Update articol:

Actualizare: Iranul anunţă puterile mondiale asupra deciziei sale de a suspenda aplicarea “unora dintre angajamente” (vezi reacţia Franţei, Marii Britanii şi Germaniei)

Foto Twitter

Actualizare:  Iranul va suporta consecinţele în cazul în care se va retrage din acordul nuclear internaţional privind programul său nuclear, a afirmat miercuri ministrul de externe adjunct britanic Mark Field, după ce Teheranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea unora dintre angajamentele sale în cadrul acordului internaţional încheiat cu marile puteri în 2015, relatează Reuters.

“Anunţul făcut astăzi din partea Teheranului este (…) un pas nedorit”, a declarat Mark Field în parlamentul britanic. “Nu suntem în momentul în care să vorbim despre o reimpunere a sancţiunilor, dar trebuie să ne amintim că acestea au fost ridicate în schimbul unor restricţii în domeniul nuclear”, a menţionat el.

 

Germania îi cere Iranului să nu adopte măsuri agresive

Germania regretă declaraţiile făcute de guvernul iranian şi îi cere Teheranului să nu adopte nicio măsură agresivă, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Berlin, transmite dpa. Reprezentantul MAE german a adăugat că Berlinul doreşte să menţină Iranul în acordul nuclear semnat în 2015 şi a dat asigurări că Germania îşi va respecta pe deplin obligaţiile atât timp cât Iranul va face acelaşi lucru.

………………

Iranul a decis să suspende aplicarea unora dintre angajamentele sale luate în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015 cu puterile mondiale privind programul său nuclear, a anunţat, astăzi, Ministerul de Externe iranian într-un comunicat. Astfel, Iranul îşi reia parţial programul nuclear, notează dpa, potrivit Agerpres.

Decizia a fost adusă la cunoştinţa ambasadorilor ţărilor care rămân angajate în acord (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), intervenind după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest pact exact acum un an, indică ministerul. O scrisoare a preşedintelui iranian Hassan Rouhani a fost transmisă ambasadorilor acestor ţări.

Preşedintele american Donald Trump a retras la 8 mai 2018 SUA din acest acord, pe motiv că pactul nu conţine prevederi cu privire la programul balistic al Teheranului şi la rolul acestuia în regiune, decizia Washingtonului ducând la reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a declarat că ţara sa a decis să suspende aplicarea unora dintre angajamentele prevăzute de acordul nuclear cu puterile mondiale, dar că Teheranul nu se retrage integral din acest pact pentru moment, conform dpa.

“Măsurile luate de SUA, în special de un an, dar şi înainte de retragerea din acord au avut în mod clar scopul să provoace întreruperea aplicării” acestui acord, a declarat şeful diplomaţiei iraniene miercuri, aflat într-o vizită la Moscova.

Iranul a manifestat “răbdare până în prezent, dar Republica Islamică consideră de acum că este mai “oportun să înceteze aplicarea unora dintre angajamente şi măsurile voluntare” luate în cadrul acestui acord, a adăugat el, într-o declaraţia difuzată de televiziune de stat.

Iranul a decis să nu-şi mai limiteze rezervele de apă grea şi uraniu îmbogăţit, aşa cum s-a angajat în cadrul acordului internaţional din 2015 care îi limita programul nuclear, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională iranian, citat de AFP.

La un an după ce SUA au denunţat acest acord, reintroducând sancţiuni împotriva Iranului, Teheranul a dat un termen de “60 de zile” celorlalte ţări participante la acest pact (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pentru a-şi “face operaţionale angajamentele, în special în sectoarele petrolier şi bancar”, avertizând că în caz contrar va renunţa să aplice şi alte angajamente, a adăugat Consiliul.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că decizia Iranului privind reducerea angajamentelor sale nucleare reprezintă o măsură destinată să “salveze” acordul nuclear din 2015 şi că Iranul “nu a ales calea războiului, ci pe cea a diplomaţiei”, potrivit EFE. “Acordul este în continuare în vigoare. Noi anunţăm reducerea, nu ieşirea noastră (…) Acordul are nevoie de o intervenţie chirurgicală, aceasta se face pentru a-l salva, nu pentru a-l distruge”, a spus preşedintele iranian într-un mesaj televizat, la doar un an după ce Statele Unite s-au retras din pactul nuclear istoric.

Iranul aşteaptă ca, în termen de 60 de zile, celelalte părţi la acord să se conformeze exigenţelor Teheranului, care doreşte revenirea la situaţia anterioară reintroducerii sancţiunilor americane – ridicarea obstacolelor în calea tranzacţiilor cu sistemul bancar iranian şi la vânzările de petrol.

Rouhani a anunţat că, după 60 de zile, Iranul va mai suspenda şi alte angajamente ale acordului nuclear şi va spori nivelul de îmbogăţire a uraniului. Totodată, Rouhani a avertizat că Iranul va da un ”răspuns ferm” în cazul în care dosarul nuclear este adus din nou în atenţia Consiliului de Securitate al ONU şi a adăugat că Teheranul este pregătit pentru negocieri în domeniul nuclear.

Reacţia Franţei 

Franţa doreşte menţinerea acordului nuclear încheiat între marile puteri şi Iran, a subliniat miercuri ministrul apărării francez Florence Parly, avertizând în acelaşi timp Teheranul că dacă nu-şi va respecta angajamentele atunci problema declanşării unui mecanism care ar putea duce la sancţiuni va fi luată în considerare, informează Reuters.

Într-o intervenţie la BFM TV/RMC radio, Florence Parly a declarat că acest acord privind controlul activităţilor nucleare ale Iranului a fost subminat în decursul mai multor luni. “Astăzi, nimic nu ar fi mai rău ca Iranul să se retragă el însuşi din acest acord”, a spus Florence Parly, adăugând că Franţa, Marea Britanie şi Germania, ţările europene semnatare ale pactului, au făcut tot ce au putut pentru a menţine valabil acordul, prin realizarea de iniţiative care să ajute economia Iranului în pofida sancţiunilor severe din partea SUA.

Cu toate acestea, ea a avertizat că vor exista consecinţe şi posibile sancţiuni dacă Iranul va încălca acordul. “Acesta este probabil unul dintre lucrurile care vor fi examinate. Până acum nu au existat sancţiuni din partea Europei pentru că Iranul a respectat până la ora actuală angajamentele asumate” în cadrul acordului nuclear, a afirmat şefa Ministerului Apărării francez. “acă aceste angajamente nu vor mai fi respectate, firesc problema (sancţiunilor) se va pune”, a avertizat ea.

 

Vizită la Moscova 

Ministrul iranian al Afacerilor Externe Mohammad Javad Zarif se va afla, astăzi, la Moscova unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pe fondul tensiunilor sporite cu Statele Unite. Cei doi miniştri urmează să discute despre conflictul sirian, criza din Venezuela şi acordul privind dosarul nuclear iranian.

”Rusia sprijină atitudinea echilibrată a Teheranului, care rămâne un actor responsabil al tratatului privind dosarul nuclear iranian”, a indicat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, criticând ”sancţiunile ilegale impuse unilateral de Statele Unite ale Americii Iranului şi partenerilor săi”.

Potrivit Moscovei, sancţiunile şi presiunile SUA sunt echivalente cu o “concurenţă neloială pe pieţele mondiale, inclusiv celei a energiei”.

Bombardiere americane B-52, trimise în Orientul Mijlociu 

Forţa de bombardament pe care SUA au anunţat că o trimit în Orientul Mijlociu va include probabil patru bombardiere B-52, precum şi personalul de zbor şi de întreţinere aferent, au declarat marţi agenţiei Reuters surse oficiale americane, care au precizat că aeronavele respective nu au plecat încă spre regiunea respectivă.

Duminică, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, declarase că administraţia Trump va desfăşura grupul aeronaval al portavionului USS Lincoln şi o forţă de bombardiere pe lângă comandamentul central american din Orientul Mijlociu, ca reacţie la “indicaţii şi avertismente” îngrijorătoare din Iran şi pentru a demonstra că Statele Unite sunt gata să răspundă oricărui atac.

Luni, Iranul a susţinut că trimiterea în regiune a portavionului american este o ştire veche şi că forţele iraniene au observat intrarea USS Lincoln în Mediterana în urmă cu trei săptămâni.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA