Update articol:

Ministrul israelian al Apărării: Iranul – posibil responsabil de explozia de pe o navă israeliană

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a apreciat sâmbătă că Iranul ar putea fi responsabil de explozia care a afectat o navă israeliană în Golful Oman, notează AFP, potrivit Agerpres. 

MV HELIOS RAY, o navă israeliană care transporta vehicule, plecase de la Dammam, un oraş portuar din estul Arabiei Saudite, spre Singapore, în momentul exploziei care a avut loc joi, în nord-vestul Omanului, potrivit Dryad Global, o firmă specializată în securitatea maritimă.

“Poziţia navei, relativ aproape de Iran în acel moment, poate sugera că sunt iranienii, dar trebuie verificat în continuare”, a declarat Benny Gantz, într-un interviu pentru canalul public israelian Kan.

“Este o primă estimare care ia în considerare proximitatea (cu teritoriul iranian) şi contextul, aşa cred eu”, a adăugat el.

În ciuda dezminţirilor sale, Iranul este acuzat de Israel, inamicul său declarat, că doreşte să se doteze cu arma atomică.

Săptămâna aceasta, statul evreu a calificat ca “ameninţare” decizia Iranului de a restricţiona inspecţiile programului său nuclear de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din moment ce nu a obţinut ridicarea sancţiunilor americane.

În acest context de tensiuni sporite între Israel şi Republica Islamică, Dryad Global a sugerat, de asemenea, că Iranul ar putea fi responsabil de explozie.

“Deşi detaliile incidentului rămân neclare, există o posibilitate realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activităţi a armatei iraniene”, a indicat firma.

Pe de altă parte, “Iranul se teme din ce în ce mai mult de ameliorarea relaţiilor dintre Israel şi statele din Golf”, a adăugat Dryad Global, referindu-se la recentele acorduri de normalizare dintre statul evreu şi ţări ca Emiratele Arabe Unite sau Bahrein.

Oficiul pentru operaţiuni comerciale maritime al Marii Britanii a informat despre explozie, spunând că “investigaţiile sunt în curs”.

Explozia a făcut “două găuri cu un diametru de aproximativ un metru şi jumătate”, a declarat pentru Kan proprietarul navei, omul de afaceri israelian Rami Ungar. El a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului şi că motorul nu a fost avariat.

“Deocamdată nu este clar” dacă explozia “a fost cauzată de tir de rachete sau de mine ataşate navei”, a adăugat Rami Ungar.

Transportorul de vehicule MV HELIOS RAY urma să tragă la mal sâmbătă într-un port din Emiratele Arabe Unite, potrivit proprietarului său.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021