Update articol:

Ion Sterian: Suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podișor, care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România

  • Virgil Popescu: “Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep”

  • Răzvan POPESCU, Romgaz: “Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep”.

 

Suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podișor, care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România, a declarat astăzi  Ion Sterian, directorul general Transgaz, cu ocazia semnării Declarației ceremoniale privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urmă procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagră.

Virgil Popescu, ministrul energiei, a spus: Un nou pas important pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Astăzi alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă am participat la ceremonia de semnare a declarației ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.  Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.  Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV – Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor și, totodată, să ne asigure independența energetică”.

Domnul Ion Sterian, Director General al SNTGN Transgaz SA, a declarat: “Vreau să subliniez faptul că ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâția ani în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României. După finalizarea cu succes a gazoductului BRUA-faza 1, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni-Chișinău, după finalizarea lucrărilor care permit transportul internațional al gazelor naturale în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare și după începerea exploatării gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podișor, gazoduct care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale. Transgaz este pregătită să construiască acest gazoduct în aceleași condiții de siguranță, eficiență și performanță, pe care le îndeplinește de fiecare dată, cu fiecare investiție. Suntem pregătiți că începând cu dată de 27 martie 2023 să predăm amplasamentul către câștigătorul licitației pentru execuția lucrărilor de construcție a gazoductului, care va dura până la 20-25 aprilie 2023, în  funcție de condițiile meteorologice, să ne derulăm misiunea în ceea ce privește asigurarea independenței energetice a României și ne vom achita de obligațiile asumate în fața autorităților statului român, precum și de obligațiile asumate la nivel internațional cu profesionalism și devotament. Transgaz are în plan investiții ambițioase, tocmai pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele pe care le-am enumerat.

Suntem conectați și suntem atenți la toate oportunitățile de finanțare nerambursabilă pentru a nu crește tarifele de transport al gazelor naturale, care implicit se regăsesc în prețul final al gazelor, pentru ca aceste investiții să aibă cel mai potrivit mix de finanțare posibil. Pentru această investiție strategică, Transgaz a depus o aplicație de finanțare din Fondul de Modernizare. Astfel, demonstrăm că niciun instrument de finanțare nerambursabilă nu rămâne nevalorificat, fiind atenți cu capitalurile proprii ale companiei. Așteptăm cu interes anunțul privind luarea deciziei finale de investiții de către concesionarii perimetrelor off-shore din Marea Neagră pentru a putea semna ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor.”

Directorul general al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., domnul Răzvan POPESCU, a declarat: “Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”.

Crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătură între gazele naturale disponibile la țărmul Marii Negre și coridorul BRUA reprezintă un proiect de importantă deosebită pentru România în ceea ce privește securitatea energetică, iar semnarea  acestor contracte reprezintă condiția principala pentru dezvoltarea acestei infrastructuri.

Cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), proiectul constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla– Podisor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente. Această conductă se va interconecta cu actuala conductă internațională de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopica, formată din două tronsoane: tronsonul I, Țărmul Marii Negre–Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 mld. mc/an și tronsonul ÎI, Amzacea–Podisor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 mld. mc/an.

Proiectul ”Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră-Podisor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE și a fost depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare.

Operatorul tehnic și de sistem, SNTGN Transgaz SA, s-a pregătit din timp pentru acest proiect și a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagră, anunțată pentru jumătatea acestui an.

Transgaz a derulat și finalizat cu succes procesul de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT, ce urmează a fi creat în zona localității Tuzla, acolo unde gazele din Marea Neagră vor ajunge la țărm, alocand o capacitate de 1.323.920.520 MWh pentru perioada 01.05.2026-01.10.2042, iar cele două companii, OMV Petrom SĂ și Romgaz SĂ  au ofertat cereri angajante de capacitate incrementală. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2,82 miliarde lei.

OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor naturale extrase din Marea Neagră în cadrul etapei angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT, derulată de Transgaz și au constituit o garanție bancară de 88 milioane euro ( câte 44 milioane euro fiecare) pentru a-și rezerva capacitate pe conducta de transport gaze naturale pe care o va construi Transgaz în zona Tuzla.

Proiectul gazoductului Tuzla-Podisor este un proiect de dezvoltare națională cu multiple beneficii pentru România, printre care:  întărirea capacității de transport a SNT prin crearea unei porțiuni importante din viitorul sistem de transport gaze naturale; oferirea unei soluții pentru transportul prin SNT a gazelor naturale ce urmează a fi exploatate din Marea Neagră; creșterea securității în aprovizionare cu gaze naturale a României și Europei; diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere