Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului român, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.
“Sărbătorim, astăzi, 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca structură specializată în domeniu, cu rol de integrator al infrastructurii şi serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat. În contextul promovării intereselor de securitate ale României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului nostru”, a afirmat preşedintele la ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.
Şeful statului a arătat că, după 30 de ani, STS este cunoscut drept principalul furnizor de reţele, sisteme şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de calitate pentru autorităţile statului român, având o experienţă valoroasă dovedită şi recunoscută, inclusiv în plan internaţional.
“Construirea şi finalizarea ‘Centrului de date disaster recovery şi business continuity’ şi a ‘Centrului de servicii esenţiale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei’, precum şi implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România garantează respectarea unor înalte standarde de siguranţă, absolut necesare în momente de crize multiple, aşa cum avem în prezent. Anual, operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din cadrul Serviciului de urgenţă 112 preiau milioane de apeluri ale cetăţenilor, pentru a-i pune în legătură cu instituţiile specializate de intervenţie de care au nevoie – Ambulanţă, Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont”, a explicat preşedintele.
Klaus Iohnanis a amintit că, în timpul pandemiei de COVID-19, specialiştii STS s-au implicat în crearea unor soluţii tehnice şi aplicaţii informatice care să ajute autorităţile medicale să facă faţă mai bine crizei sanitare.
De asemenea, a adăugat Iohannis, STS a contribuit la digitalizarea serviciilor fiscale, medicale şi ale autorităţii judecătoreşti, precum şi la realizarea unor importante sisteme informatice puse la dispoziţia Ministerului Educaţiei, destinate managementului proceselor de şcolarizare.
În prezent, a transmis preşedintele, securitatea regională şi euroatlantică a fost fundamental afectată în acest an de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.
“În acest context complicat, vă revine sarcina de a realiza o evaluare serioasă a propriului rol în creşterea rezilienţei naţionale, ţinând cont de spectrul divers de riscuri şi ameninţări convenţionale şi neconvenţionale care se propagă la nivel global şi care sunt resimţite de întregul sistem internaţional. În acest sens, este esenţial să acordăm atenţia cuvenită formării şi pregătirii tinerilor, să investim în educaţia lor. Am convingerea că, la absolvirea studiilor, o parte dintre studenţii pasionaţi de comunicaţii şi tehnologia informaţiei vor alege să contribuie la digitalizarea administraţiei publice şi că unii dintre ei vor alege o carieră în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. (…) Această zi este dedicată tuturor celor care şi-au clădit o carieră în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi care şi-au asumat viziunea şi valorile instituţiei, astfel încât activităţile desfăşurate să îndeplinească cele mai înalte standarde. Adresez personalului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale îndemnul de a-şi consolida, în continuare, cultura profesională adecvată scopului care îi revine instituţiei în arhitectura securităţii naţionale”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.
-
Directorul STS: Avem datoria de a ne îndeplini în continuare misiunea la cele mai înalte standarde
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale are datoria de a-şi îndeplini în continuare misiunea la cele mai înalte standarde, iar în plină epocă digitală misiunea instituţiei de a adopta permanent noile tehnologii pentru a putea oferi servicii în acord cu nevoile curente ale beneficiarilor este mult mai complexă, a declarat marţi directorul STS, Ionel-Sorin Bălan.
În deschiderea ceremoniei dedicate Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat, Ionel Bălan a arătat că STS este o instituţie la a cărei dezvoltare şi modernizare au contribuit pe parcursul acestor trei decenii multe generaţii de specialiştii, uniţi prin jurământul de credinţă pe care l-au rostit când au ales cariera militară şi animaţi de aceleaşi valori: onoare, loialitate, performanţă şi profesionalism.
“Cei care au clădit instituţia de astăzi sunt ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii şi personalul civil care au purtat în suflet cu mândrie cultura organizaţională a STS şi au crezut în evoluţia acestei instituţii. Actualii, dar şi foştii coordonatori ai activităţilor, atât de la sediul central, cât şi din toată ţara se află aici, în sală. Le mulţumesc tuturor pentru efortul depus zi de zi. (…) Astăzi STS administrează o infrastructură naţională securizată de comunicaţii şi tehnologia informaţiei la care este conectată cea mai mare parte a instituţiilor publice din România, asigurând servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de la cel mai înalt nivel al statului, la cea mai mică structură teritorială. De asemenea, furnizează comunicaţii de urgenţă pentru cetăţeni şi agenţiile de intervenţie în situaţie de urgenţă prin sistemul naţional de apeluri de urgenţă 112 şi sistemul Ro-alert şi reţele de comunicaţii de cooperare”, a explicat şeful STS.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, marcaţi la nivel mondial de pandemia de COVID-19, transformarea digitală a cunoscut o accelerare fără precedent la nivelul întregii societăţi, inclusiv al beneficiarilor STS, instituţia a trebuit să se adapteze rapid la noul context, la noile cerinţe şi solicitări multiple ale beneficiarilor, depunând eforturi pentru proiectarea în timp scurt de noi sisteme, servicii, sisteme şi aplicaţii necesare asigurării suportului de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru autorităţile statului şi totodată în sprijinul cetăţenilor.
“Au fost şi momente dificile, mai ales atunci când ni se cereau soluţii imediate, cu perioade de testare insuficiente, dar de fiecare dată v-am avut alături pe dumneavoastră parteneri de dialog şi cooperare şi împreună am identificat cele mai bune soluţii. (…) 30 de ani de excelenţă în telecomunicaţii speciale sunt încununarea unor eforturi remarcabile de perfecţionare şi adaptare la cerinţe complete pentru îndeplinirea la cele mai înalte standarde a responsabilităţilor ce ne-au revenit. În plină epocă digitală, misiunea noastră de a adopta permanent noile tehnologii pentru a putea oferi servicii în acord cu nevoile curente ale beneficiarilor este mult mai complexă. În contextul lărgirii spectrului de riscuri hibride, diversificarea tipologiei ameninţărilor, precum şi al apariţiei a numeroase focare de criză şi conflict în apropierea frontierelor naţionale, suntem martorii unor multiple provocări şi ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi am văzut cu toţii că acestea s-au accentuat de la începutul anului”, a transmis directorul STS.
De asemenea, a menţionat acesta, creşterea rezilienţei infrastructurilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei trebuie să cuprindă măsuri care să garanteze obiectivele angajate faţă de societate şi faţă de cetăţeni şi necesită un efort comun, cu o strânsă colaborare interinstituţională.
“Un alt fel de exemplu de cooperare este şi Cloudul Guvernamental al României, un proiect naţional de importanţă strategică în eficientizarea acţiunilor statului şi creşterea nivelului de sofisticare a serviciilor publice electronice oferite cetăţenilor. STS (…) Avem datoria de a ne îndeplini în continuare misiunea la cele mai înalte standarde, menţinând calitatea şi securitatea serviciilor la cel mai ridicat nivel”, a concluzionat directorul STS.
- Alina Gorghiu: În contextul actual de securitate este important ca infrastructura IT&C de stat să fie sigură şi rezilientă
În contextul actual de securitate este important ca infrastructura IT&C de stat să fie sigură şi rezilientă, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, marţi, la ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.
Gorghiu a spus că este o instituţie vitală în asigurarea telecomunicaţiilor speciale şi a serviciilor IT securizate, pentru autorităţile şi instituţiile statului român, dar şi pentru sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. A amintit că, în urmă cu 30 de ani, instituţia asigura legături telefonice şi telegrafice pentru autorităţile statului, iar în prezent, aceeaşi instituţie asigură servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, oriunde şi oricând, prin orice mediu şi în cele mai noi tehnologii.
“În contextul actual de securitate, cu multe ameninţări, războiul de la graniţele României, dar şi ameninţările cibernetice din spaţiul virtual, realizăm cu toţii, mai mult ca oricând, cât de importantă este această infrastructura IT&C de stat şi cât de important este ca ea să fie sigură şi rezilientă. În numele Senatului României, mulţumesc acestei instituţii pentru că aţi asigurat pentru noi, de-a lungul timpului, semnăturile electronice, pentru sistemul de videoconferinţă şi, dacă ne raportăm la perioada pandemiei de coronavirus, pentru asigurarea votului electronic securizat la distanţă. Sunt doar câteva dintre serviciile de care noi beneficiem, alături de furnizarea internetului şi a e-mailurilor, serviciile de telefonie, găzduire a sistemelor informatice, cu măsuri de securitate asociate”, a transmis Alina Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului şi-a exprimat încrederea că STS îşi va îndeplini cu succes misiunea în dezvoltarea Cloudului Guvernamental Privat al României, un proiect major cu o importanţă strategică în eficientizarea activităţilor statului, care va aduce digitalizarea şi diminuarea birocraţiei pentru autorităţile publice şi care, în final, va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu statul.
“Vedem, iată, că internetul şi telecomunicaţiile asigurate de STS facilitează comunicarea şi cooperarea între instituţiile statului, dar reprezintă şi o punte sănătoasă de legătură între cetăţeni şi instituţii sau mediul privat. S-a vorbit despre 112. (…) Vreau să îmi exprim aprecierea pentru operaţionalizarea şi mentenanţa numărului unic de urgenţă 119, un proiect extrem de important pentru România, făcut în colaborare cu Guvernul României, este un număr unic de telefon pentru cazurile de abuz împotriva copiilor. Un serviciu care în mai puţin de un an de zile a primit peste o sută de mii de apeluri, salvând astfel zeci de mii de copii din situaţii traumatizante. Pentru toate aceste lucruri şi pentru multe altele, doresc să felicit întreaga echipă a STS şi să vă urez succes în a rămâne reperul schimbărilor tehnologice rapide şi al transformării societăţii digitale româneşti”, a mai spus Alina Gorghiu, care a transmis sprijinul Senatului pentru dezvoltarea şi modernizarea instituţiei printr-o legislaţie mereu adaptată nevoilor instituţiei.
- Ciucă: STS a devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru România
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru România, reuşind, în cei 30 de ani de activitate, să se adapteze şi să răspundă adecvat provocărilor tehnologice şi de securitate generate de transformarea accelerată a societăţii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
“Participăm la un moment special al unei instituţii care oferă servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivelul statului român în deplină siguranţă. (…) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a oferit timp de 30 de ani cele mai noi şi sisteme complexe şi soluţii de comunicaţii destinate statului, reuşind să ţină pasul cu fiecare etapă tehnologică. Parcursul a presupus adaptarea serviciilor la progresul tehnologic global, la permanentele reconfigurări şi la integrarea obiectivelor strategice ale României ca stat membru al UE şi al NATO. (…) V-aţi adaptat, aţi anticipat şi aţi răspuns adecvat provocărilor tehnologice şi de securitate generate de transformarea accelerată a societăţii şi aţi devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a adăugat că la ora actuală STS administrează o infrastructură ultramodernă şi rezilientă, bazată pe investiţii în tehnologie şi în pregătirea inginerilor şi specialiştilor din cadrul instituţiei, care şi-au dovedit valoarea în multe situaţii.
Totodată, Ciucă a punctat rolul jucat de STS în perioada pandemiei de COVID 19.
“În pandemia de COVID 19 aţi avut un rol fundamental în crearea în timp record a unor platforme şi sisteme informatice cu un nivel de sofisticare ridicat şi flux sută la sută digital, cu mecanisme securizate de comunicare la distanţă sau soluţii digitale, dovedind rezilienţa şi capacitatea de continuitate guvernamentală în situaţii de criză”, a evidenţiat premierul.
El a menţionat şi colaborarea dintre STS şi ministerele de profil în baza căreia s-a reuşit facilitarea atragerii fondurilor din PNRR, precum şi deschiderea spre obiectivul digitalizării administraţiei publice în România.
Prim-ministrul a marcat şi rolul determinant asumat de STS privind organizarea acţiunilor de răspuns ale statului şi asigurarea întregului sistem de comunicaţii pentru autorităţile de la frontieră, în contextul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina.
“Felicit specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru modul în care au blocat multiple atacuri îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România, dar şi pentru partajarea analizelor proprii şi colaborarea cu specialiştii IT şi experţii de la nivelul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi cei ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. Aţi demonstrat că, în cazul unui atac cibernetic, avem specialişti şi avem expertiză, iar deciziile şi măsurile fizice, tehnice şi operaţionale luate în timp real sunt esenţiale”, a declarat Ciucă.
Potrivit premierului, priorităţile pentru perioada următoare rămân cele legate de redimensionarea sistemului naţional de comunicaţii de stat, conform cerinţelor internaţionale de calitate, şi realizarea infrastructurii necesare care va găzdui cloud-ul guvernamental şi serviciile electronice de care au nevoie cetăţenii.