Update articol:
Mario Draghi în urmă cu două săptămâni: Țările trebuie să solicite aprobarea BCE pentru gestionarea rezervelor de aur

Italia vrea să mute aurul de la Banca Centrală: “Aparţine poporului, nu bancherilor”

pixabay.com pixabay.com

Cu două săptămâni în urmă, oarecum din senin, președintele BCE, Mario Draghi, a emis o declarație ciudată prin care susţinea că Banca Centrală Europeană trebuie să aprobe orice operațiune privind rezervele valutare ale țărilor din zona euro, inclusiv aur.

“BCE va aproba atât operațiunile cu rezerve valutare rămase la băncile centrale naționale, cât și operațiunile statelor membre cu soldurile lor în valută străină care depășesc un anumit prag. Scopul este de a asigura coerența cu cursul de schimb și politica monetară a Uniunii”. În mod specific, Draghi a făcut această declarație pentru doi membri italieni din Parlamentul European.

În acel moment, declaraţia părea ciudată, dar acum lucrurile încep să aibă sens, potrivit zerohedge.com, care spune, citând Wall Street Journal, că populiștii de la guvernare din Italia au făcut mai multe demersuri, săptămâna trecută, pentru scoaterea rezervelor de valută şi aur de sub controlul Băncii Centrale.
Acuzând că sute de mii de investitori individuali mici au pierdut miliarde de dolari după ce mai multe bănci italiene au falimentat în ultimii ani, partidele “5 Stele” și “Liga Nordului” descriu banca centrală ca simbol al unei elite tehnocrate departe de nevoile italienilor obișnuiți.

“Avem nevoie de o schimbare la Banca Italiei, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a declarat viceprim-ministrul Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele.

Partidele “5 Stele” și “Liga Nordului” au atacat în mod repetat Banca Centrală italiană pentru că nu a prevenit criza bancară și au acuzat-o pentru pierderile suferite de cei care au cumpărat acțiuni și obligațiuni bancare. “Dacă aţi ajuns cu conturile pe roşu, este pentru că oamenii care ar fi trebuit să controleze lucrurile nu au făcut nimic”, a declarat liderul Ligii Nordului, ministrul de Interne, Matteo Salvini, unui grup de foști investitori în Banca Popolare di Vicenza, care a fost lichidată în 2017.

Săptămâna trecută, parlamentarii italieni de la “5 Stele” au cerut Parlamentului să treacă două proiecte de legi:

– O lege care să-i oblige pe proprietarii băncii centrale, majoritatea bănci private, să-și vândă acțiunile Trezoreriei italiene la prețurile din anii 1930.
– Cealaltă lege să declare cetățenii italieni proprietarii rezervei băncii din Italia de 2451,8 tone de aur, în valoare de aproximativ 102 miliarde dolari, la prețurile curente.

După cum notează The Wall Street Journal, o astfel de mișcare ar putea, teoretic, să extindă domeniul de vânzare al aurului și să reducă rezervele băncii, ceea ce ajută la susținerea sistemului financiar, conform zerohedge.

“Aurul aparține italienilor, nu bancherilor”, a declarat Giorgia Meloni, liderul Fraţilor Italiei, partid de opoziție de extremă dreaptă, care a adăugat: “Suntem gata să luptăm peste tot în Italia și să aducem italieni pe străzi, dacă este necesar”.

De cealaltă parte, bancherii acuză că acţiunile politicienilor sunt o încercare de a submina independența băncii italiene și de a cheltui rezervele de aur ale națiunii din cauza politicilor populiste. “Aurul face parte din activele Băncii Italiei și nu poate fi folosit pentru finanțarea monetară a Trezoreriei”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco.

“Aceasta pare a fi o expropriere revoluționară”, a declarat Gianluca Garbi, director executiv al Banca Sistema SpA.

Dar, după cum concluzionează The Wall Street Journal, Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului care vor trecerea în proprietatea publică a rezervelor de aur au susţinerea din partea a  60% dintre parlamentari, ceea ce arată că legea are suficient sprijin pentru a trece prin Parlament. De asemenea, parlamentarii de la 5 Stele sprijină naționalizarea băncii centrale, în timp ce Liga Nordului nu s-a decis încă, lăsând proiectul de lege fără majoritate, cu aproximativ 40% sprijin.

Începând de acum câteva săptămâni, aceștia au forțat crearea unei comisii parlamentare pentru a examina eșecul băncilor italiene.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (02/02/2023)

Solicitare convocare AGEA

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (02/02/2023)

Rezultatul operatiunilor de rascumparare de unitati de fond din 31 ianuarie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/02/2023)

Notificare cu privire la numarul si tipul investitorilor

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (02/02/2023)

Webcast audio/teleconf cu investitorii si analistii - rezultate preliminare 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Aprobarea ofertei publice de cumparare