Update articol:

Ion Ghizdeanu, inculpat pentru că a falsificat lista proiectelor finanțate prin FDI şi pus sub control judiciar pentru 60 de zile

euro pixabay.com
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat că Ion Ghizdeanu, fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză și al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), este inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată. Acesta a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
 
 
Un comunicat al Ministerului Public precizează: ” Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, fost președinte al Comisiei Naționale de Stategie și Prognoză, care gestiona Fondul de Dezvoltare și Investiții, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de fals intelectual prev. de art. 321 C.pen. cu aplic, art. 35 C.pen. În cuprinsul ordonanței s-a reținut pe scurt: „În perioada 17.09.2019 – 24.10.2019 inculpatul în calitate de președinte al Comisiei Naționale de Stategie și Prognoză a falsificat cu ocazia întocmirii mai multe procese-verbale în care s-a menționat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat și au propus spre aprobare 1080 de proiecte, în realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat” Față de inculpat la data de 13.02.2020 a fost luată măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Facem precizarea că dispunerea punerea în mișcare a acțiunii penale și luare măsurii controlului judiciar sunt instituții reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu s-a prezentat joi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru a fi audiat într-un dosar de fals intelectual în legătură cu alocarea de fonduri către primării din ţară.

Anchetatorii au efectuat joi percheziţii la mai multe primării, având suspiciuni cu privire la sumele alocate autorităţilor locale prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, potrivit Agerpres.

Astfel, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Olt au descins la sediile a trei primării, dar şi la firme şi domiciliile unor persoane, într-un dosar de abuz în serviciu.

Primăriile de la care anchetatorii au ridicat documente sunt cele din Drăgăneşti-Olt, Dăneasa şi Mărunţei.

Primăriile menţionate ar fi efectuat plăţi în valoare de circa 220.000 lei către diverse firme pentru achiziţia de mobilier urban care nu ar fi fost livrat în totalitate.

“Astăzi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt efectuează şase percheziţii la sediile unor administraţii locale de pe raza judeţului Olt, precum şi la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale, într-un dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Astfel, din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2016, trei administraţii locale din judeţul Olt ar fi efectuat plăţi în valoare de aproximativ 220.000 de lei către diverşi agenţi economici pentru achiziţionarea de mobilier urban, existând suspiciuni că bunurile nu au fost livrate în totalitate către beneficiari”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. 

 
 

G4Media.ro: Fostul şef de la Comisia de Prognoză, Ion Ghizdeanu, vizat de un dosar penal pentru suspiciuni de falsificare a deconturilor în Fondul de Dezvoltare și Investiții

 

BVB | Știri BVB