Update articol:

Ion Sterian, Transgaz – interviu acordat publicației USA Today: „Coridorul vertical va contribui la diversificarea surselor de gaze naturale și va crește securitatea aprovizionării cu gaze către țările din Europa Centrală și de Est și din Balcani”

Ion Sterian, Transgaz

În ultimii ani, România a trecut în prim-planul pieței energetice din Europa Centrală. Poziția strategică a țării și previziunea investițională o plasează în centrul rețelei de gaze din regiune – una care a suferit schimbări semnificative ca răspuns la evenimentele globale, potrivit publicației americane USA Today. 

Sub conducerea Directorului General Ion Sterian, Transgaz a impulsionat eforturile de integrare a sistemului național de transport (SNT) al României cu rețeaua europeană mai largă, plasând națiunea într-o poziție bună pentru a activa o nouă dinamică. Aproximativ 500 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru o nouă infrastructură, inclusiv conectarea SNT la cel din Bulgaria vecină și construirea unei noi conducte de 120 km pentru alimentarea Republicii Moldova. Odată cu această integrare mai strânsă, România are o oportunitate semnificativă pe măsură ce viziunea domnului Sterian pentru un „Coridor vertical” se realizează.

„Coridorul vertical este inițiativa mea pentru transportul gazelor naturale de la sud la nord, aducând gaze din zona Mării Caspice, Azerbaidjan și gaze naturale lichefiate (GNL) de la terminalele din Grecia și Turcia, inclusiv GNL american”, explică Sterian. „Acest lucru va contribui la diversificarea surselor de gaze naturale și va crește securitatea aprovizionării cu gaze către țările din Europa Centrală și de Est și din Balcani. Integrarea conductei BRUA în Coridorul Vertical transformă România într-un jucător major pe piața de gaze din regiune.”

Este punctul culminant al unei viziuni care a luat contur pentru prima dată în 2016, când Ion Sterian a început să pledeze pentru transformarea conductelor pentru fluxurile inverse de gaze – o idee care a devenit atractivă în SUA și nu numai. Acum, Asociația Energetică a Statelor Unite, care se coordonează cu operatorii Coridorului Vertical, este doar unul dintre numeroșii parteneri americani cu care Transgaz se bucură de relații puternice. „Stațiile de comprimare gaze naturale ale Transgaz sunt dotate cu tehnologie americană de ultimă generație. Acest lucru arată cât de bună este colaborarea noastră cu partenerii americani”, spune Sterian.

Pentru Sterian, aceste parteneriate și activitatea mai largă a Transgaz sunt cruciale pentru stabilitatea viitoare. „GNL american a început să circule prin aceste terminale și tot ce trebuie să facem este să creștem capacitatea. Avem o slujbă extrem de importantă, deoarece energia este un domeniu extrem de important la nivel global. Suntem un factor de stabilitate nu numai pentru economie, ci și în sectoarele politice și guvernamentale.”

Care a fost viziunea dumneavoastră pentru Transgaz de la numirea dumneavoastră în calitate de Director General?

Ion Sterian: Am un plan de management transparent pentru dezvoltarea sistemului românesc de transport al gazelor naturale și pentru companie. Este unul dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare, modernizare și extindere a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România, cu proiecte de investiții estimate la aproximativ nouă miliarde de euro. Aceste investiții vor continua să contribuie la optimizarea infrastructurii energetice, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, digitalizarea proceselor și îmbunătățirea eficienței și siguranței operaționale, precum și la respectarea standardelor moderne de performanță și guvernanță corporativă, la dezvoltarea și implementarea soluțiilor de transport pentru surse alternative de energie, cum ar fi hidrogenul, pregătirea pentru cerințele viitoare ale pieței și tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Care sunt principalele dumneavoastră inițiative strategice cheie în prezent?

Ion Sterian: În România, producția noastră internă poate satisface aproape întreaga cerere din țara noastră, oferindu-ne o situație favorabilă. De la sfârșitul anului 2027,
producția noastră internă se va dubla, prin exploatarea gazului extras din Neptun Deep. Există un program guvernamental de construire a rețelelor de distribuție, deoarece acest lucru va deschide noi unități de producție industrială și centrale electrice pe gaz care vor înlocui multe centrale pe cărbune, iar Transgaz va extinde rețelele de transport.

Mai multe centrale electrice cu ciclu combinat pe gaz se află în diferite stadii de construcție, ceea ce va contribui la eforturile de protecție a mediului, iar gazul rămas este destinat exportului în  țările vecine precum Republica Moldova.

Cum vă asigurați că dezvoltarea Transgaz este aliniată cu reglementările europene în domeniul energiei?

Ion Sterian:  Avem unul dintre cele mai bune coduri de rețea din Uniunea Europeană. Multe dintre propunerile Transgaz au fost înaintate Ministerului Energiei prin autoritate de reglementare și au fost adoptate în strategia energetică
națională a României.

Acordăm atenție modificărilor legislative, iar acum suntem în discuții cu autoritatea de reglementare și Ministerul Energiei pentru a finaliza legislația energetică privind biometanul, captarea, transportul și stocarea carbonului. Avem și o strategie de decarbonizare, realizată cu finanțare de la Banca Europeană de Investiții. Din noiembrie 2022, am fost prima companie din Europa care a avut un proiect pilot pentru injectarea hidrogenului în conductele de transport de gaze. Avem un departament de cercetare puternic, care este mereu la curent cu cele mai promițătoare tendințe emergente din domeniul nostru, permițându-ne să avem unul dintre cele mai sigure și moderne sisteme de transport de gaze naturale din Europa.

Ce oportunități vedeți pentru investitorii americani interesați de sectorul energetic din România?

Ion Sterian: Așteptăm următorii pași în cercetare și tehnologie pentru turbocompresoare care pot transporta hidrogen până la un procent de 100%. O altă posibilitate de cooperare cu companiile americane ar fi captarea, transportul și stocarea carbonului, ceea ce am dori să se întâmple cât mai curând posibil.

Avem o relație bună cu consilierii economici și pe probleme de energie ai Ambasadei Americane la București. Transgaz este membru al AmCham România și dorim să ne extindem activitatea alături de ei și de alte companii americane care au cele mai avansate tehnologii. Colaborăm cu o companie din Texas, GreenPoint Renewables, cu care am semnat un memorandum privind posibilitățile de colaborare.

De asemenea, avem o relație bună cu Banca de Export-Import a Statelor Unite și Banca Mondială. Suntem în dialog constant cu băncile americane despre oportunități și suntem mândri să colaborăm cu companii americane, deoarece produsele fabricate în America, cum ar fi turbocompresoarele, sunt de o calitate extraordinară, cu prețuri rezonabile.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu