Update articol:

Italia: Conte acceptă să formeze un guvern pentru o ţară “mai justă, mai competitivă şi mai incluzivă”

Premierul italian demisionar, Giuseppe Conte, a acceptat joi să formeze un nou guvern, susţinut de o inedită majoritate care-i reuneşte pe social-democraţi şi Mişcarea 5 Stele, afirmând că vrea o ţară “mai justă, mai competitivă şi mai incluzivă”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Giuseppe Conte a precizat că acceptă “cu rezerve” sarcina de a fi noul preşedinte al Consiliului de Miniştri, sarcină ce i-a fost încredinţată de preşedintele italian Sergio Mattarella. Aceasta este o formulă consacrată a sistemului italian, care prevede formarea ulterioară a guvernului, depunerea jurământului, apoi un vot de încredere în Parlament.

Premierul demisionar a trasat liniile generale ale programului său, pe care l-a calificat drept proiect de “nou umanism”, menit să facă din Italia “o ţară mai justă, mai competitivă, mai solidară, mai incluzivă”.

Giuseppe Conte a declarat, de asemenea, că vrea să transforme perioada de criză economică în “oportunitate de relansare” pentru a-i reda Italiei “locul pe care îl merită” şi “un rol de prim plan în Europa”, “în respectul multilateralismului”.

Iniţial el se va “consacra elaborării unui program împreună cu forţele politice care au acceptat să susţină acest nou proiect”. El se va întâlni cu reprezentanţii acestora în următoarele ore şi speră să-i prezinte preşedintelui Italiei lista executivului său “în câteva zile”.

La finalul unui maraton de negocieri, s-a ajuns miercuri la un acord între Mişcarea 5 Stele, mişcare născută pe respingerea clasei politice şi primul partid în Parlament (din primăvara lui 2018), şi Partidul Democrat, prima forţă de centru-stânga, pentru formarea unui nou guvern sub conducerea lui Conte.

“Suntem într-o fază foarte delicată pentru ţară şi trebuie să ieşim cât mai repede din perioada de incertitudine politică creată de criza guvernamentală”, a spus el, după ce s-a întâlnit cu preşedintele Mattarella la Palatul Quirinal.

Conte a evocat de asemenea o conjunctură delicată pentru economia mondială “în special în Europa, unde creşterea încetineşte, precum şi din cauza tensiunilor dintre SUA şi China”.

El a mai afirmat că vrea să relanseze sudul Italiei, să atragă tineri, ca ţara să fie “în avangardă în materie de tehnologii şi apărare a mediului”.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020