Update articol:

Italia dispusă să preia o parte din creditele neperformante ale UniCredit pentru a facilita fuziunea cu MPS

italia, lockdown de Paște Sursa Pixabay

Guvernul italian lucrează la un plan care prevede preluarea unor credite neperformante în valoare de 14 miliarde de euro din portofoliul băncii UniCredit, în ideea de a face astfel mai atractivă preluarea băncii de stat Monte dei Paschi (MPS) de către UniCredit, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agepres.

Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi di Siena este cea mai veche bancă din lume. Instituţia financiară a fost salvată de la faliment în 2017, când Guvernul de la Roma a plătit 5,4 miliarde de euro pentru o participaţie de 68%, pe care a convenit să o vândă în cadrul unui acord cu organismele europene de reglementare.

UniCredit, a doua mare bancă din Italia, este considerată partenerul ideal pentru preluarea MPS.

Sursele citate de Reuters susţin că managerul de active Amco, o firmă controlată de statul italian, analizează posibilitatea de a prelua o tranşă importantă din creditele neperformante ale UniCredit precum şi o parte din împrumuturile cu grad mare de risc ale Monte dei Paschi. Acest plan este doar una din măsurile pe care le pregăteşte Trezoreria italiană pentru a putea vinde Monte dei Paschi, chiar dacă tensiunile care există în rândul coaliţiei la putere riscă să ducă la căderea guvernului.

Potrivit surselor, Trezoreria italiană vrea să aibă pregătite o gamă variată de soluţii până la finele acestei luni, în ideea de a răspunde la toate problemele care ar putea apărea în urma preluării MPS, inclusiv oferirea de garanţii de stat care să protejeze viitorul proprietar al băncii de o serie de revendicări legale în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro care au legătură cu mai multe decenii de proastă gestiune la MPS.

Obiectivul final este ca un acord privind fuziunea dintre UniCredit şi MPS să fie gata pentru a fi aprobat la Adunarea Generală Anuală a UniCredit din luna aprilie.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023