Update articol:
Comisia Europeană respinge bugetul Italiei

Italia, tot mai aproape de declanşarea procedurii de deficit excesiv

UPDATE: Posibilitatea ca Italia să intre în incapacitate de plată a datoriei sale este incertă, dar nu poate fi exclusă, consideră Andrew Balls, director în cadrul PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, potrivit  Reuters.

Acesta a adăugat că un scenariu mult mai plauzibil ar fi o combinaţie între emiterea unei monede paralele sau chiar redenominalizarea. “California a emis o monedă paralelă în 2008, deci, dacă s-a putut întâmpla, nu este evident că nu s-ar putea întâmpla în Italia”, a spus oficialul PIMCO.

Acesta a adăugat că nu se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor în 2019.

………………

Comisia Europeană a respins miercuri bugetul Italiei pe 2019 deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE, deschizând calea pentru începerea procedurilor de sancționare ale Uniunii Europene împotriva unui stat membru îndatorat. “Este regretabil faptul că astăzi confirmăm evaluarea noastră conform căreia planul de buget al Italiei este într-un caz deosebit de grav de neconformitate”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, citat de DPA.

Pe baza analizei comisiei, a adăugat Dombrovskis, este justificat un proces de sancționare cunoscut sub numele de procedură de deficit excesiv (EDP) împotriva Italiei pentru că nu și-a redus datoria publică, care se ridică la peste 130% din produsul intern brut (PIB). EDP ​​este un proces care stabilește termene și ținte fiscale pentru statele membre care încalcă regulile fiscale din zona euro. Dacă statele membre UE vor fi  de acord cu Comisia în următoarele două săptămâni, procedura de deficit excesiv ar putea fi lansată în curând împotriva Italiei, potrivit comisarului UE pentru economie, Pierre Moscovici. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro.

În replică, autorităţile de la Roma au anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe planurile. “Suntem convinşi de cifrele din bugetul nostru. Vom vorbi despre asta în următoarele luni”, a afirmat ministrul italian de interne Matteo Salvini (extrema-dreaptă). Acesta a avertizat că eventualele sancţiuni împotriva Italiei ar fi “lipsite de respect”.

Proiectul prevede majorarea deficitului la 2,4% din PIB anul viitor, de la 1,8% din PIB previzionat pentru acest an.

În prezent, datoria Italiei depăşeşte 130% din PIB şi este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.

În ultimele săptămâni, Italia şi Comisia Europeană s-au situat pe poziţii opuse cu privire la planurile de cheltuieli ale autorităţilor de la Roma. Luna trecută, Comisia Europeană a adoptat o decizie fără precedent de a respinge proiectul de buget al Italiei, subliniind că acesta nu permite reducerea deficitului şi a datoriei publice, a doua cea mai mare din zona euro raportat la PIB. Până la data de 13 noiembrie, autorităţile de la Roma trebuiau să prezinte Bruxelles-ului o nouă versiune revizuită a proiectului de buget pentru 2019. Săptămâna trecută, însă, autorităţile italiene au retrimis Comisiei Europene proiectul de buget pe 2019, cu ţintele privind creşterea economică şi deficitul bugetar neschimbate faţă de varianta respinsă de Executivul comunitar, dar au evocat “circumstanţe excepţionale” pentru a solicita mai multă flexibilitate bugetară.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments