Update articol:

Italia și Germania, în topul țărilor cu eficienţă energetică ridicată. Ce ar putea învăța de la ele România

Eficiența energetică rămâne masiv subutilizată la nivel global, în ciuda beneficiilor multiple dovedite și a potențialului său de a deveni cea mai mare resursă pentru a satisface cererea crescândă de energie la nivel mondial.

 

Italia și Germania se află pe primele locuri în topul țărilor cu eficienţă energetică ridicată, potrivit unui studiu din 2018 al Consiliului American pentru o Economie Eficientă din punct de vedere energetic (ACEEE), care a examinat politicile de eficiență și performanța a 25 dintre cele mai mari țări consumatoare de energie din lume (vezi tabel si harta).Cele două ţări au obţinut cel mai mare scor general – de 75,5 puncte, din 100 de puncte posibile. Pe locurile următoare se situează Franța, Marea Britanie și Japonia. Studiul mai arată că ţările cu cele mai mici note au fost Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, cu 18 puncte, respectiv 16,5 puncte.

Eficiența energetică este adesea modalitatea cea mai ieftină de a răspunde noii cereri de servicii energetice. Nu numai că reduce consumul total de energie și, prin urmare, reduce dependența de importurile de energie, dar încurajează dezvoltarea și creează locuri de muncă. Guvernele care încurajează investițiile în eficiența energetică și pun în aplicare politici în sprijinirea eficienței energetice economisesc banii cetățenilor, reduc dependența de importurile de energie și scad poluarea.

În 2016, lumea ar fi folosit cu 12% mai multă energie dacă nu s-ar fi aplicat măsuri pentru pentru îmbunătățirea eficienței energetice începând din 2000, potrivit unui alt studiu. Aceste câștiguri din eficiența energetică au permis gospodăriilor din întreaga lume să cheltuiască cu 10 până la 30% mai puțin pe facturile lor anuale de energie în 2016.

Cererea globală de energie este estimată să crească cu încă 30% până în 2040, pe măsură ce piețele emergente se dezvoltă și își cresc nivelul de trai (IEA 2017). Țările UE s-au remarcat pentru că au ținte naționale agresive de economie de energie, precum și programe precum împrumuturi și stimulente fiscale pentru încurajarea investițiilor private în eficiența energetică. Iată câteva exemple care pot constitui un model și pentru România:

  • Italia

Italia are un profil de eficiență energetică foarte puternic. Schema intersectorială a certificatelor albe este unul dintre principalele mecanisme utilizate pentru atingerea țintelor UE privind eficiența energetică și a fost un program de bune practici de la înființarea sa în 2005.

  • Germania

Autorităţile germane au implementat o strategie energetică completă, cunoscută sub numele de Energiewende. Țara și-a stabilit un obiectiv de reducere de 20% a consumului de energie primară până în 2020 și 50% până în 2050, comparativ cu 2008. Germania a implementat programe de împrumuturi multisectoriale și credite fiscale care vizează creșterea implementării de tehnologii eficiente energetic.

De asemenea, Germania este lider în eficiența clădirilor, în mare parte datorită Ordonanței naționale de economisire a energiei pentru clădiri. Adoptată în 2002, ordonanța stabilește cerințe de performanță energetică pentru clădirile noi și existente aflate în curs de renovări majore.

  • Franța

Franța și-a asumat un angajament de a reduce consumul de energie cu 20% până în 2030, față de 2012. Planul național de acțiune pentru eficiență energetică din Franța conține dispoziții privind eficiența energetică care le depășesc pe cele puse în aplicare de alți membri ai UE. Acesta include programul de comercializare a certificatelor albe, care cere furnizorilor de energie să îndeplinească țintele impuse de guvern pentru economisirea de energie.

  • Japonia

Japonia are în vigoare politici naționale puternice de eficiență energetică. Investiția țării în programe de eficiență energetică și cercetare și dezvoltare este printre cele mai mari din lume. Japonia are, de asemenea, programe puternice de împrumut multisectorial și stimulente fiscale care vizează promovarea implementării de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Centralele termice din țară sunt, de asemenea, foarte eficiente.

 

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. România Eficientă își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera