Update articol:

Irlanda şi Olanda – ultimele țări care au suspendat vaccinul AstraZeneca din cauza preocupărilor privind cheagurile de sânge

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

* Duminică, Guvernul olandez a anunţat că vaccinul Oxford-AstraZeneca nu va fi utilizat până cel puțin pe 29 martie, în timp ce Irlanda a declarat mai devreme în acea zi că a suspendat temporar vaccinarea ca măsură de precauție.

* Organizația Mondială a Sănătății a încercat să minimizeze preocupările continue privind siguranța, spunând săptămâna trecută că nu există nicio legătură între vaccinare și un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge.

 

Irlanda și Olanda s-au alăturat listei în creștere a țărilor care au suspendat utilizarea vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din cauza problemelor legate de cheagurile de sânge, potrivit CNBC.

Duminică, Guvernul olandez a declarat că vaccinul Oxford-AstraZeneca nu va fi utilizat până cel puțin pe 29 martie, în timp ce Irlanda a declarat mai devreme în acea zi că a suspendat temporar vaccinarea ca măsură de precauție.

Organizația Mondială a Sănătății a încercat să minimizeze preocupările continue privind siguranța, spunând săptămâna trecută că nu există nicio legătură între vaccinare și un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge. Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate a cerut țărilor să continue să utilizeze vaccinul Oxford-AstraZeneca.

În ciuda acestui fapt, o serie de țări europene au întrerupt deja utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Acest fapt s-a adăugat problemelor campaniei de vaccinare din regiune, într-un moment în care agenția germană de sănătate publică a avertizat că un al treilea val de infecții cu coronavirus a început deja.

Thailanda a oprit, de asemenea, vaccinarea cu AstraZeneca.

Iniţiativa de a întrerupe utilizarea acestuia de către oficialii olandezi și irlandezi a venit la scurt timp după ce agenția norvegiană pentru medicamente a declarat că a fost notificată cu privire la trei lucrători din domeniul sănătății care au fost tratați în spital pentru sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite în sânge după administrarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Norvegia a suspendat programul său de vaccinare Oxford-AstraZeneca.

Geir Bukholm, director al Diviziei de control al infecțiilor și sănătății mediului de la Institutul norvegian de sănătate publică, a declarat că agenția norvegiană pentru medicamente va „urmări aceste reacții adverse suspecte și va lua măsurile necesare în această situație gravă”.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, Agenția Europeană pentru Medicamente, a declarat, de asemenea, că nu există nicio indicație că vaccinul Oxford-AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge, considerând că beneficiile vaccinului „continuă să îi depășească riscurile”.

EMA a recunoscut că unele țări europene au întrerupt utilizarea vaccinării Oxford-AstraZeneca, dar a spus că inoculările pot continua să fie administrate în timp ce o investigație a cazurilor de cheaguri de sânge este în curs.

Cum a răspuns AstraZeneca?

„O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în orice grup de vârstă, sex, lot sau într-o anumită țară ”, a declarat AstraZeneca într-o declarație duminică.

Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului Oxford-AstraZeneca, care nu conține virusul și nu poate provoca Covid, sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

Gigantul farmaceutic a spus că în întreaga UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate printre cei vaccinați.

Acest lucru este mult mai mic decât s-ar aștepta să apară în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate, a spus AstraZeneca.

Ce spun experții?

„Covidul provoacă cu siguranță tulburări de coagulare și fiecare dintre vaccinuri previne boala Covid, inclusiv cazuri mai severe”, a declarat Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Prin urmare, este extrem de probabil ca beneficiile vaccinului să depășească în special orice risc de tulburări de coagulare, iar vaccinul previne alte consecințe ale Covid, inclusiv decesele din alte cauze”.

Evans a spus că este „pe deplin rezonabil” să se efectueze studii privind vaccinurile și tulburările de coagulare, dar a adăugat: „Pare un pas prea departe în luarea măsurilor de precauție care ar împiedica oamenii să primească vaccinuri care ar preveni bolile”.

Multe țări cu venituri ridicate – precum Marea Britanie, Franța, Australia și Canada – au ales să continue vaccinarea cu Oxford-AstraZeneca.

“Dacă apar dovezi clare ale efectelor secundare grave sau care pun viața în pericol, acestea vor avea consecințe importante”, a declarat Adam Finn, profesor de pediatrie la Universitatea din Bristol, într-un comunicat.

 

BVB | Știri BVB

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/05/2024)

Acord cu BT vanzare pachete actiuni detinute la BRD Pensii

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/05/2024)

Hotarari AGOA & AGEA 28.05.2024

CONDMAG S.A. (COMI) (28/05/2024)

Completare Raport anual 2023 - Raport audit, Raport in format ESEF

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (28/05/2024)

Grupul BT acord pentru achizitia BRD Pensii