Update articol:

Ion Sterian, Transgaz: Chiar dacă sunt 3 miliarde mc de gaze înmagazinate, capacitatea de extracție din depozite este redusă, pentru că nu s-au făcut investițiile necesare  (VIDEO)

*Virgil Popescu: ”Nu cred  ca vom avea probleme cu stocurile în această iarnă, cu privire la aprovizionarea populației cu energie termică și energie electrică”
*Virgil Popescu: „Romgaz, care e acționar la Depogaz, creează probleme Depogaz in a creste capacitatea de extragere”

Chiar dacă sunt 3 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz pe zi, din cauză că nu s-au făcut investițiile necesare pentru mărirea capacității de extracție din îmagazinare, a spus, ieri, Ion Sterian, directorul general al Transgaz (TGN), la Comandamentul de Iarnă de la Guvern. Acesta a dat asigurări că nu vor fi probleme cu importul de gaze, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a spus că stocurile de gaze sunt aproape de 3 miliarde de metri cubi în depozite. De asemenea, el a spus că a verificat că stocurile de cărbune sunt în termocentrale: “Am verificat astăzi și cu rezervele statului vizavi de stocurile de cărbune și sunt în termocentrale. L-am întrebat de două, trei ori pe președintele rezervelor statului și mi-a zis că sunt în termocentrale, deci nu in mină.

Întrebat despre situația pe gaze, Ion Sterian a ridicat problema investițiilor în capacitățile de extracție din depozite: “De la aderarea României în UE, s-a vorbit prea puțin în țara asta despre faptul ca nu s-au făcut investițiile necesare pentru mărirea capacității de extracție din îmagazinare. Noi avem 3 miliarde mc in depozite, dar, la temperaturi medii pe țară de -15 grade, patru – cinci zile, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz. 32 milioane mc, la începutul ciclului de extracție, și circa 20, la sfârșiul lui februarie. Atunci va fi problema cea mai mare.”

Referitor la importuri, Ion Sterian a spus ca are o veste bună: „Dacă erau incertitudini până acum, în ipoteza că se oprește tranzitul prin Ucraina, ieri, am semnat actul adițional la acordul de interconectare cu Bulgaria pe Kardam-Negru Vodă, si putem importa până la 13,5 milioane de metri cubi pe zi.

Pe relația cu Ungaria, până la 7 milioane mc gaze pe zi, și pe Ruse-Giurgiu, intre 2,4 si 4,2 milioane mc. Astfel, problema e rezolvata, indiferent ce se întâmplă cu Ucraina.

Dacă tranzitului prin Ucrana se menține, mai putem importa 11 milioane mc pe zi, prin Medieșul Aurit.”

Ion Sterian a spus că a făcut o statistică pe ultimii 6 ani cu vârfurile de consum din România: ”Daca erau efectuate investițiile în capacitățile de extracție din înmagazinare,  azi, nu mai aveam nevoie de nicio moleculă de gaze din import, în perioade critice cu temperaturi medii de- 15 grade, 4-5 zile.”

Virgil Popescu a adăugat că a primit o informare de la președintele Depogaz ( principalul operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România), potrivit căreia problemele cu aceste investții sunt cauzate de acționarul Romgaz: “Adică Romgaz, care e acționar la Depogaz, creează probleme Depogaz in a creste capacitatea de extragere. Conducerea Romgaz va fi chemată la discuții.”

Premierul a solicitat ca ministrul sa discute cu Romgaz si Depogaz, pentru a rezolva situatia.

Participarea premierului Ludovic Orban la Comandamentul de iarnă

Participarea premierului Ludovic Orban la Comandamentul de iarnă#LudovicOrban #comandamentdeiarna

Publicată de Guvernul României pe Joi, 7 noiembrie 2019