Update articol:

Ionuţ Dumitru: Să crezi că poţi ajusta deficitul doar pe partea de cheltuieli, e o iluzie (Agerpres)

Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului fiscal (Foto Linkedin)

Consolidarea fiscală a început, dar trebuie să conştientizăm cu toţii că problema este încă nerezolvată, iar ajustarea deficitului bugetar doar pe partea de cheltuieli e o iluzie, a declarat, joi, economistul-şef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

“Consolidarea fiscală a început, dar trebuie să conştientizăm cu toţii că problema este încă nerezolvată. Dacă ne uităm la situaţia bugetului o să vedem că anul trecut am avut o consolidare bugetară, 2,2 puncte procentuale din PIB scădere de deficit bugetar, însă ajustarea la nivel european a fost destul de mică. Avem încă un deficit bugetar foarte înalt. Anul trecut, de 7,1% din PIB… Nevoia de ajustare este una uriaşă dacă ne gândim că plecând de la 7% din PIB trebuie să mergem sub 3% din PIB. Avem nevoie de patru puncte procentuale de ajustare la care mai adăugăm presiunile suplimentare care au apărut între timp: creşterea cheltuielilor de apărare la 2,5% din PIB, suportul din sectorul energetic în susţinerea consumatorilor casnici şi industriali. Vedem pachetele acestea care s-au decis în ultima perioadă şi care, probabil, au impact de peste 2% din PIB. Discutăm de o ajustare care nu e doar 4% din PIB, ci de vreo 6% din PIB, probabil… Atunci te gândeşti dacă ea poate fi făcută doar pe partea de cheltuieli, aşa cum arătau proiecţiile pe termen mediu ale Ministerului de Finanţe. Răspunsul trebuie să fie unul categoric: nu ! Nu poţi să faci o asemenea ajustare numai pe partea de cheltuieli”, a punctat economistul.

De asemenea, Dumitru a subliniat că orice punct procentual în plus la datoria publică a României adaugă 0,5 puncte procentuale din PIB la costul cu dobânzile.

“Pe partea de cheltuieli, evident că având o anvelopă bugetară foarte mică, avem o problemă cu sustenabilitatea facturii sociale în cadrul bugetar pe care îl avem astăzi. Adică salariile şi asistenţa socială ‘mănâncă’ peste 90% din ceea ce bugetul are astăzi ca resurse din taxe şi impozite. Or, lucrul acesta nu poate fi susţinut ‘a la long’. Să crezi că poţi ajusta pe partea de cheltuieli foarte mult, cred că iar e o iluzie şi trebuie să ne gândim cum creştem acel 27% nu la standarde europene, dar măcar la un 32-33% din PIB, cât e media ţărilor din jurul nostru, din Europa Centrală şi de Est. Deficitul nostru bugetar este estimat, anul acesta, la 6,9% de către Comisia Europeană, cel mai înalt deficit din Europa, într-un mediu în care dobânzile peste tot în lume cresc. Orice punct procentual în plus la datoria publică ne adaugă 0,5 puncte procentuale din PIB la costul cu dobânda. Deci, spaţiul fiscal ne este îngustat şi de creşterea de dobânzi, a costurilor de finanţare care te obligă la o consolidare şi mai accentuată”, a adăugat el

Banca Naţională a României (BNR) şi Academia de Studii Economice (ASE) organizează, joi, conferinţa anuală cu tema “Provocări structurale ale sectorului bancar românesc”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022