Update articol:

Iranul deschide terminalul de export petrol din Golful Oman, pentru a evita Strâmtoarea Ormuz

iran Sursa foto: pixabay.com

Iranul a declarat că și-a deschis primul terminal de export de petrol în Golful Oman, pentru a permite Teheranului să evite utilizarea rutei strategice de transport maritim Strâmtoarea Ormuz, care a fost mult timp un focar al tensiunilor regionale, scrie Oilprice.com.

“Astăzi, primul transport de 100 de tone de petrol este încărcat în afara Strâmtorii Ormuz”, a declarat președintele Hassan Rohani într-un discurs televizat din 22 iulie, numindu-l “un pas important pentru Iran” care va “asigura continuarea exportului petrolului nostru.”

Noul terminal, situat în apropierea orașului port Jask, va permite petrolierelor care se îndreaptă spre Marea Arabiei și nu numai să evite Strâmtoarea Ormuz din capul Golfului Persic, prin care trece o cincime din producția mondială de petrol.

Rohani a declarat că Iranul urmărește să exporte 1 milion de barili de petrolpe zi din facilitate, despre care oficialii au spus că vor costa aproximativ 2 miliarde de dolari.

Ministrul petrolului, Zanganeh, a declarat că „82 la sută din acest proiect a fost finalizat și până acum s-au cheltuit peste 1,2 miliarde de dolari pentru acest lucru”.

Principalul terminal de export petrolier al Iranului este situat la Kharg, în strâmtoarea îngustă, care este patrulată de navele de război ale Statelor Unite.

Iranul a amenințat adesea că va bloca strâmtoarea Ormuz dacă exporturile sale de țiței ar fi închise prin sancțiunile SUA, care au afectat puternic exporturile iraniene de energie.

Washingtonul a reimpus sancțiunile acum mai bine de trei ani, când președintele de atunci, Donald Trump, a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale.

Administrația Teheranului și a președintelui SUA Joe Biden au purtat discuții indirecte la Viena din aprilie pentru a încerca să reînvie acordul, în temeiul căruia Iranul a fost de acord să-și reducă programul nuclear în schimbul ridicării majorității sancțiunilor internaționale.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii