Update articol:

Isabelle Kocher a fost înlăturată din postul de director general al Engie

Isabelle Kocher Isabelle Kocher

Consiliul de Administraţie al grupului francez de utilităţi Engie a decis joi să nu reînnoiască mandatul directorului general Isabelle Kocher şi să numească o echipă managerială interimară până la găsirea unui nou şef care să accelereze procesul de transformare în companie, transmite Reuters.

ENGIE transmite într-un comunicat: “Consiliul de administrație (CA) s-a reunit astăzi (n.r. ieri) pentru a examina reînnoirea mandatului directorului Isabelle Kocher, care expiră în mai 2020. La sfârșitul unui proces de decizie bazat pe o evaluare detaliată a mandatului său, Consiliul de administrație a considerat că aprofundarea strategiei necesită o nouă conducere. CA a decis să nu propună reînnoirea mandatului acestui director”.

Jean-Pierre Clamadieu, președintele Consiliului de administrație, a declarat:  „În numele consiliului de administrație și al angajaților Grupului, aș dori să îi mulțumesc lui Isabelle Kocher pentru contribuția adusă ENGIE din ultimii douăzeci de ani. În calitate de director executiv din 2016, a reușit să stabilească Grupul pe o cale de transformare profundă, în special prin dezangajarea de la explorarea și producția de hidrocarburi și producția de electricitate pe bază de cărbune”.

Mandatul lui Kocher urma să se încheie în luna mai. Secretarul general Claire Waysand a fost numit director executiv interimar.

ENGIE mai spune: “La finalul revizuirii anuale a strategiei Grupului desfășurată cu echipa de conducere, Consiliul a decis să pornească într-o nouă etapă de transformare și să aprofundeze strategia întreprinsă pentru a face din ENGIE un lider în energie și tranziția climatică. Grupul trebuie să-și simplifice organizarea, să-și clarifice opțiunile strategice și să-și consolideze modelul de creștere în domeniul energiilor regenerabile și al soluțiilor clienților. De asemenea, trebuie să răspundă la două provocări esențiale: locul energiei nucleare în mixul energetic belgian și cel al gazului în mixul energetic francez”.

Înlăturarea lui Isabelle Kocher, singura femeie care conduce o mare companie franceză, nu constituie o surpriză având în vedere că se confruntă cu opoziţia majorităţii membrilor consiliului de administraţie şi nu a reuşit să obţină sprijinul statului francez, cel mai mare acţionar de la Engie cu o participaţie de aproximativ 24%, conform Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea Guvernului francez, autorităţile îi reproşează directorului Isabelle Kocher că a afectat valoarea companiei deoarece a vândut active la un preţ prea mic. Un alt reproş este faptul că Isabelle Kocher a informat prea târziu consiliul de administraţie despre unele decizii strategice.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi-a exprimat speranţa că boardul va găsi rapid un nou director general a cărui misiune va fi acea de a “stabili o strategie industrială clară şi a accelera afacerile grupului pentru a contribui la tranziţia energetică”.

Sub conducerea lui Kocher, Engie a vândut active în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro în perioada 2016-2018, în principal în producţia de electricitate pe bază de cărbune, dar şi în sectorul upstream de petrol şi gaze, şi de asemenea a dat prioritate energiilor regenerabile, infrastructurilor de gaze şi serviciilor.

În 2018, veniturile Engie au crescut cu 1,7%, până la 60,6 miliarde de euro, iar profitul operaţional a crescut cu 0,4% până la 9,2 miliarde de euro însă profitul net a scăzut până la un miliard de euro. Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

 

 

BVB | Știri BVB