Update articol:
DISCURS TRANŞANT ÎN FAŢA PLENULUI

Iulian Iancu: Investitorii din Marea Neagră nu au vrut să plătească statului român decât redevenţele, nici un dolar în plus (video)

Investitorii din Marea Neagră nu au vrut să plătească statului român decât redevenţele, care sunt îngheţate pentru 30 de ani, iar orice propunere a noastră de a lua un dolar în plus faţă de redevenţă a  fost refuzată de către operatori, a declarat, în plen, Iancu Iulian, preşedintele Comsiei de Industrii din Camera Deputaţilor.  Domnia sa a propus ca dezbaterile Legii offshore să fie televizate şi susţine că miza acestor discuţii conflictuale  din Parlament este de 13,5 miliarde de euro.

Legea Offshore

Ne aflăm în fața celui mai important proiect din ultimii 30 de ani, iar solidaritatea pare că lipsește cu desăvârșire. De ce am ajuns aici? De ce anume ne este teamă? Vă rog să ascultați cu atenție intervenția mea din Parlament pe tema Legii Offshore și să judecați singuri ce anume credeți că este mai bine pentru România și cine vrea binele acestei țări. Mulțumesc.

Publicată de Iulian Iancu pe Miercuri, 3 Octombrie 2018

 

Într-un discurs acid şi acuzator la adresa colegilor din Parlament, Iulian Iancu a spus: “Oricât ai face de bine un lucru, tot se va găsi cineva să te critice. Aici nu este vorba despre aşa ceva. Aici este ceva mult mai profund.
Ne aflăm în fața celui mai important proiect din ultimii 30 de ani pentru România, iar solidaritatea pare că lipsește cu desăvârșire
După părerea mea, solidaritatea a schimbat istoria omenirii. Noi, însă, nu ne-am dovedit solidaritatea decât în faţa catastrofelor şi a crizelor. Acum suntem chemaţi cu toţii – acest Parlament – să fim solidari în faţa celui mai important proiect din ultimii 30 de ani pentru România. Ce s-a întâmplat cu acest proiect? De ce este această stare de panică generalizată şi de la aversiune trecem la diversiune? Simplu. (…)
Am stat de vorbă cu investitorii din februarie până în iulie, săptămână de săptămână. La orice variantă de a aduce un dolar în plus faţă de redevenţă, nu au fost de acord, voiau doar redevenţa. Atât să luăm din acest zăcământ? Doar redevenţa? Care este îngheţată pentru 30 de ani într-un acord petrolier asupra căruia nu ne-am putut pronunţa. Rămânem captivi acelui acord, la nivelul acelei redevenţe, sau trebuie să aducem un plus statului român?
Este pentru prima dată în istoria fiscală în petrol şi gaze când, pe lângă redevenţă, s-a introdus un sistem de impozitare legat de preţ. Am vrut să facem asta ca să descurajăm creşterea preţului. Vă reamintesc că dvs aveaţi acelaşi limbaj în aprilie 2017, când vorbeam de liberalizare şi când v-am spus că vom arunca în aer competitivitatea economică şi v-am spus că preţurile vor creşte cu 46%, în primul an. Au crescut cu 65%, iar acum este 120, în loc de 60, 100%. Am pus pe butuci economia românească. Luaţi stenogramele de atunci. Aduceţi-vă aminte ce spuneaţi, că va fi o creştere de 2,6%, că nu este adevărat ce spuneam eu. Ba, din păcate, s-a întâmplat această tragedie.
(…) Acest sistem de impozitare este absolut obligatoriu. Dacă la un milion de lei venit suplimentar, până la preţ de 85 de lei, 30% ia statul român, iar 70% ia investitorul, dacă preţul creşte la 190 de lei, 70% ia statul, 30% ia investitorul. Deci, la 1 milion de lei, 70% înseamnă 420, 30% – 210. Adică de la simplu, la dublu. Cine vrea interesul statului român? Noi, care am spus 420, sau dvs care aţi spus 210?
Au spus că (n..r investitorii) vor pleca. De ce să pleci când ai confirmat zăcământul, când ai confirmat că sunt 84 de miliarde de metri cubi, când ştii că valorează 70 de miliarde, când ai dreptul să vinzi 50%, când ai dreptul pe directivă europeană să exporţi. De ce să pleci? Nu pleci.
Dacă prinzi un astfel de mediu, mai poţi să scoţi 13 miliarde de dolari. Asta e miza: 13,5 miliarde de dolari. Asta vrem?
Vă propun ca dezbaterea să fie făcută în faţa camerelor de luat vederi, în faţa ţării, să vadă toată lumea cine ţine cu ţara şi cine vrea echilibru”.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)