Update articol:

Ionut Stroe: Vom solicita audierea președintelui ASF Nicu Marcu pentru a discuta despre situaţia din piaţa asigurărilor

asf

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, va fi chemat în Parlament pentru a explica din ce cauză au crescut atât de mult prețurile polițelor RCA.

”Am discutat în cadrul PNL de o problemă a sistemului de asigurări, problemă generată poate şi de falimentul unei mari companii de asigurări anul trecut (n.r. City Insurance), si soluţiile pe care ni le dorim în acest moment ţin de stoparea creşterii preţurilor poliţelor RCA, iar pe de altă parte de anumite măsuri pe care ni le dorim a fi adoptate pentru a preîntampina  anumite posibile practici similare care au dus la falimentul acestei mari companii si la generarea tututor problemelor ulterioare.

În consecinţă, vom solicita audierea președintelui ASF într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor si Senatului și prezentarea anumitor justificări pentru prețurile RCA în acest moment și soluțiile pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că nu poate fi vorba de o anumita lipsă de acţiune, ca în cazul, de exemplu, al  crizei din zona energiei, şi că în momentul de față ASF studiază și bineînțeles vine cu soluții pentru stabilizarea prețului polițelor”, a spus Ionuț Stroe.

Afectaţi sunt, deopotrivă, atât proprietarii de maşini, cât şi transportatorii, potrivit lui Stroe.

Potrivit legii, ASF nu are cum să intervină în piaţa asigurărilor atunci când preţurile cresc, pentru că vorbim de o piaţă liberă. Singura instituţie care poate verifica această piaţă din acest punct de vedere este Consiliul Concurenţei.

Potrivit analiştilor din piaţa de asigurări, este greșită raportarea creșterii de tarife RCA la prețurile mici practicate de City Insurance și care au dus la zeci de mii de conflicte între asigurător-asigurat-service-uri auto, situaţie care a stat la baza falimentului companiei. Există tarife de referință calculate independent şi publicate anual de ASF, iar orice comparație trebuie făcută cu acest reper.

Problemele City Insurance erau cunoscute de foarte mult timp, însă fostele conduceri ASF au lăsat ca această situaţie să se amplifice, fără a lua măsuri adecvate. Sub conducerea lui Nicu Marcu, au fost dezvăluită adevarata  situaţie în care se afla City Insurance. În septembrie anul trecut, pentru a limita repercusiunile negative ale City Insurance, a fost dată o Ordonanţă de Urgenţă (Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative), prin care a fost modificat termenul în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor este îndreptăţit ăa efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, o măsură de protecţie a acestora în cazul insolvenţei unui asigurător.

“Luarea acestor măsuri în regim de urgență se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuală conjunctură, disfuncționalitățile în obținerea de către păgubiți a resurselor necesare aferente costurilor reparațiilor să genereze tensiuni sociale și să determine propagarea efectelor negative ale falimentului iminent din sectorul asigurărilor în alte ramuri ale economiei naționale, precum industria auto, dar și să submineze încrederea populației în protecția oferită de asigurări și, în special, de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto – RCA, cu riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie la nivel național”, se preciza în Ordonanță.

“Pentru evitarea unor astfel de efecte, ordonanță de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăti către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asiguratorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioada semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale cai de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, se mai spunea în document.

Astfel, FGA a demarat plăţile, înainte ca falimentul companiei să fie declarat la Tribunal.

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni