Update articol:

Iranul cere secretarului general al ONU să se opună sancţiunilor impuse de SUA ministrului său de externe

iran Sursa foto: pixabay.com

Iranul a cerut marţi secretarului general al ONU Antonio Guterres să se opună SUA după ce administraţia americană a impus sancţiuni ministrului de externe Mohammad Javad Zarif, calificând această decizie restrictivă drept un “precedent periculos”, informează Reuters.

Într-o scrisoare adresată lui Antonio Guterres, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite Majid Takht Ravanchi a acuzat SUA de o “încălcare deşănţată a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional” şi a chemat comunitatea internaţională să condamne comportamentul SUA, potrivit Agerpres.

“Constrângerea naţiunilor de a se conforma solicitărilor ilegale ale SUA ameninţă multilateralismul ca fundament al relaţiilor internaţionale şi stabileşte un precedent periculos, pregătind terenul pentru cei care aspiră mai degrabă să dividă decât să unească naţiunile”, se arată în scrisoare.

Ravanchi i-a cerut secretarului general al ONU “să joace un rol activ în menţinerea integrităţii Naţiunilor Unite conform responsabilităţilor pe care le aveţi de a contracara actuala tendinţă periculoasă”. Nu este clar, notează Reuters, cum ar putea reacţiona Guterres ca răspuns la solicitarea părţii iraniene.

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a refuzat să comenteze pe marginea scrisorii. Întrebat în legătură cu sancţiunile americane impuse ministrului de externe iranian, Guterres le-a răspuns joi reporterilor: “Când solicit cumpătare maximă, cer această cumpătare maximă la toate nivelurile”.

Prin sancţiunile americane impuse lui Mohammad Javad Zarif acestuia îi sunt blocate toate proprietăţile şi activele de pe teritoriul SUA. Şeful diplomaţiei iraniene a negat însă că ar deţine proprietăţi sau active în SUA.

“Impunerea ilegală de sancţiuni ministrului afacerilor externe al Republicii Islamice a Iranului violează de asemenea principiul suveranităţii egale a statelor”, a mai susţinut Ravanchi.

Sancţiunile au fost instituite la două săptămâni după vizita la New York a şefului diplomaţiei iraniene.

Luni, Zarif a scris pe Twitter că, în opinia sa, SUA nu sunt interesate de negocieri cu Teheranul ci doresc, în schimb, supunerea Iranului.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022