Update articol:

Iran: Negociatorul-şef pentru programul nuclear, demis din funcţia de ministru-adjunct al afacerilor externe

iran Sursa foto: pixabay.com

Iranul l-a demis din postul său pe ministrul-adjunct al afacerilor externe Abbas Araghchi, care este şi negociatorul-şef pentru dosarul nuclear iranian, a anunţat diplomaţia iraniană, informează miercuri AFP.

Devenit consilier al ministerului, Araghchi a fost înlocuit în calitatea sa de ministru-adjunct de către Ali Bagheri, un apropiat al noului preşedinte ultraconservator Ebrahim Raisi, a precizat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe iranian.

Ministerul nu a precizat dacă Bagheri, fost membru al echipei de negocieri cunoscute pentru refuzul ei de a face vreo concesie în faţa Occidentului, devine de asemenea negociator-şef pentru discuţiile asupra programului nuclear iranian.

Discuţiile au început în aprilie la Viena, însă se află în prezent într-un punct mort, între Iran şi cele cinci puteri încă semnatare ale acordului internaţional asupra programului nuclear, în încercarea de a permite revenirea SUA în acest pact.

Încheiat în 2015, acest acord oferă Teheranului relaxarea sancţiunilor occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arme nucleare şi a unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU. Cu toate acestea, Teheranul a abandonat progresiv majoritatea angajamentelor sale, după retragerea unilaterală a SUA din acord, în 2018.

Remanierea de la Teheran intervine la câteva zile după ce un acord a fost negociat între Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la supravegherea instalaţiilor iraniene, ceea ce a reanimat speranţa pentru o reluare iminentă a negocierilor în capitala austriacă.

Considerat un apropiat al ghidului suprem iranian Ali Khamenei, Bagheri, 53 de ani, a fost desemnat în 2019 adjunct pentru afaceri internaţionale la Autoritatea Judiciară de către Ebrahim Raissi, devenit în august preşedintele Iranului.

Raissi i-a succedat moderatului Hassan Rouhani, artizanul acordului internaţional ce a permis să se pună capăt celor 12 ani de criză în problema nucleară iraniană.

Bagheri i-a reproşat de mai multe ori lui Rouhani că a acceptat restricţii asupra programului nuclear al Iranului şi că a permis “străinilor” să acceadă la situri iraniene.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (02/02/2023)

Solicitare convocare AGEA

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (02/02/2023)

Rezultatul operatiunilor de rascumparare de unitati de fond din 31 ianuarie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/02/2023)

Notificare cu privire la numarul si tipul investitorilor

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (02/02/2023)

Webcast audio/teleconf cu investitorii si analistii - rezultate preliminare 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Aprobarea ofertei publice de cumparare