Update articol:

Iran: Hassan Rouhani mizează pe viitorul guvern pentru relansarea acordului nuclear

Hassan Rouhani Sursa foto: twitter.com/Rouhani_ir

Preşedintele iranian la final de mandat, Hassan Rouhani, speră că viitorul guvern va ajunge la un acord pentru o ridicare a sancţiunilor americane, a declarat el miercuri, lăsând să se înţeleagă că discuţiile privind dosarul nuclear iranian vor continua după încheierea mandatului său, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Teheranul şi marile puteri au început în aprilie discuţii pentru a salva acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian încheiat în 2015, care este “muribund” după ce SUA au ieşit din acord în 2018 şi au reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, care a ripostat renunţând la majoritatea angajamentelor sale.

“Munca era gata” să fie încheiată, a afirmat Rouhani pe tema negocierilor, în cadrul unei reuniuni televizate, subliniind că guvernul său “a făcut ceea ce trebuia” pentru o ridicare a sancţiunilor americane.

Până acum au avut loc şase serii de negocieri, ultima încheindu-se pe 20 iunie la Viena, între Iran şi ţările care sunt încă parte a acordului (Regatul Unit, China, Franţa, Germania şi Rusia). Nicio dată a reluării convorbirilor nu a fost avansată.

“Sperăm că a 13-a administraţie va putea încheia această muncă”, a adăugat Rouhani, care urmează să-i cedeze frâiele puterii la începutul lui august noului preşedinte Ebrahim Raissi, un ultraconservator.

Moderatul Rouhani a declarat la începutul lui iunie că speră să ajungă la un compromis pentru relansarea acordului înainte de încheierea mandatului său.

La sfârşitul lui iunie, SUA şi Franţa au avertizat Iranul că timpul presează pentru salvarea acordului, iar Teheranul a replicat imediat că soarta pactului depinde înainte de toate de o “decizie” a “părţilor adverse”.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat deja că vrea să-şi readucă ţara în acordul nuclear şi s-a angajat în negocieri indirecte cu Teheranul.

În Iran, preşedintele are însă prerogative limitate, cele mai multe pârghii ale puterii aflându-se în mâinile ayatollahului Khamenei, decidentul final în chestiunea nucleară, notează AFP.

BVB | Știri BVB

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (11/08/2022)

Conferinta telefonica investitori si analisti - 12.08.2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022 si invitatie conferinta investitori

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022

CONPET SA (COTE) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022