Update articol:

Irina Scarlat, Revolut România: Peste 250.000 de români folosesc tehnologia Revolut, alternativa la băncile tradiționale

Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager Revolut România Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager Revolut România

Revolut este o alternativă digitală la băncile tradiționale, permițând utilizatorilor să deschidă un cont curent în câteva minute, direct din aplicație, să deţină şi să schimbe 29 de monede în aplicaţie la un curs de schimb valutar excelent şi să cheltuie bani în întreaga lume în  peste 140 de monede, fără taxe şi comisioane ascunse, folosind un card contactless VISA sau Mastercard” 

“Persoanele interesate trebuie doar să descarce aplicația din Google Play sau din App Store și să urmeze pașii din aplicație. Crearea unui cont durează doar câteva minute, iar pentru asta utilizatorii trebuie să încarce în aplicație două fotografii (față-verso) cu actul de identitate, să-și facă un selfie cu telefonul și să alimenteze contul cu 50 de lei.  Contul se alimentează simplu, printr-o apăsare de buton, direct de pe un card bancar, iar cardul Revolut poate fi comandat direct din aplicație”

Revolut nu percepe tradiționalele taxe de administrare de cont pe care le cunoaștem de la bănci, conturile Standard fiind complet gratuite”

 

Interviu cu Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager Revolut România

Vă rugăm să ne prezentați pe scurt cu ce se ocupă Revolut. Ce este un fintech?

Revolut este o alternativă digitală la băncile tradiționale. Folosind Revolut, orice utilizator își poate controla întreaga viață financiară de pe telefon, la costuri minime și fără comisioane ascunse. Revolut le permite utilizatorilor să deschidă un cont curent în câteva minute, direct din aplicație, să deţină şi să schimbe 29 de monede în aplicaţie la un curs de schimb valutar excelent şi să cheltuie bani în întreaga lume în  peste 140 de monede, fără taxe şi comisioane ascunse, folosind un card contactless VISA sau Mastercard. Fiind un fintech, adică o companie financiară ce are la bază tehnologie de ultimă generație, Revolut inovează constant și oferă soluții financiare inovatoare.

Cu ce se deosebește fintech-ul Revolut de o banca tradițională?

Revolut folosește tehnologie de ultimă generație pentru a oferi cele mai bune soluții financiare și oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și controla și gestiona banii direct din telefon, fără să fie nevoie să se deplaseze într-o sucursală și fără birocrație.

Avantajul principal este că produsul este foarte simplu. Utilizatorii își pot deschide singuri conturi curente în 29 de monede, direct din telefon, și pot transfera bani către alți utilizatori Revolut imediat, printr-o simplă apăsare de buton. Cu ajutorul aplicației, utilizatorii pot ține evidența cheltuielilor efectuate, pe categorii, astfel încât să își poată gestiona eficient bugetul, și pot economisi bani cu ajutorul pușculițelor digitale Vaults, prin rotunjirea mărunțișului rămas după fiecare tranzacție. Românii apreciază foarte mult această funcționalitate, iar cifrele vorbesc de la sine. În primul an de la lansarea Vaults, utilizatorii din România au economisit peste 10 milioane de lei şi au deschis peste 33.000 de puşculiţe digitale.

În plus, datorită tehnologiei de ultimă generație care stă la baza produsului, cardul Revolut oferă opțiuni de siguranță suplimentară față de cardurile bancare tradiționale. Astfel, utilizatorii pot activa și dezactiva din telefon, printr-o simplă apăsare de buton, plățile online, contactless sau swipe, astfel încât să se asigure că nimeni altcineva nu are acces în niciun moment la banii lor. De asemenea, aceștia pot activa sistemul de geo-localizare, ceea ce înseamnă că un card Revolut nu va putea fi folosit decât în proximitatea telefonului. Nu în ultimul rând, în cazul în care un utilizator își pierde cardul, poate să îl blocheze imediat din aplicație, iar astfel să evite că altcineva să îl folosească.

Câți clienți are în prezent Revolut în România?

Peste 250.000 de români au încredere în Revolut și folosesc serviciul nostru pentru a-și gestiona mai bine banii.

Din ce  se finanțează Revolut? Care sunt comisioanele percepute de Revolut?

Revolut nu percepe tradiționalele taxe de administrare de cont pe care le cunoaștem de la bănci, conturile Standard fiind complet gratuite (cu excepția cardului, al cărui cost este de 26.99 lei și include atât costul cardului, cât și livrarea acestuia). În ceea ce privește sursele de venituri, una dintre principalele surse de venit o reprezintă abonamentele Premium și Metal, pentru utilizatorii care optează să plătească o sumă lunară pentru a beneficia de funcționalități suplimentare.

În plus, ca orice emitent de carduri, Revolut câștigă un procentaj din fiecare tranzacție efectuată folosind cardurile emise de VISA și Mastercard, și deci monetizarea depinde de scară: cu cât volumul tranzacțiilor este mai mare, cu atât veniturile Revolut sunt mai mari.

Nu în ultimul rând, o sursă importantă de venit o reprezintă prețul abonamentelor Revolut for Business, versiunea Revolut pentru companii, cu un preț lunar care pornește de la 25 GBP / lună și variază în funcție de cifra de afaceri.

Cum se apară Revolut de atacurile cibernetice?

Securitatea cibernetică este o prioritate pentru noi și ne apărăm de potențiale atacuri cibernetice folosind tehnologie de ultimă generație. Avem o echipă dedicată, condusă de Paul Heffernan, Chief Information Security Officer, care se asigură că suntem mereu în deplină siguranță și reacționează rapid în cazurile în care utilizatorii Revolut au fost victimele atacurilor cibernetice atunci când au efectuat tranzacții la diferiți alți comercianți (cum ar fi exemplul Marriott sau Cathay Pacific).

Având în vedere dezvoltarea rapidă a tehnologiei, cum vedeți viitorul băncilor tradiționale comparativ cu inițiativele fintech, gen Revolut? Vor apela băncile la sisteme gen Revolut pentru a estompa avantajele acestui fintech?

Până nu demult, băncile aveau monopol pe piață serviciilor financiare. În ultimii ani, companii care folosesc tehnologia și care au o abordare radical diferită de cea a băncilor tradiționale au apărut pe piață și oferă servicii și produse mult mai bune. Avantajul acestor companii vine din faptul că pun pe primul loc consumatorii și oferă servicii ușor de accesat, complexe, rapide și care nu necesită deplasarea într-o sucursală. Axate pe tehnologie, fintech-urile au capacitatea de a pune la dispoziția clienților un portofoliu diversificat de servicii, foarte asemănătoare băncilor, însă la costuri mult mai mici. De aceea, băncile au o concurență serioasă în aceste companii, iar pentru a ține pasul cu noile tehnologii și cu exigențele utilizatorilor, vor fi nevoite să se digitalizeze cât mai mult. În ultimii ani, am constatat că se fac pași în această direcție, însă nu în ritmul și în felul dorit de consumatori.

Care sunt produsele oferite de Revolut?

Utilizatorii Revolut pot deschide portofele electronice în 29 de monede, direct din aplicație, iar acestea sunt echivalentul conturilor curente oferite de bănci. În plus, utilizatorii au opțiunea de a economisi folosind pușculițele digitale Vaults, care le oferă posibilitatea de a strânge bani din mărunțișul rămas după fiecare tranzacție, dar și prin efectuarea de plăți unice sau recurente către Vaults. Utilizatorii Revolut pot de asemenea să cumpere, să vândă și să schimbe 5 criptomonede, direct din aplicație.

Companiile pot folosi serviciul Revolut for Business și pot beneficia astfel de un cont curent cu adevărat global, prin care pot face cu ușurință plăți internaționale, pot oferi carduri de business angajaților și pot dezvoltă diferite integrări folosind API-ul deschis de care dispun.

Cum poate cineva interesat să apeleze la serviciile Revolut?

Este foarte simplu să beneficiezi de serviciile Revolut. Persoanele interesate trebuie doar să descarce aplicația din Google Play sau din App Store și să urmeze pașii din aplicație. Crearea unui cont durează doar câteva minute, iar pentru asta utilizatorii trebuie să încarce în aplicație două fotografii (față-verso) cu actul de identitate, să-și facă un selfie cu telefonul și să alimenteze contul cu 50 de lei.  Contul se alimentează simplu, printr-o apăsare de buton, direct de pe un card bancar, iar cardul Revolut poate fi comandat direct din aplicație. Alimentarea contului cu această sumă este o măsură suplimentară de verificare a identității utilizatorului, iar banii sunt disponibili imediat în cont și pot fi cheltuiți cu un card virtual (până la livrarea cardului fizic) sau pot fi transferați înapoi în contul bancar, fără costuri suplimentare. Cei interesați pot află mai multe despre pașii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a folosi Revolut citind articolul de aici.

Revolut are bancomate?

Revolut nu are bancomate și nici nu avem în plan să introducem bancomate proprii. Credem că viitorul este unul fără numerar și folosim infrastructură bancară existentă pentru a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a retrage numerar în cazurile izolate în care au nevoie.

Care sunt relațiile Revolut cu băncile tradiționale din România?

Nu putem vorbi despre o relație Revolut cu băncile tradiționale din România, pentru că aceasta variază foarte mult de la bancă la bancă. În timp ce unele bănci tradiționale au aplaudat venirea Revolut pe piață și au privit acest lucru ca pe o oportunitate de a intensifica eforturile lor de digitalizare, alte bănci au avut o atitudine agresivă față de lansarea noastră și au încercat consecvent să diminueze impactul Revolut pe piață și amploarea pe care o ia fenomenul pe care l-am creat o dată cu intrarea pe piață. Ne bucură să vedem faptul că din ce în ce mai multe bănci fac eforturi consecvente în direcția digitalizării și lansează produse și servicii bazate pe tehnologie și am încheiat și un parteneriat cu o bancă locală pentru a oferi utilizatorilor din România IBAN-uri dedicate în RON.

Aveți în vedere acordarea și de credite?

La finalul anului 2018, Revolut a obținut licența bancară europeană. În acest moment, lucrăm la implementarea licenței bancare în Lituania, urmând că ulterior să decidem care vor fi țările prioritare în care vom implementa licența. Pe termen lung, ne dorim diversificarea portofoliului de servicii oferite clienților noștri și luăm în considerare și opțiunea de a acorda credite, însă nu știm când vor fi disponibile aceste servicii și în România.

Revolut are nevoie de aprobarea BNR pentru a desfășura această activitate? De cine este supravegheată Revolut?

Revolut deține o licență pentru bani electronici acordată de Autoritatea pentru Conduită Financiară (Financial Conduct Authority) din Marea Britanie. Având în vedere că licența este obținută în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, aceasta este pașaportată pe întreg teritoriul Spațiului Economic European (SEE), iar Revolut nu are nevoie de licențieri suplimentare de la autoritățile locale pentru a funcționa pe piețele SEE.

Pentru ce fel de plăti poți folosi Revolut? Care este suma maximă pe care o poți avea pe un cont Revolut?    

Cu Revolut utilizatorii pot efectua toate plățile care se pot efectua și cu un card bancar obișnuit – online, offline (direct la comercianți) și swipe. Nu există o sumă maximă pe care un utilizator o poate avea pe un cont Revolut, însă este o prioritate pentru noi să ținem comunitatea Revolut în siguranță și respectăm toate reglementările împotriva spălării banilor și finanțării activităților teroriste, aplicabile la nivel european. Asta înseamnă că utilizatorilor li se poate solicita dovedirea sursei fondurilor atunci când apar tranzacții de valori neobișnuit de mari față de activitatea uzuală înregistrată pe conturile lor, în așa fel încât să ne asigurăm că fondurile sunt legitime și utilizate în concordanță cu legislația în vigoare.

Cât te costă să tranferi banii dintr-un cont normal într-un cont Revolut?

Alimentarea contului Revolut se face direct de pe un alt card bancar, iar Revolut nu percepe nici un fel de taxe pentru această alimentare.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/08/2020)

Disponibilitate Raport la S1 2020 si detalii teleconferinta

ELECTROARGES SA (ELGS) (07/08/2020)

Hotararea AGOA + AGEA 04.08.2020 - versiune limba Engleza

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (07/08/2020)

Notificare - rezultate oferta publica cumparare actiuni proprii

SILVER Future TURBO LONG 1/9.5/10 (EBSLVTL34) (07/08/2020)

Reluare tranzactionare - ora 12:05 - Notificare EBG suspendare limita variatie

Digi Communications N.V. (DIGI) (07/08/2020)

Anunt conferinta telefonica rezultate financiare H1 2020