Sunt puțini antreprenori care reușesc, într-adevăr, să vadă semnele că sunt în dificultate și să reușească să își susțină business-ul, nu numai din punct de vedere financiar, ci mai ales din punct de vedere management, leadership, a spus Ioana NECULA Președinte – Director General Romexterra Finance, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI, organizată de Financial Intelligence, pe 9 mai.
“Aici este un punct sensibil al pieței românești. Avem 50% dintre firme care au capitaluri proprii negative”, a spus ea, adăugând: “Trebuie să acceptăm că suntem la început de drum, în România, avem oportunități multe, dar trebuie să fim un pic mai eficienți și să muncim un pic mai mult. (…)
Schimbarea se va întâmpla, ușor, ușor. Antreprenorii trebuie să realizeze că au probleme mai devreme, și nu atunci când rămân fără bani în buzunar. Normal că băncile nu vor să finanțeze aceste companii, însă în interiorul acestor companii există și lucruri de calitate, există management, există antreprenori cu viziuni. Până la urmă, antreprenorul nu este neapărat absolvent de MBA. Este un om cu viziune, un om cu idei, un om într-o dinamică extraordinară și care are nevoie de susținere.“
Ioana Necula a mai spus: “Noi, deși suntem mici pe piața românească, am reușit niște finanțări în restructurare, deci am investit bani, am finanțat, am creditat companii care altfel nu aveau nici o șansă.
Unele dintre ele aveau probleme majore, până la sechestre DNA, și au reușit să iasă din acele situații și să meargă mai departe. Asta este o satisfacție extraordinară pentru mine, ca antreprenor, pentru că nu e ușor să faci antreprenoriat în lumea financiară, dar mă bucură enorm faptul că am dezvoltat această opțiune.
Mai este necesar un element – piața de capital – pentru că nu poti să dezvolți o piață de capital doar cu promisiuni de dividende.”
Specialiștii trebuie să dezvolte mecanismele de avertizare timpurie, prin care poți să vezi în bilanțul companiilor problemele din timp, a mai spus Ioana Necula, adaugand ca se poate finanta și datorie, pentru că nu e nimic rău în asta.
“Mai e un adormit al pieței, FNGCIMM”, a mai precizat ea: “Va veni scadența PNRR, avem deja clienți care încearcă să se restructureze, dar nimeni nu vorbește cu noi. Nimeni nu știe nimic. Băncile așteaptă banii de la FNGCIMM, îi pun acolo în plan, nu știm dacă se pot restructura, unii zic că da, unii zic că nu. Avem nevoie de sprijin. Nu poate să facă doar mediul privat aceste lucruri, doar pentru că se presupune că mediul privat face profit.”