Update articol:

Iohannis a promulgat două legi referitoare la accesarea de fonduri europene prin PNRR

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, două legi care se referă la accesarea fondurilor externe rambursabile şi nerambursabile de la Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, potrivit Agerpres.

Este vorba de Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 şi Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2021.

Potrivit OUG 155/2020, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă al României (PNRR) “este documentul strategic al României, care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional, pentru instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”.

OUG 24/2021 completează prima ordonanţă cu proceduri privind negocierea, dar şi implementarea fondurilor din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Comisia Europeană a aprobat, luni, evaluarea pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

“Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială a României”, a arătat Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

În principiu, Consiliul are la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde de euro, sub formă de prefinanţare, şi anume 13% din suma totală alocată României.

Comisia Europeană va autoriza următoarele plăţi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor prezentate în Planul de Redresare şi Rezilienţă, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor, mai arată Reprezentanţa CE.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)