Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: pixabay.com
Iranul l-a demis din postul său pe ministrul-adjunct al afacerilor externe Abbas Araghchi, care este şi negociatorul-şef pentru dosarul nuclear iranian, a anunţat diplomaţia iraniană, informează miercuri AFP.
Devenit consilier al ministerului, Araghchi a fost înlocuit în calitatea sa de ministru-adjunct de către Ali Bagheri, un apropiat al noului preşedinte ultraconservator Ebrahim Raisi, a precizat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe iranian.
Ministerul nu a precizat dacă Bagheri, fost membru al echipei de negocieri cunoscute pentru refuzul ei de a face vreo concesie în faţa Occidentului, devine de asemenea negociator-şef pentru discuţiile asupra programului nuclear iranian.
Discuţiile au început în aprilie la Viena, însă se află în prezent într-un punct mort, între Iran şi cele cinci puteri încă semnatare ale acordului internaţional asupra programului nuclear, în încercarea de a permite revenirea SUA în acest pact.
Încheiat în 2015, acest acord oferă Teheranului relaxarea sancţiunilor occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arme nucleare şi a unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU. Cu toate acestea, Teheranul a abandonat progresiv majoritatea angajamentelor sale, după retragerea unilaterală a SUA din acord, în 2018.
Remanierea de la Teheran intervine la câteva zile după ce un acord a fost negociat între Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la supravegherea instalaţiilor iraniene, ceea ce a reanimat speranţa pentru o reluare iminentă a negocierilor în capitala austriacă.
Considerat un apropiat al ghidului suprem iranian Ali Khamenei, Bagheri, 53 de ani, a fost desemnat în 2019 adjunct pentru afaceri internaţionale la Autoritatea Judiciară de către Ebrahim Raissi, devenit în august preşedintele Iranului.
Raissi i-a succedat moderatului Hassan Rouhani, artizanul acordului internaţional ce a permis să se pună capăt celor 12 ani de criză în problema nucleară iraniană.
Bagheri i-a reproşat de mai multe ori lui Rouhani că a acceptat restricţii asupra programului nuclear al Iranului şi că a permis “străinilor” să acceadă la situri iraniene.
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
This website uses cookies.
Read More