Update articol:
Masa Rotundă cu tema ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

István-Loránt ANTAL: Aveam nevoie de continuarea măsurilor în domeniul energiei, deoarece piața în continuare este una volatilă şi știm cu toții că suntem într-o criză geopolitică – video

István-Loránt ANTAL

 

 

Era nevoie de o continuare a măsurilor de protejare a clienților din piața de energie electrică și gaze naturale, iar Ordonanța privind plafonarea prețurilor cu încă un an, de la 1 aprilie, este binevenită, a declarat István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică, resurse minerale din Senat, la Masa Rotundă cu tema ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”, organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Federația ACUE.

Domnia sa a spus: “Cred că, în condiții excepționale cum suntem astăzi, trebuie să fie în apanajul puterii executive să intervină în piață prin Ordonanță de Urgență, cum a făcut și până acum.

Aveam nevoie de continuarea măsurilor în domeniul energiei, măsuri începute la finalul anului trecut, deoarece piața în continuare este una volatilă şi știm cu toții că suntem într-o criză geopolitică, nu departe de granițele României este în desfășurare un război care are categoric un efect asupra pieței energetice.

Actuala ordonanță de urgență are în vedere protejarea consumatorilor, ceea ce este important, pentru că avem la curent electric undeva la nouă milioane de consumatori, iar în cazul gazelor naturale undeva la 4 milioane de consumatori. Vorbim de cifre extrem de importante, unde dezechilibre majore pot să dăuneze, deci este clar că era nevoie de astfel de intervenții.

Pe lângă protejarea consumatorilor, această ordonanță de urgență are  în vedere și o rezolvare a problemei de suprataxare, adică nu se adresează numai unei părţi din industrie, fiind eliminată partea discriminatorie şi lărgind spectrul pentru cei care produc energie electrică.

În momentul de față, ceea ce știm clar este că avem 12 luni în care direcția este dată şi cunoaștem cu exactitate cifrele. Această ordonanță de urgență va fi dezbătută şi de Parlament și avem sarcina ca, prin proiect de aprobare, să o aprobăm. Eventual, dacă va fi nevoie de clarificări, atunci o să le putem face prin legiferare, dar cred că în cazul acestei ordonanțe a fost o atenție maximă și a fost un dialog constructiv între decidenți și industrie.

În cazul primei Ordonanțe 118 (n.r. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 118 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022),  în momentul când a venit în Parlament, noi am dezbătut mult, am intrat destul de adânc în document și am făcut modificări consistente prin proiectul de aprobare. Cred că în momentul de față toată piața are deja o imagine și putem să tragem concluzii foarte clare legate de aceste măsuri și știm cu toții unde erau puncte de îmbunătățit și de modificat.

Ceea ce vreau să reiterez încă o dată este că  noi, la nivel de Parlament și comisii de specialitate, am stat întotdeauna la dispoziția industriei și a autorităților din domeniu și am încercat să avem un dialog continuu pentru a obține observațiile, părerile cele mai cuvenite”.

În cadrul dezbterii, Lorant Antal a mai spus: “Eu aș dori să atrag atenția şi asupra unei legi care a trecut de Senat săptămâna trecută și este din domeniul energiei.  Prin acest document repornim șantiere extrem de importante, lucrări strategice pentru România în domeniul energiei. Astfel, am votat legea prin care deblocăm unele investiţii ale Hidroelectrica – vorbim de hidrocentrala Răstolița și cele două hidrocentrale de pe Valea Jiului.

Într-adevăr, au fost multe comentarii din partea ONG-urilor privind protecția mediului, dar cred că la nivel de stat membru trebuie să avem acea putere și acea chibzuință prin care să putem să decidem noi în ce direcție vrem să mergem și să deblocăm aceste investiții strategice.

Legea trecut de Senat, a primit votul categoric al majorității, a mers în Camera Deputaților și sperăm că aceste șantiere, mai ales Răstolița, care este 100% terminată,  să înceapă să producă cât mai repede energie electrică. (n.r. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025). 

Hidrocentrala de la Răstolița are o importanță majoră din punct de vedere al echilibrării energiei electrice în Transilvania.

Iată că, totuși, aici în Parlament, cu toate criticele pe care le primim zi de zi, noi, politicienii, care luăm fel și fel de decizii, suntem în interesul acestui domeniu și încercăm să facem toate diligențele de a da o nouă viteză, o nouă gândire energiei.

Eu îmi mențin acea părere că România în continuare este într-o poziție strategică la nivelul Uniunii Europene. Cu tot acest context geopolitic și de criză energetică în Europa, cred că România este între o situație mai sigură, are capacitățile de producție la nivel de gaze naturale undeva 80% din surse proprii, chiar și la nivel de energie electrică, deşi am devenit net importatori, am şi fost interconectați în momentul de față, existând 7 piețe interconectate, unde se întâlnește cererea cu oferta, deci intervenția pe această piață este mai greoaie, sau, mă rog, în condiții de piață liberă, este mult mai complicată.

România este într-o poziție de siguranță și totuși, prin această criză geopolitică, suntem în al doisprezecelea ceas şi trebuie să înțelegem că trebuie să mergem înainte cu modificările la legea offshore, pentru extragerea gazelor naturale din Marea Neagră.

Trebuie să regândim acele strategii care până acuma poate existau numai în sertare, avem nevoie de investiții în domeniul energiei, în capacități noi de producție. De asemenea, este nevoie și de o regândire a Green Deal.

Acum, cu toții suntem puși în acea situație să ne gândim la tot ce înseamnă strategiile noastre în domeniul energiei”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)