârzierile suplimentare medii în procesul de colectare, perioadă care se poate întinde de la 30 de zile, până la 120 de zile, consideră Ioana Arsenie, strateg financiar Trusted Advisor.

Aceasta explică: “Durata creditului comercial poate să crească de la 60-90 zile în transporturi la aproape 180 zile, astfel rezultă un necesar de finanțare curent și costuri financiare cu dobânzile care pun presiune pe profitul net.

In Agribusiness, estimez un procent de pierderi între 2 – 4 % pentru producători și între 3 – 6% la distribuitori.

Prevenția în strategia financiară a companiei

Companiile care au lucrat pe partea de prevenție au contracte, garanții, asigurare de risc comercial, si sunt pregătite să gestioneze previziuni de cash-flow în timp real, cu identificarea de surse alternative suplimentare de finanțare care să echilibreze deficitul de finanțare important determinat de întârzierile în colectare, de 20-30% din cifra de afaceri.

Calculele de cost de oportunitate fac diferența între profit și pierdere, fie negocierea fină între termen de plată și discount, finanțare prin factoring, credit furnizor, linii de credit sau banii asociaților”.

Finanțarea clienților transformă companiile care operează în acest mod în micro-entități de credit, acestea fiind obligate să dezvolte o meserie nouă, cea de credit management. Nu este “core business” și vânzătorii din companii, chiar și managementul pun presiune suplimentară, fiind o permanentă luptă de a menține un echilibru între volume/target de vânzări și expunerea financiară, cu riscul asociat. În plus, în această perioadă, întârzierile la încasare, mai greu de controlat, impun o metodă de lucru adaptată astfel încât compania să nu se blocheze din cauza unui cash-flow incorect dimensionat”, declară Ioana Arsenie, strateg financiar.

Cum se gestionează pierderile din neîncasare (creanțe) clienți 

Efectul acestora va fi mai clar anul viitor și va impacta cifrele companiilor. De la industrie la industrie și de la companie la companie, procentul este diferit și impactul produs poate fi de blocaj (atunci când compania depinde de o industrie sau un număr redus de clienți aflați în dificultate), în funcție de rezervele de lichiditate existente. Pentru exemplificare, pierderile din creanțe în suma de 10% din cifra de afaceri anuală determină ca profitabilitatea netă să scadă de la 15% la 5%, fără a lua în calcul contracția vânzărilor și o structură inflexibilă a cheltuielilor sau un trend descrescător al marjei brute.

În concluzie, mai ales pentru companiile cu marja redusă și spațiu redus de finanțare disponibil să se implementeze un management financiar integrat și dinamic, iar factorii de decizie, antreprenori sau manageri, să aibă cifre în timp real și să lucreze cu directorul financiar și echipa de vânzări pentru a actualiza previziunile de rezultat financiar și cash-flow.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024