Update articol:

ALERT- Iohannis vrea să decreteze starea de urgenţă săptămâna viitoare (VIDEO)

Articolul 1.
Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre. (OUG 1/1999)

Iohannis decretează starea de urgenţă săptămâna viitoare.

Acesta a spus în această seară:  “Astăzi Guvernul a fost votat, învestit, şi a depus jurământul în condiţii foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus.

În primul rând, felicitări noului guvern şi le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor şi partidelor parlamentare au înţeles importanţa acestui moment, greutatea acestui moment şi nevoia unei acţiuni unitare pentru România şi pentru români. Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care îşi preia acum mandatul este guvernul care şi până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forţele, vom continua această luptă. Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză şi, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români şi pentru România.

Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.

Dar – dragi români, autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine – dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută.

Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor. Avem nevoie să respectaţi regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice. Şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că acest lucru este puţin mai greu. Şi, da, avem nevoie să vă informaţi corect, să vă informaţi corect din surse publice, direct de la autorităţi. Pentru a veni în sprijinul părinţilor care au copii de vârstă şcolară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinţilor, în condiţii speciale, când şcoala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.

ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/16739?fbclid=IwAR1E0_ceWEzX-8cXY2YbrZgmBhzjZ1m1bJOM2xDGpAxydYtHOcOg_Cbmvtc

În cazul României, decretarea „stării de urgenţă” este reglementată, în primul rând, în Constituţie, la articolul 93, sub titlul „Măsuri excepţionale”.

ARTICOLUL 93
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Legea acordă puteri sporite ministrului de Interne (în cazul decretării stării de urgenţă).  Articolul 18 precizează:   

În cazul instituirii stării de urgență în temeiul art. 3 lit. a), coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

Ministrul de Interne poate emite ordine şi ordonanţe militare, când starea de urgență a fost instituită pe întregul teritoriu al țării.

În plus, pe durata stării de urgenţă, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege: “Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite”.

„La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare”, conform OUG.

Autorităţile militare şi publice pot limita sau interzice circulaţia maşinilor, a persoanelor, să emită „permise de liberă circulaţie”, să efectueze controale, razii, să evacueze persoane, să raţionalizeze alimente, să închidă staţii de benzină, restaurante, cafenele, cluburi şi chiar „să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune”.

Alte măsurile care pot fi „dispuse” pe durata stării de urgenţă includ închiderea frontierei de stat şi rechiziţionarea de bunuri.

 

 

 

 

Președintele României, Klaus Iohannis susține, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă

Președintele României, Klaus Iohannis susține, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului României.

Publicată de Lucian Bode pe Sâmbătă, 14 martie 2020

 

in curs de actualizare  

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (25/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/01/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 ianuarie 2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (25/01/2021)

Document informare - alocare actiuni BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (25/01/2021)

Autorizare ASF - Schimbare in conducerea executiva a administratorului SIF4