Update articol:

Iohannis: Nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91 – ’92; “Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei”

Iohannis Sursa foto: presidency.ro/ro/media

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că “este clar că nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91 – ’92”.

“Nu preşedintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de iniţiativă legislativă preşedintele, aşa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele, o să vă spună iniţiatorii atunci când prezintă legile respective. (…) Eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialişti să lucreze pe aceste legi, fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice, dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE, care nici măcar nu este compatibilă cu Constituţia după care funcţionează România în anumite articole”, a afirmat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

 

Iohannis a afirmat că “este clar că nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91 – ’92”.

“Cum vor arăta legile în final, vom vedea. Cert este că s-a început pe nişte drafturi care au fost elaborate de specialişti în domeniu, aşa mi s-a adus mie la cunoştinţă”, a arătat Iohannis.

Totodată, şeful statului a spus că respectivele drafturi “nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ”.

“În momentul în care intră în circuitul legislativ, politicenii se vor putea exprima şi când ajung la mine o să mă exprim şi mai clar şi vă garantez că aceste legi ajung cel puţin de două ori la mine: o dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură. Pot să vă asigur în acest moment că de mine n-o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm”, a adăugat Iohannis.

Totodată, şeful statului a susţinut că draftul legilor este la Guvern. “La mine ajung legile în CSAT şi în procedură legislativă. Nu credeţi că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare. Nu se întâmplă aşa”, a adăugat şeful statului.

Referitor la declaraţiile sale privind informaţiile pe surse legate de proiectele legilor securităţii naţionale, Iohannis a afirmat că a spus atunci că “este greşit ca, în această fază foarte devreme a drafturilor legilor securităţii să fie lumea agitată, pentru că încă se lucrează şi se va lucra încă foarte mult timp pe ele”.

“Nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document sau de acea piesă de legislaţie să-şi fi terminat munca aşa cum este prevăzută în Constituţie”, a susţinut şeful statului.

Mai mult, el a arătat că aceste legi “nici nu şi-au început parcursul legislativ”.

“A veni şi a critica un draft care nu a fost pus în discuţie legislativă mi se pare în anumite puncte destul de riscant şi faptul că s-au iscat nenumărate discuţii despre ceva ce nu este încă definit mi-a dat, după părerea mea, dreptate”, a susţinut preşedintele.

El a afirmat că jurnaliştii nu trebuie să se simtă ameninţaţi.

“Ştiţi că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă. Dimpotrivă. Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei”, a adăugat el. Totodată, referitor la proiectele de legi aduse în discuţie, Iohannis a spus: “Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022