Italia intenționează să părăsească Inițiativa Belt and Road a Chinei (BRI) „fără a deteriora” relația sa cu Beijingul, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.
„Problema actuală este: cum să ieșim [din BRI] fără a deteriora relațiile” cu Beijing, a spus Crosetto într-un interviu acordat Corriere della Sera. „Pentru că este adevărat că China este un concurent, dar este și un partener”.
În mai, premierul italian Giorgia Meloni a declarat că țara s-ar putea bucura de relații bune cu China chiar și fără a face parte din controversata inițiativă de infrastructură a Beijingului. Comentariile lui Crosetto sunt prima confirmare a intenției Italiei de a părăsi programul chinez.
“Alegerea Italiei de a se alătura BRI a fost un act improvizat și răutăcios, făcut de guvernul lui Giuseppe Conte, care a dus la un rezultat dublu negativ. Am exportat doar o încărcătură de portocale în China, iar ei au triplat exporturile în Italia în trei ani”, a spus Crosetto în interviu.
În 2019, Italia a devenit prima țară din G7 care s-a alăturat programului global de infrastructură al Chinei, spre surprinderea aliaților din Occident, scrie Politico.
Criticii au remarcat că decizia Romei de a intra în BRI nu a îmbunătățit deficitul său comercial cu China. Exporturile chineze către Italia au crescut cu 51% din 2019 până în 2022, în timp ce importurile Chinei din Italia au crescut cu 26% în aceiași ani, potrivit Agenției pentru Comerț din Italia.
„Nu vrem să ne confruntăm cu obstacole legislative sau alte bariere pentru a avea acces la piețele chineze”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă la Beijing, la o zi după ceea ce el a numit discuții comerciale „constructive” cu vicepremierul chinez He Lifeng.