“Responsabilitatea în politicile economice are de suferit de pe urma tentațiilor și deciziilor populiste”
IMM-rile reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile segmente la schimbările din mediul economic și cel de reglementare, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în deschiderea Forumului European pentru Antreprenoriat. Acesta a menţionat în faţa invitaţilor: “Decidenții guvernamentali, și mă refer aici inclusiv la situația din România, au datoria să asigure un cadru legal stabil, predictibil și rezonabil. Sunt convins că dumneavoastră apreciați cu toții virtuțile predictibilității și ale unui cadru de reglementare suplu și prietenos cu mediul de afaceri.
Trebuie să o spunem deschis: responsabilitatea în politicile economice are de suferit de pe urma tentațiilor și deciziilor populiste, care nu ajută deloc la rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă societățile noastre. Dificultățile prin care trec mulți dintre cetățenii noștri au nevoie de soluții serioase și sustenabile, care să genereze prosperitate pe termen lung. Uniunea Europeană trebuie și poate să acționeze mai aproape de cetățenii săi și împreună cu întreprinzătorii săi”.
Preşedintele consideră că dezvoltarea antreprenoriatului este una dintre soluțiile esențiale pentru întărirea convergenței economice și a coeziunii sociale în Europa.
Europa are nevoie de un «nou suflu antreprenorial»
Klaus Iohannis a spus că economia globală înregistrează o veritabilă revoluție digitală, fie că vorbim de industrie, comerț sau servicii, mergând până la securitatea națională și infrastructurile critice de comunicații: “Tehnologiile esențiale și lanțurile valorice strategice trebuie să se adapteze condițiilor de piață, precum și noilor competitori globali. Din fericire, Europa are toate ingredientele necesare pentru a reuși. Companiile noastre, angajații acestora și toți cetățenii europeni așteaptă măsuri care să ofere răspunsuri la provocările cu care ne confruntăm în prezent. Contextul global reclamă din partea noastră, poate mai mult decât oricând în istoria recentă, pragmatism și ambiție în aspirațiile noastre comune.
Europa are nevoie de un «nou suflu antreprenorial». Trebuie să încurajăm asumarea de «riscuri creative» și să stimulăm investițiile în cercetare și inovare. Este imperativ să mobilizăm resurse insuficient apreciate și valorificate, precum energiile creative ale tinerei generații sau ale antreprenoriatului feminin.
Trebuie să recunoaștem faptul că antreprenoriatul și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă piloni ai prosperității și competitivității globale a Europei.
În data de 9 mai voi găzdui, la Sibiu, Summitul privind viitorul Europei. Cu acest prilej, împreună cu liderii statelor membre, vom reafirma faptul că Uniunea prosperă și sustenabilă este o Uniune care acordă prioritate economiei europene și stimulării actorilor economici competitivi.
În România, am îndemnat constant autoritățile guvernamentale să sprijine dimensiunea investițională și să creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea lanțurilor valorice de producție din industria 4.0, economia circulară sau oportunitățile pentru IMM-uri în cadrul lanțurilor strategice din industria de apărare. Nu trebuie să uităm nici de rolul antreprenoriatului în dezvoltarea parteneriatelor strategice, cum ar fi relația cu Statele Unite ale Americii.
Vreau să punctez, cu această ocazie, expertiza și potențialul României în privința dezvoltării serviciilor digitale, inclusiv legate de securitatea cibernetică. Numărul companiilor IT din țara noastră a crescut vertiginos în ultimul deceniu, start-up-urile practic s-au dublat în ultimii 5-6 ani, iar piața de profil crește cu ritmuri anuale de 15%.
Majoritatea dintre acestea sunt companii mici, multe start-up-uri, bazate pe capital românesc și străin deopotrivă, orientate spre exterior, trei sferturi din volumul de activitate fiind destinat partenerilor de afaceri din Piața Unică și din Statele Unite.
Pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, în special, digitalizarea administrației este imperativă pentru înlesnirea interacțiunii cu autoritățile, astfel încât IMM-urile să resimtă beneficiile simplificării birocrației. Acest obiectiv ar trebui să reprezinte, fără îndoială, o preocupare esențială și pentru autoritățile din România”.
Potrivit preşedintelui României, documentul programatic care a fost semnat astăzi în cadrul evenimentului – «Declarația de la București privind antreprenoriatul», va sta la baza conturării unei foi de parcurs utile în activitatea viitoarei Comisii Europene, dar și a statelor membre, în direcția unei politici pragmatice, de consolidare a competitivității economice a Uniunii.
Forumul European pentru Antreprenoriat se desfășoară la Palatul Cotroceni, este organizat la inițiativa Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, și are loc în contextul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul își propune să contribuie la definirea unei noi viziuni pentru stimularea antreprenoriatului și a IMM-urilor europene pe fondul noilor provocări la nivel internațional.
Beneficiind de sprijinul Grupului angajatorilor din cadrul Comitetului Economic și Social European, dar și al organizației europene a IMM-urilor – SMEunited, Forumul își propune să contribuie la realizarea unui nou „Small Business Act” pentru Europa și să stimuleze o politică matură și proactivă, care să conducă la consolidarea competitivității internaționale a economiei Uniunii Europene.
Evenimentul reuneşte 250 de participanți din România și celelalte state membre UE, oficiali și reprezentanți ai mediului antreprenorial european, la care se adaugă reprezentanți diplomatici din statele europene, acreditați la București.
Forumul European pentru Antreprenoriat a prilejuit lansarea oficială a unei noi proiecții la nivelul politicilor de susținere a antreprenoriatului european prin semnarea, în prezența Președintelui Klaus Iohannis, a unei declarații pe tema viitorului antreprenoriatului european – „Declarația de la București”. Aceasta își propune să constituie baza unui proces aprofundat de dezbatere cu privire la viitorul antreprenorial al României și al UE, în contextul unui angajament comun pe termen lung, care să contribuie la consolidarea Pieței Unice, o condiție esențială a prosperității și coeziunii sociale ale Uniunii Europene.