Update articol:

Iohannis: România beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie

Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România beneficiază, ca membru al Alianţei Nord-Atlantice şi ca partener strategic al SUA, de toate garanţiile de securitate de care are nevoie, în contextul celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier.

“România, ca membru NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii, beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie. Aceste garanţii au la bază, iată, angajamentul intensificat al NATO, precum şi al unor aliaţi precum Statele Unite şi Franţa, ca răspuns la deficitul accentuat de securitate de pe dimensiunea sudică a Flancului Estic. Acest angajament şi solidaritatea manifestată aduc consistenţă şi credibilitate sporite efortului colectiv aliat de a spori securitatea noastră, a tuturor”, a precizat şeful statului la conferinţa comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a afirmat că vizita secretarului general al NATO în România şi sosirea celor o mie de militari americani din batalionul Stryker sunt o “dovadă clară a sprijinului NATO şi al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi în contextul actual, marcat de tensiune şi instabilitate”.

“Traversăm, fără îndoială, cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare şi tendinţele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale, inclusiv a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că a discutat cu secretarul general al NATO despre aceste dezvoltări şi măsurile pe care NATO şi aliaţii trebuie să le ia pentru apărarea şi menţinerea securităţii euroatlantice.

“Acestea trebuie să fie robuste, ferme şi solidare, având la bază unitatea, coeziunea şi solidaritatea aliată”, a mai afirmat Iohannis.

El a subliniat că NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare. De asemenea, a arătat necesitatea continuării dialogului politico-diplomatic cu Rusia.

Preşedintele Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, s-au aflat vineri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu., potrivit Agerpres.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022