Update articol:
Forumul Energiei

István-Loránt ANTAL, Comisia pentru Energie Senat: Intenționăm să dăm raport pe proiectul legii care definește consumatorul vulnerabil, până pe 20 mai; ”Din păcate, din cauza vidului legislativ, printre clienții care primesc ajutoarele de încălzire, s-au strecurat și unii care își încălzesc piscinele”

István-Loránt ANTAL

Intenționăm să dăm raport pe proiectul legii care definește consumatorul vulnerabil, până pe 20 mai, a spus István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senat, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021.

Domnia sa a spus: “Am început în forță sesiunea parlamentară, avem foarte multe de făcut.

Una dintre problemele de rezolvat este definirea consumatorului vulnerabil. Este în lucru o astfel de inițiativă legislativă, încă de anul trecut. Din păcate, în ultimii 30 de ani, nu a fost definit consumatorul vulnerabil.

În legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale există un articol unde se făcea referire la clientul vulnerabil, dar nu a fost dezvoltată definiția. Astfel, inițiativa pregătită de Ministerul Muncii este binevenită.

În Senat, trebuie sa dăm raport comun alături de Comisia Economică. Noi deja am început să lucrăm pe acest proiect legislativ. Săptămâna trecută, am convocat toate părțile implicate în acest proiect și părțile asupra cărora are impact această lege.

Am avut o discuție extrem de benefică, întrucât nicio lege nu e perfectă. Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și ANRE au lucrat pe acest proiect și deja am identificat câteva chestiuni cheie unde trebuie să ne uităm mai atent.

Dar foarte important este că, la nivel de lege, s-a definit consumatorul vulnerabil și care sunt condițiile prin care încadrăm o persoană sau o familie în categoria de consumator vulnerabil – în funcție de venit, sănătate, vârstă, de izolarea de sursele de enegie.

La sfârșitul lunii mai, intenționăm să dăm raport pe acest proiect lege, extrem de important pentru tot domeniul energetic și pentru România”.

Senatorul a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor, Comisia este în contact și cu alte instituții – INS, ANRE – și cu asociațiile de specialitate care reprezintă interesele companiilor de utilități din energie, pentru a avea o imagine clară a ceea ce înseamnă necesitățile la nivel de consumator vulnerabil.

El a mai spus că, din păcate, din cauza vidului legislativ, printre clienții care primesc ajutoarele de încălzire, s-au strecurat și unii care își încălzesc piscinele din acei bani

“Aceste probleme trebuie rezolvate“, a spus el.

István-Loránt ANTAL a mai precizat că senatorii din comisie lucrează și pe proiectul legislativ care a dat posibilitatea consumatorilor să se racordeze în mod gratuit, lege, care deși este în vigoare, are unele imperfecțiuni.

Domnia sa a spus: “În România, trebuie, în paralel, să dezvoltăm rețelele de distribuție, dar să avansăm și cu legea offshore, astfel încât, cât mai repede, să putem să dăm în folosință gazele naturale din Marea Neagră.

Mandatul trecut, din Senat a plecat o lege destul de bună, win-win, care reprezenta destul de bine și interesele statului, și interesele companiilor care au investit sume importante în acest proiect. Pe urmă, în Camera Deputaților, s-a întâmplat ce s-a întâmplat și, în momentul de față, trebuie să revizuim această lege. Interesul nostru este să creăm un cadru predictibil pentru investitori, atât autohtoni, cât și străini.

Aceste resurse sunt extrem de importante, sunt în proprietatea statului și statul trebuie să aibă grijă să legifereze în așa fel încât să nu piardă acele resurse.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022